Μετά τα διθυραμβικά αφιερώματα του Bloomberg, στα νησιά της χώρας μας, που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, το πρακτορείο σε ένα εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στα νησιά του Αιγαίου αλλά από μία άλλη οπτική. Αυτή των προβλημάτων στα έργα υποδομής και κατ’ επέκταση των καταστροφικών συνεπειών που φέρνουν στο οικοσύστημα.

Τα πλαστικά μπουκάλια σε Σαντορίνη και Πάτμο

Μεταξύ πολλών νησιών στα οποία αναφέρεται γράφει για την Σαντορίνη και την Πάτμο: «Σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη, που υποδέχτηκε περισσότερους από 3 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, κάθε επισκέπτης καταναλώνει κατά μέσο όρο εννέα μπουκάλια 1,5 λίτρου ανά διαμονή.

Στην Πάτμο, ένα μόνο αρτοποιείο μπορεί να χρησιμοποιεί 500 μπουκάλια του 1,5 λίτρου την ημέρα μόνο για την παραγωγή κέικ πορτοκαλιού, μια τοπική σπεσιαλιτέ. Απ’ τα νησιά του Αιγαίου περνούν δεκάδες εκατομμύρια μπουκάλια νερού τον χρόνο, μια συνήθεια που έχει μετατρέψει τις ασβεστωμένες παραθαλάσσιες κοινότητες σε μερικούς από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πλαστικού στον πλανήτη. Αυτή η εξάρτηση είναι καταστροφική.

Μεγάλο μέρος του πλαστικού της Ελλάδας φτάνει στα σμαραγδένια νερά της και μολύνει τη θαλάσσια ζωή.

Οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα. Έχουν λάβει προκαταρκτικά μέτρα για να στρέψουν τα νησιά σε πιο βιώσιμες πηγές νερού, όπως με την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης και αγωγών. Οι νησιώτες λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Μόλις κατασκευαστούν πολλές μονάδες αφαλάτωσης αρχίζουν να καταρρέουν, αποτέλεσμα των ανεπαρκών νησιωτικών δήμων. Άλλες εγκαταστάσεις παραμένουν αδιέξοδες για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας».

Η άσχημη μυρωδιά στην Κάλυμνο

Σε ότι αφορά στην Κάλυμνο το Bloomberg τονίζει: «Το πρώτο πράγμα που παρατηρούν οι επισκέπτες στο νησί της Καλύμνου είναι η δυσοσμία. Για περισσότερα από 20 χρόνια, ένας χώρος υγειονομικής ταφής στη νοτιοανατολική ακτή έχει εκτοξεύσει σκληρές αναθυμιάσεις από σωρούς καμένων σκουπιδιών. Οι συχνές καταρρεύσεις «ξερνούν» σωρούς από μπουκάλια στη θάλασσα και ο καπνός έχει επιβαρύνει τους γείτονες με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι ντόπιοι ντρέπονται γι’ αυτό.

Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό, λέει ο Βασίλειος Λάππας, καταστηματάρχης στο χωριό Πάνορμος, περίπου 4 μίλια μακριά. Όταν ο  άνεμος αρχίζει να φυσάει με αυτόν τον τρόπο, τότε έρχεται η μυρωδιά. Καθισμένος στο γραφείο του στην προκυμαία, ο δήμαρχος λέει ότι το νησί του δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάψει τα απορρίμματά του. Δεν υπάρχει χώρος να τα βάλω, λέει ο Δημήτριος Διακομιχάλης».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕίμαι πολύ περήφανη που εκπροσωπώ τη χώρα μου, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και παίζοντας σε τουρνουά
Επόμενο άρθροΤσίπρας για εξεταστική – Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό – Υπάρχει πανδημία απευθείας αναθέσεων