Ψηλά στην ατζέντα της επιθετικής ρητορικής της απέναντι στην Ελλάδα επιχειρεί να κρατήσει τα αποτελέσματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού η Τουρκία. Με τα τουρκικά ΜΜΕ να ακολουθούν τις δηλώσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν και να επιχειρούν αξιοποίηση κάθε τοποθέτησης που θα μπορούσε να ενισχύσει το blame game εναντίον της Αθήνας.

Σε δημοσίευμα της η Daily Sabah υποστηρίζει ότι «η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας επικεντρώνεται σε ζητήματα ασφάλειας» και δημιουργεί «μια ατμόσφαιρα φόβου» μεταξύ των μεταναστών και των υποστηρικτών τους, επικαλούμενη την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαίρη Λώλορ, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική έχει «ασφυκτική επίδραση» στην κοινωνία των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Ρόδος: Ιστιοφόρο με 56 μετανάστες προσάραξε σε κολπίσκο στη Ρόδο

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Σαμπάχ, η Λώλορ υποστήριξε ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα «δέχονται σοβαρή πίεση» ενώ προσπαθούν να προστατεύσουν τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ωστόσο ότι «οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν και μια ελλιπής στήριξη από την Ε.Ε. οδηγούν σε ορισμένα ερωτήματα για την Ελλάδα γύρω από τη μετανάστευση, τα οποία δεν έχουν τεθεί για πολλά άλλα κράτη».

«Η τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα ορίζεται από το πλαίσιο της μετανάστευσης ως θέμα ασφάλειας και πρόληψης», τόνισε, προσθέτοντας – σύμφωνα με τη Σαμπάχ – ότι αυτό έχει κάνει τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενεργούν αλληλέγγυα να κινούνται σε «μια ατμόσφαιρα φόβου» και κυρίως του φόβου της «ποινικοποίησης».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το ξέσπασμα Σοϊλού προς Έλληνες βουλευτές – «Αν ξαναμιλήσετε, θα σας δείξω βίντεο»

Αιχμή του δόρατος για την Λώλορ είναι οι διώξεις κατά τις οποίες οι πράξεις αλληλεγγύης ερμηνεύονται ως εγκληματικές ενέργειες και συγκεκριμένα ως εμπορία ανθρώπων.

Η Σαμπάχ επισημαίνει ότι η Λώλορ ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα από τις 13 έως τις 22 Ιουνίου μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης, κάνοντας συνεντεύξεις, με μετανάστες, ακτιβιστές για τα δικαιώματα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2023.Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια παρά τις παραινέσεις Ερντογάν
Επόμενο άρθροΗ πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό φιλάει παθιασμένα τον Αλβέρτο και «απαντά» στις φήμες χωρισμού