Η περίπτωση του δάσους Χάμπαχ στη Ρηνανία είναι αντίστοιχη με αυτήν των Σκουριών. Με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση οι ακτιβιστές κατήγαγαν περιφανή νίκη, έστω και προσωρινή. Όπως γράφει η Deutsche Welle, ο γερμανικός τύπος πανηγυρίζει.

 

«Hambi bleibt», το δάσος Χάμπι θα παραμείνει, φώναζαν με το χαιδευτικό του όνομα ακτιβιστές την περασμένη εβδομάδα αποχαιρετώντας ενδόμυχα το αρχέγονο δάσος Χάμπαχ στη Ρηνανία Βεστφαλία, που διεκδικεί το παρακείμενο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας RWE, για να το εκμεταλλευτεί, έπειτα από άδεια της τοπικής κυβέρνησης, και να εξορύξει τον λιγνίτη που βρίσκεται στο υπέδαφος.

 

Και εκεί που όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει το κόψιμο των αιωνόβιων δέντρων το διοικητικό εφετείο του Μίνστερ αποδέχθηκε τα ασφαλιστικά μέτρα της περιβαλλοντικής οργάνωση BUND και έτσι σταμάτησε προσωρινά το κόψιμο των δέντρων μέχρις ότου δικαστήριο της Κολωνίας αποφασίσει για την ουσία της υπόθεσης. «Το RWE και η τοπική κυβέρνηση αισθάνονταν προφανώς μεγάλη βεβαιότητα από νομικής πλευράς» σχολιάζει η Westfälische Nachrichten την αναπάντεχη τροπή της υπόθεσης. «Οι δικαστές δεν επέτρεψαν να επηρεαστούν από τις υπερβολικές και δραματικές προειδοποιήσεις του ενεργειακού κολοσσού για συνεπαγόμενες ελλείψεις στον εφοδιασμό ενέργειας, διότι δεν είχαν να παρουσιάσουν πειστικά επιχειρήματα. Κάπως έτσι ηχεί ένα χαστούκι». Και η Rundschau της Φραγκφούρτης προσθέτει: «Επρόκειτο για μια βαριά ήττα για το RWE και την τοπική κυβέρνηση, οι οποίοι παρά το ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για τη σταδιακή απεξάρτηση τη χώρας από την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ορυκτών καυσίμων, ήθελαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και χωρίς λόγο κλιμάκωσαν την αντιπαράθεση».

 

Η Süddeutsche Zeitung πανηγυρίζει για την τροπή της υπόθεσης και υποστηρίζει ότι τώρα υπάρχει χρόνος για να επικρατήσουν λογική και νέοι συμβιβασμοί. «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή και η συζήτηση για επικείμενη έξοδο της Γερμανίας από την ενέργεια του άνθρακα δεν μπορούν να προσπεράσουν κανέναν. Με αυστηρότητα οι δικαστές απορρίπτουν τον ισχυρισμό του RWE, ότι όποιος σήμερα δεν αφανίζει δάση, απειλείται αύριο με μπλακ άουτ».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή
Επόμενο άρθροΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Αθήνα