Η Ελλάδα δοκιμάζει τις αγορές και τους πιστωτές, σχολιάζει το CNBC, σε δημοσίευμά του με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το διπλό σενάριο για τις συντάξεις.

 

Όπως εξηγεί το CNBC, το ένα σενάριο περιλαμβάνει τις σχεδιαζόμενες, προ- νομοθετημένες περικοπές συντάξεων και είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των πιστωτών. Το άλλο δεν περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, σε μία ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αλλάξει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της.

 

Οι περικοπές των συντάξεων έπρεπε να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και ήταν μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο,και τονίζει ότι πιθανές αλλαγές στις συντάξεις ή σε άλλες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

 

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να πετύχει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση καθώς προσπαθεί να προλάβει τις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές το 2019», δήλωσε στο CNBC ο Ρικάρντο Γκαρσία βασικός αναλυτής για την Ευρώπη της UBS.

 

Στο σημείο αυτό, το CNBC σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με την τελευταία εξ αυτών να της δίνει προβάδισμα της τάξεως του 10,9%.

 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη, ότι όπως έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% ετησίως έως το 2022. «Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ήταν αρκετά μεγαλύτερο από το αναμενόμενο τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας το 4,2% το 2017 έναντι 1,75% της ζήτησης από τους δανειστές», δήλωσε ο Κάρστεν Χέσε αναλυτής του Berenberg.

 

Αναλυτές σημειώνουν ακόμα πως η εκτίμησή τους είναι ότι το πλεόνασμα θα επιτευχθεί τελικά, ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό μόνο στις αρχές τους 2019, όταν δημοσιοποιηθούν τα τελικά νούμερα.

 

Το CNBC προειδοποιεί ότι η όποια οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, σε μία περιόδο κατά την οποία η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε σοκ που δεν μπορεί να ελέγξει. Επισημαίνει μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέβει λόγω Ιταλίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΙταλικές πιέσεις στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΒερολίνο: Αξιοποιήστε τις ιστορικές ευκαιρίες