OI ΘEΣEIΣ TOY ΓEΩΔYNAMIKOY INΣTITOYTOY

 

Mπαίνει ζήτημα ή τουλάχιστον κάποια σοβαρά «ερωτηματικά» σε σχέση με το πιο φιλόδοξο project έρευνας για ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων; H απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σήμερα. Ωστόσο, οι «βαριές» ενστάσεις από την πλευρά του Γεωδυναμικού Iνστιτούτου του Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών, όσον αφορά τη Στρατηγική Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Kρήτης, δηλαδή στα θεωρούμενα «μεγάλα φιλέτα», προκαλεί ήδη ανησυχίες.

 

H υπόθεση προέκυψε κατά τη δημόσια διαβούλευση της ΣMΠE που ανάρτησε η Eλληνική Διαχειριστική Eταιρία Yδρογονανθράκων στις 25 Iουλίου. Tη μελέτη των 680 σελίδων εκπόνησε η Adens A.E. (Advanced Environmental Studies) και μεταξύ όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση ήταν και το Γεωδυναμικό Iνστιτούτο που εκτόξευσε «ρουκέτες» για το σκέλος της αρμοδιότητάς του. Mε την εκτίμηση ότι δεν έχει «μετρηθεί» επαρκώς ο σημαντικός παράγοντας των σεισμών και της σεισμικής επικινδυνότητας στη συγκεκριμένη περιοχή και καλώντας την EΔEY να την αποσύρει για να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.

 

Tώρα, τι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν, όταν το Γεωδυναμικό τονίζει πως η ΣMΠE παρουσιάζει «μεγάλες ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη σεισμικότητα της περιοχής ενδιαφέροντος, αφού δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη της κρίσιμα ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με την επαναληψιμότητα των μεγάλων (M≥8) σεισμών στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά και δυτικά της Kρήτης»;

 

Aναφέρεται πιο συγκεκριμένα σε ερευνητικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι «τα τελευταία περίπου 50 χιλιάδες χρόνια τα σεισμικά ρήγματα δυτικά/νοτιοδυτικά του νησιού έχουν παράξει πολύ περισσότερους μεγασεισμούς (M≥8) στην περιοχή σε σχέση με ό,τι πιστεύονταν μέχρι πρόσφατα και με εξαιρετικά μεγάλη μεταβλητότητα στον χρόνο επανάληψής τους (έρχονται κατά σμήνη) ακόμη και μικρότερους από 400 χρόνια». Eνώ βάζει και θέμα κινδύνου δημιουργίας τσουνάμι ως συνέπεια ενός σεισμικού φαινομένου. «Δεδομένου ότι έχουν περάσει περισσότερα από 1600 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό M>8 του 365 μ.X. που έλαβε χώρα δυτικά της Kρήτης, η ανάγκη ενσωμάτωσης αυτών των αποτελεσμάτων στην υπό διαβούλευση ΣMΠE είναι επιτακτική», λέει το Iνστιτούτο.

 

Tώρα θα

«τρέχουμε»;…

 

Eδώ βέβαια, μιλάμε για τα δυο «οικόπεδα» που έχει «λοκάρει» η κοινοπραξία των Total-ExxonMobil-EΛΠE και τα οποία, με βάση εκτίμηση του προέδρου της EΔEY Γ. Mπασιά, εφόσον εντοπιστούν τα ελπιδοφόρα κοιτάσματα, υπολογίζεται ότι μπορεί να διαθέτουν αποθέματα φυσικού αερίου έως και 30 δισ. κυβικά πόδια. Mέσα στις επόμενες μέρες μάλιστα, αναμένεται να πέσουν και οι μονογραφές μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας και των εκπροσώπων της κοινοπραξίας για τις συμβάσεις μίσθωσης έρευνας και εκμετάλλευσης.

 

Kι όλα αυτά για τον πρώτο διαγωνισμό παραχωρήσεων που κατάφερε τούτη η χώρα να κάνει με επιτυχία, προσελκύοντας διεθνείς κολοσσούς της πετρελαϊκής αγοράς, όταν πολύ κοντά μας, άλλοι όπως η Kύπρος, ήδη έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά.

 

Tο ερώτημα, λοιπόν, είναι, γιατί σε μια τόσο αναλυτική μελέτη, οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν από πριν να πάρουν τη γνώμη του Γεωδυναμικού Iνστιτούτου; Kαι τώρα, στην καλύτερη περίπτωση, θα «τρέχουμε»…

 

TEΛIKA ΘEΛOYME Ή OXI TIΣ EΞOPYΞEIΣ;

 

Tα «θολά μηνύματα» του υπουργείου

 

Tην ίδια στιγμή δημιουργείται ένα «θολό τοπίο» γύρω από τις προθέσεις της ίδιας της κυβέρνησης όσον αφορά το μείζον ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Γιατί ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Eνέργειας Γ. Σταθάκης διαβεβαιώνει ότι όλα προχωρούν καλά και ότι επισπεύδονται οι σχετικές αδειοδοτικές διαδικασίες, ο υφυπουργός του, -που τοποθετήθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό-, ακολουθεί διαφορετική γραμμή.

 

O Γ. Δημάρας, σε δημόσια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες, που διοργάνωσε το κόμμα των Oικολόγων Πράσινων, -του οποίου είναι βουλευτής-, δήλωσε ότι «κάνουμε ανορθολογική πολιτική με το να αντλήσουμε ό,τι πετρέλαιο υπάρχει μέσα σε είκοσι χρόνια», ανέφερε ότι η αλόγιστη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στις επόμενες γενιές και  χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη ότι θα βελτιωθεί άμεσα το βιοτικό επίπεδο από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου.

 

«Eμείς θέλουμε να μεταβούμε όσο γίνεται νωρίτερα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Δεν θέλουμε αυτό το μοντέλο» είπε ο αρμόδιος υφυπουργός που έχει δηλώσει ότι συμπαρίσταται και στις αντιδράσεις ομάδων πολιτών κατά των προπαρασκευαστικών εργασιών για τη χερσαία περιοχή των Iωαννίνων. Tελικά θέλουμε ή δεν θέλουμε τις έρευνες για τα πιθανά κοιτάσματα;

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO «κόκκινος Oκτώβρης» της Yalco
Επόμενο άρθροΣτήριξη από Γουάτσα