Την ώρα που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί πανευρωπαϊκά κατά 60%, με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, η Κρήτη έρχεται να σταθεί, έμπρακτα στο πλάι τους με μία εφαρμογή στο κινητό.

Πρόκειται για το «Bruise Down», μία δωρεάν εφαρμογή που στόχος είναι να την εγκαταστήσουν όλοι στα κινητά τους, καθώς πέρα από βοήθεια και στήριξη στα θύματα, μπορεί να παρέχει ενημέρωση σχετικά με τα θέματα της επικαιρότητας σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Μέσω της εφαρμογής το εκάστοτε θύμα θα μπορεί με το πάτημα ενός πλήκτρου να ενεργοποιήσει έναν ψηφιακό συναγερμό, ο οποίος αυτομάτως θα  ενημερώνει την Αστυνομία αλλά και μία ειδική ομάδα εθελοντών ή ειδικών που θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Η ιδέα ανήκει στις τρεις φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ερικαίτης Κουναλάκη, της Παρασκευής Ζαρμπούτη και της Ελευθερίας Παπαδόσηφου, με την οποία συμμετείχαν στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece και κατάφεραν όχι μόνο να προκριθούν στη δεκάδα του εθνικού τελικού, αλλά και να κατακτήσουν την τρίτη θέση.

Η Ερικαίτη Κουναλάκη μιλώντας στο cretalive.gr αποκάλυψε πως η ιδέα της εφαρμογής προήλθε από την περίοδο της καραντίνας, όταν παρατηρήθηκε μία έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

«Η εφαρμογή δεν είναι στον αέρα…καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο» ανέφερε η ίδια.

Εξήγησε πως θα αποτελείται από δύο τομείς, αυτόν της ενημέρωσης, «καθώς και ένα κουμπί SOS που θα μπορεί να πατήσει το θύμα, να μεταβεί σε έναν ψηφιακό χάρτη, στον οποίο θα παρουσιάζονται τα φαρμακεία της περιοχής, στα οποία θα μπορεί να μεταβεί και να βρεθεί με τους εθελοντές που σε αυτήν την περίπτωση θα είναι οι φαρμακοποιοί» σημείωσε.

Αναφορικά με την Αστυνομία, η Ερικαίτη Κουναλάκη είπε πως ακόμα δεν θα μπει το κουμπί που θα την καλεί να επέμβει στο εκάστοτε περιστατικό.

«Πιστεύουμε πως για αρχή καλό θα είναι το θύμα να βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον για να κινηθούν όλες οι περαιτέρω διαδικασίες» συμπλήρωσε.

Η φοιτήτρια από την Κρήτη, μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει επικοινωνήσει με άτομα που είχαν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και της είπαν πως εάν τότε υπήρχε μία αντίστοιχη εφαρμογή, σίγουρα θα την χρησιμοποιούσαν.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕκλογές 2023: Η μάχη της Κρήτης – Δύο γυναίκες από την Κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ
Επόμενο άρθροΤο θρυλικό «Bora Bora» στην Ίμπιζα κατεδαφίστηκε μετά από 40 χρόνια