Eλκυστικές θεωρεί τις αποτιμήσεις η Citigroup, ωστόσο σε σημερινή της έκθεση μειώνει τις τιμές – στόχους κατά 50%. (σ.σ αν και οι τιμές στόχοι απέχουν 9  – 17% από τα σημερινά επίπεδα). Οι οικονομολόγοι της Citi, εκτιμούν, όπως θα δούμε, ότι, η οικονομική δραστηριότητα προ κρίσης θα επιστρέψει το τέταρτο τρίμηνο του 2021!

Όπως σημειώνει στην έκθεση με τίτλο «Ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η αδυναμία των μακρο μεγεθών βαρύνουν την κερδοφορία», οι αποτιμήσεις των τραπεζών είναι ελκυστικές αλλά θα αντιμετωπίσουν αντίθετους «ανέμους» στην κερδοφορία.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν διορθώσει 50% από την αρχή του χρόνου και διαπραγματεύονται με Δείκτη τιμή προς λογιστική αξία (P/bv) 0,20 και δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE στο 4,3%.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδειξαν πρόοδο στην μείωση των NPE. Ωστόσο, η παρατεταμένη πτώση του ΑΕΠ από τον αδύναμο τουριστικό τομέα είναι πιθανόν να πιέσει τα κέρδη, να αυξήσει τα ρίσκα στην συλλογή των δανείων και πιθανόν να καθυστερήσει τις τιτλοποιήσεις.

Η Citigroup παραμένει ουδέτερη στον κλάδο, αλλά έχει μια σχετική προτίμηση στην Eurobank που οφείλεται στο χαμηλό Δείκτη NPE, στην υψηλή κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην καλύτερη πρόοδο στην μείωση των NPE.

H παρατεταμένη ύφεση έχει επηρεαστεί από τον Covid-19 σχετικά λιγότερο από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (επιβεβαιώνοντας λιγότερες περιπτώσεις κρουσμάτων/ θανάτων). Ωστόσο, η χώρα παραμένει βασισμένη στον τουρισμό (20% του ΑΕΠ άμεσα/ έμμεσα). Με τον διεθνή τουρισμό να υποφέρει οι οικονομολόγοι της Citi πιστεύουν ότι, η Ελλάδα θα μπορούσε να υποφέρει μια μακρά περίοδο χαμηλής δραστηριότητας – κάτω από το κανονικό – που θα επεκταθεί ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου, αν όχι το 2021.

Η Citi αναμένει το ΑΕΠ να πέσει 8% το 2020, και να ακολουθεί rebound ανάπτυξης το 2021, με την δραστηριότητα να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και είναι απίθανο να ξεπεράσει το 1% δεδομένου των δημογραφικών και των πολύ χαμηλών αποταμιεύσεων.

Οι εκτιμήσεις (guidance) των διοικήσεων είναι ότι η πτώση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ) θα κινηθεί σε μονοψήφια επίπεδα και κοντά στο 5% το 2020 και εμφανίζονται επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά την αύξηση των προμηθειών εν μέσω του αδύναμου εταιρικού κλίματος.

Τα ισχυρότερα κέρδη από συναλλαγές στήριξαν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2020, αλλά είναι απίθανο να διατηρηθούν σε όλη τη διάρκεια του έτους, όπως σημειώνει.

Οι τράπεζες επικεντρώνονται στην αποδοτικότητα κόστους για να υποστηρίξουν τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων, ενώ το κόστος κινδύνου (CoR) παραμένει μεγάλη πρόκληση, με τις τράπεζες να καταγράφουν μεγάλες αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες (ECL) το πρώτο τρίμηνο. Όπως σημειώνει η Citi, η παρατεταμένη αδυναμία του ΑΕΠ θα μπορούσε να διατηρήσει το CoR σε αυξημένα επίπεδα.

Η Citi εκτιμά την πρόοδο της Τράπεζας Eurobank στις τιτλοποιήσεις και αναμένει κλείσιμο στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Με την έκθεση επίσης, η Citi δίνει την κάλυψη της Alpha Βank στον Ronit Ghose και της Eurobank, ΝBG και Πειραιώς στον Kaiwan Master.

Όλες οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ουδέτερες ενώ οι τιμές – στόχοι δόθηκαν με προσέγγιση – αποτίμηση GGM από DDM ενώ δεν αναμένει καμία πληρωμή μερισμάτων για το προβλεπτό μέλλον (σ.σ Αν και η Eurobank θα ανακοινώσει την διανομή senior τίτλων στους μετόχους στην επόμενη γενική συνέλευση)

Οι τιμές – στόχοι

Οι τιμές – στόχοι είναι για την Alpha bank 0,80 ευρώ από 1,90 ευρώ, για την Eurobank 0,50 ευρώ από 1, για την Εθνική 1,5 από 2,8 και για την Τράπεζα Πειραιώς 1,90 από 3,30 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ιμάμογλου: Tο αδύνατο σημείο της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η μεγάλη αλαζονεία

Ράλι χρυσού σε εξέλιξη: σε υψηλό οκταετίας η τιμή της ουγγιάς

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Καμένο πτώμα βρέθηκε σε πρασιά πολυκατοικίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυλλυπητήρια Παναθηναϊκού για τον Αλέφαντο
Επόμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε η συνάντηση ΕΣΗΕΑ – ΣΥΡΙΖΑ(video)