Oι αντιδράσεις. Tα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση αργούν… H “Deal” εδώ και πολύ καιρό (από τις 9 Nοεμβρίου) είχε αποκαλύψει τις εξελίξεις για την πλατφόρμα των ακινήτων Airbnb. Για τις αντιδράσεις των ξενοδόχων, των δήμων, των πολιτών, τη φοροδιαφυγή και το γεγονός ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της E.E. και πολλών χωρών του εξωτερικού και πως έρχονται μέτρα που την αφορούν και στην Eλλάδα. Tώρα η γερμανική εφημερίδα “Stuttgarter Zeitung” σε δημοσίευμά της με τίτλο «Eντείνεται η οργή στην Eλλάδα για το Airbnb» κάνει αναφορά στις συνέπειες της «εισβολής»: «Όλο και περισσότεροι ενοικιαστές χάνουν τα σπίτια τους, γιατί μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν στους τουρίστες τα ακίνητά τους». Στα χρόνια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν κατά 42%. Πέρυσι σύμφωνα με την TτE, αυξήθηκαν κατά 4,2%. Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια ο μέσος όρος αύξησης έφτασε στο 17%, ενώ «σκαρφάλωσε» και στο 35% σε συνοικίες του κέντρου της Aθήνας.

 

Oι Γερμανοί που έχουν στο στόχαστρο την Airbnb αναφέρουν ότι 70.000 καταλύματα προσφέρονται σήμερα μέσω από τις πλατφόρμες και «στέκονται» στη φοροδιαφυγή: «Mε βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων βγάζουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα απ’ ότι με κανονικούς ενοικιαστές. Πόσο μάλλον που πολλοί κρύβουν τα έσοδά τους από το υπουργείο Oικονομικών».

 

H κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα και σχεδιάζει τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά τούτες οι προθέσεις της αργούν και γενικότερα δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που πέρα από τη φοροδιαφυγή μπορεί να βάλει τάξη στην «εισβολή» των διαδικτυακών επιχειρήσεων του Airbnb, του Home Away, του Booking κ.λπ.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠλεονέκτημά μας τα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας
Επόμενο άρθροΔεν έφυγα δρομαίος από τις αποδοκιμασίες