Προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργεί το  τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν που έγινε στις 26/6. Πάντως η Άγκυρα εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την υποστήριξη του Ζοζέ Μπορέλ σε Ελλάδα και Κύπρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Την οδό της προκλητικής ρητορικής ακολουθεί η Άγκυρα, η οποία δείχνει την ιδιαίτερη ενόχληση της για την επίσκεψη του Ζοζέ Μπορέλ στη Λευκωσία και τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Είναι εκτός συζήτησης ότι η χώρα μας θα μπορούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την «Ελληνοκυπριακή διοίκηση», η οποία σφετερίστηκε τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους».

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο κορυφής στα μέσα Ιουλίου, η Ελλάδα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα ώστε να γίνει απολύτως κατανοητός ο ρόλος που διαδραματίζει η χώρα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Μετά από πέντε μήνες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία συμφώνησαν ότι η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας.

«Διατηρούμε τις κόκκινες γραμμές, κινητοποιούμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους και η Ελλάδα δεν στρατιωτικοποιεί, είναι η έσχατη λύση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως αυτό δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

«Έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, παρέχουμε το πλαίσιο ασφαλείας και ακούμε τις κινήσεις του Πρωθυπουργού για τις διευρυμένες επικοινωνίες που κάνει η κυβέρνηση», αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.-Η κυβέρνηση ωστόσο τονίζει πως αναμένει εμπράκτως την αποκλιμάκωση από την Τουρκική πλευρά.

«Οι δηλώσεις όταν συνοδεύονται από ενέργειες άκρως επιθετικές και παραβατικές χάνουν το νόημά τους…Ο διάλογος από μόνος του δεν σημαίνει τίποτα εάν δεν γίνεται σ’ ένα πλαίσιο κι αυτό είναι ο σεβασμός του ενός κράτους προς το άλλο». τονίζει στο Έθνος της Κυριακής, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος,σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Ο Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα 29/6 μεταβαίνει στην Τυνησία για επαφές με την ηγεσία της χώρας που έχει κρίσιμο ρόλο στη Λιβυκή κρίση, ενώ στις 13 Ιουλίου στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, αναμένεται να τεθούν οι Τουρκικές προκλήσεις.

Η κρίση στη Λιβύη οδεύει σε κρίσιμη καμπή, κινητοποιώντας τον διεθνή παράγοντα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Αλ Σάρατζ , ενώ συνομιλία για το Λιβυκό είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι απαιτείται πολιτική λύση και απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων που επηρεάζουν το εσωτερικό στη Λιβύη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυλλυπητήρια του Άρη για τον θάνατο του Πέτκοβιτς
Επόμενο άρθρο«Έχασε» και τον Μπάρκα εν όψει του Ολυμπιακού