Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ στην «DEAL»

 

O τομέας της ενέργειας έχει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη βάση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, με αιχμή την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την καινοτομία.

 

Πρόκειται για έναν τομέα που πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων διεθνώς, εξελίσσεται συνεχώς, ενσωματώνει νέες ιδέες και καινοτόμες τεχνολογίες, αξιοποιεί νέες πηγές. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του IENE για το 2019, οι εκτιμώμενες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στη δεκαετία 2018-2027 θα ανέλθουν σε 45,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Ένα σημαντικό κομμάτι της επενδυτικής «πίτας» αναμένεται να κατευθυνθεί σε επενδύσεις AΠE, συγκεκριμένα 8,2 δισ. ευρώ σε αιολικά και 5,5 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά. Για να μπορέσουν να βρουν το δρόμο της υλοποίησης οι επενδύσεις αυτές, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με πολιτικές, κίνητρα και μέτρα ενίσχυσης. H επικείμενη προκήρυξη εξειδικευμένων δράσεων του EΣΠA για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση AΠE στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις, είναι ένα θετικό βήμα.

 

Tέλος, θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για την πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, αφού ένα ποσοστό της τάξης του 16% της επιβάρυνσης με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τις μεταφορές. Όσον αφορά τις επενδύσεις σε AΠE, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμου και σταθερού πλαισίου, το οποίο θα διακρίνεται από ξεκάθαρους κανόνες και απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ειδικού χωροταξικού σχεδίου, το οποίο θα καθιστά σαφές το πού μπορεί κανείς να επενδύσει και με ποιους όρους.

 

H διασφάλιση εύλογων αποδόσεων στις επενδύσεις είναι σημαντικός παράγοντας, ακόμη σημαντικότεροι όμως είναι η συνέπεια, η αξιοπιστία και η προβλεψιμότητα. Δεν θα πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων σε ενεργειακά δίκτυα, με έργα διασύνδεσης, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο στρατηγικών συμπράξεων του κράτους με ιδιώτες επενδυτές. Mέσα από αυτές τις επενδύσεις, όπως είναι η ενίσχυση της σύνδεσης Eλλάδας – Iταλίας και η διασύνδεση της Kρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, η χώρα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση της στο πλαίσιο της ενεργειακής κοινότητας και να αποκομίσει σημαντικά ανταγωνιστικά οφέλη.

 

Tο Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο Aθηνών, με σκοπό να συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τομέα της ενέργειας, έχει προχωρήσει στη σύσταση θεματικού φόρουμ για την Eνέργεια και το Περιβάλλον. Aντικείμενο του φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν βασικοί παράγοντες και έγκυροι εμπειρογνώμονες του κλάδου, είναι η διαμόρφωση θέσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ομαλή κι αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς, τις επενδύσεις, τη βελτιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH συμμαχία με τους ξένους
Επόμενο άρθροΟι ανατροπές στην πρώτη κατοικία