Τελικά το να βρει κανείς τι πραγματικά αξίζει στην επίγεια ζωή του, κοινώς τι είναι αυτό που έχει νόημα και μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις και ευτυχισμένοι αποδεικνύεται δύσκολο έργο.

Αυτό το επιβεβαιώνει και η συγγραφέας και ερευνήτρια  Γκρέτσεν Ρούμπιν, η οποία κατέληξε σε ένα συμπέρασμα αναφορικά με την πραγματική ευτυχία ύστερα από έρευνα 10 ετών.

Η Ρούμπιν είναι η συγγραφέας του best-seller «The hapiness project» και επί 10 χρόνια έπαιρνε συνεντεύξεις από ανθρώπους όλων των ηλικιών για να μάθει επιτέλους τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή.

Παράλληλα με τις συζητήσεις της  με διάφορους, μελετούσε επιστημονικά κείμενα αιώνων και κατέληξε σε ορισμένες βασικές παραδοχές για το πώς μπορεί κανείς να δυναμώσει τις σχέσεις του, να αυξήσει την ενέργειά του, να έχει κίνητρο για δημιουργία.

Στην πορεία, όπως αφηγείται στο άρθρο της στο CNBC, άρχισε να παρατηρεί ότι αισθάνεται αποκομμένη από τον εαυτό της και τους γύρω της.

«Ξαφνικά, συνειδητοποίησα ότι αντιμετώπιζα το σώμα μου σαν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο εγκέφαλός μου στην πόλη. Αλλά στην πραγματικότητα το σώμα μου – μέσω των πέντε αισθήσεών μου – ήταν η ουσιαστική μου σύνδεση με τον κόσμο. Και αυτό το είχα ξεχάσει. Δεν ήθελα να φτάσω στο τέλος της ζωής μου και να πω: “Μου συνέβησαν τόσα πολλά πράγματα. Μακάρι να είχα δώσει σημασία”».

Ενώ έγραφε το βιβλίο της «Life in Five Senses» ανακάλυψε πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αξιοποιούμε το πιο ισχυρό «όπλο» ή μάλλον «όπλα» τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν στην ευτυχία.

Πρόκειται για τις 5 αισθήσεις μας: όραση, όσφρηση, γεύση, αφή και ακοή.

Διαβάστε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν:

1. Χρειάζεστε μια έκρηξη ενέργειας και ευθυμίας; Χρησιμοποιήστε την όσφρησή σας

Όταν χρειάζεστε μια γρήγορη ψυχική ανάταση, μπορείτε να απολαύσετε όμορφες μυρωδιές, οτιδήποτε μπορεί να σας δώσει μία γλυκιά ανάμνηση, αλλά και να σας κάνει να αισθανθείτε πιο έντονα το τώρα: από τις καθαρές πετσέτες έως το άρωμα του ξύλου ή της βροχής.

2. Είστε στρεσαρισμένος; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της αφής 

Αντικείμενα όπως fidget spinners, ζύμη, λούτρινα κουκλάκια, μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πιο ήρεμοι. Είναι πραγματικά ανακουφιστικό για τους ανθρώπους να αγγίζουν κάτι απαλό και ζεστό ή οποιοδήποτε αντικείμενο τους δίνει αίσθηση «ασφάλειας». Η ίδια όταν βρίσκεται στα παρασκήνια πριν από μία μεγάλη ομιλία, κρατάει ένα στυλό.

3. Αισθάνεστε μη παραγωγικοί; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση του ήχου 

Η Ρούμπιν ανακάλυψε ότι όσο περισσότερο μπορεί να ελέγχει το περιβάλλον της, τόσο λιγότερο ενοχλείται από τους θορύβους, που αποσπούν την προσοχή.

4. Χρειάζεστε μια δημιουργική σπίθα; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της όρασής σας

«Όταν χρειάζομαι λίγη έμπνευση, προσπαθώ να εντοπίσω τις μικρές λεπτομέρειες. Στις καθημερινές μου βόλτες, αντί να χαθώ στις σκέψεις μου, δίνω στον εαυτό μου εργασίες: Ψάχνω για ένα συγκεκριμένο χρώμα, στα δέντρα, στα καπέλα.

»Θα μελετήσω τα υλικά των διαφόρων πολυκατοικιών. Είχα περπατήσει εκατοντάδες φορές αυτά τα τετράγωνα και ποτέ δεν είχα παρατηρήσει την αναντιστοιχία πριν» πειργράφει η Ρούμπιν.

5. Θέλετε να νιώθετε πιο κοντά με άλλους ανθρώπους; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της γεύσης 

Η απόλαυση μοναδικών φαγητών και γεύσεων με άλλους ανθρώπους είναι ένα από τα αρχαιότερα και παγκόσμια έθιμα του ανθρώπου. Για να συνδεθείτε περισσότερο με τους ανθρώπους, απλά απολαύστε μαζί ένα ωραίο γεύμα.

Η Ρούμπιν αναφέρει πως διοργάνωσε ένα «πάρτι γεύσης».

«Ήταν τρομερά διασκεδαστικό. Δεν κοινωνικοποιούμασταν απλώς, μοιραζόμασταν μία αισθητηριακή εμπειρία και μας έκανε όλους να γελάσουμε. Οι συνομιλίες μας ήταν ασυνήθιστα ζεστές και οικείες.

»Η εξερεύνηση των πέντε αισθήσεων άλλαξε τη ζωή μου. Κάθε μέρα, αξιοποιώ τη δύναμή τους για να με συνδέσουν με συνηθισμένες στιγμές που θέλω να βιώσω και να θυμάμαι  και δεν θα θεωρήσω ποτέ ξανά την κέτσαπ δεδομένη» καταλήγει χαρακτηριστικά η ίδια.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝτεμπούτο στην εκπομπή «Ζήσε Αλλιώς» της Σοφίας Αλιμπέρτη
Επόμενο άρθροSuper League: «Τελικός» στη Λιβαδειά