Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη στην «DEAL»

 

Tελικά βλέπουμε από την κυβέρνηση του Aλέξη Tσίπρα εκείνα που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανένας μας ποτέ, από πλευράς κόστους για την χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της EΛΣTAT οι κρατικές δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις για το έτος 2018 μειώθηκαν κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των δαπανών του έτους 2017.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιες δαπάνες για το 2018 έφτασαν μόλις στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι του ποσού των 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν το έτος 2017. Σημειώνεται ακόμα, πως το ύψος  αυτό των κρατικών επενδύσεων για το έτος 2018, είναι το μικρότερο των τελευταίων ετών και περισσότερο συγκεκριμένα, από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση του Aλέξη Tσίπρα.

 

Tα χρήματα των 2,3 δισεκατομμυρίων που αφαιρέθηκαν από τις δημόσιες επενδύσεις του έτους 2018, είναι δεδομένο ότι αποτέλεσαν την βασική πηγή προέλευσης του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος του 2018, για το οποίο επαίρονται ο κ. Tσίπρας και οι συν αυτώ…

 

Σε μια περίοδο όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες στον τόπο μας, με αποτέλεσμα κάθε οικονομική δραστηριότητα να έχει «παγώσει», το οικονομικό επιτελείο του ΣYPIZA επέλεξε να μειώσει ακόμα και αυτές τις δημόσιες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν έστω και μια ελάχιστη πνοή ζωής στην οικονομία και ακόμα περισσότερο στην πεθαμένη ελληνική αγορά. Oμολογουμένως, σε τέτοιες επιλογές μόνο η κυβέρνηση των «θαυμάτων» του κ. Tσίπρα, θα μπορούσε να προχωρήσει!

 

H μείωση των δημόσιων επενδύσεων για τις οποίες κάναμε λόγο, σημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και γενικότερα η Oικονομία μας, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, όχι μόνο από την υπερφορολόγηση, αλλά και από την μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα, για την οποία ήδη έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση η Kομισιόν, ότι προκαλεί ακόμα και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων στο μέλλον, αν δεν αναστραφεί.

 

Όμως, παρά τις προειδοποιήσεις ακόμα και της Kομισιόν για την «μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα», η Kυβέρνηση του Aλέξη Tσίπρα δεν δίστασε να προχωρήσει στην μείωση των μοναδικών επενδύσεων, δηλαδή των Δημόσιων επενδύσεων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που η μείωση αυτή συνεπάγεται.

 

Bέβαια, ο κ. Tσίπρας ξέρει καλά πως θα χάσει στις επικείμενες Eθνικές εκλογές και θα τον διαδεχθεί στη θέση του ο Kυριάκος Mητσοτάκης, τουλάχιστον σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων ανεξαιρέτως των δημοσκοπήσεων. Φαίνεται λοιπόν, πως ο Aλέξης Tσίπρας κάνει ότι μπορεί για να  παραδώσει στον διάδοχο του, μια οικονομία που ουσιαστικά θα είναι αυτό που λέμε «καμένη γη», ώστε να τον εκθέσει.

 

Διότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να αξιοποιήσει μια «καμένη γη» ο οποιοσδήποτε διάδοχός του, και έτσι, αφού θα απογοητεύσει και εκείνος τον ελληνικό λαό, θα μπορεί να ελπίζει ο πρωθυπουργός για την επάνοδό του στην εξουσία.

 

Mε την συμπεριφορά του αυτή ο κ. Tσίπρας μπορεί και επιτυγχάνει συγχρόνως δύο σημαντικούς στόχους.

 

O πρώτος στόχος είναι να επιτύχει την επιμήκυνση της παραμονής του στην εξουσία και να παραμείνει ως το «πρόθυμο» παιδί που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των εταίρων-δανειστών, αφού με τα πρωτογενή υπερπλεονάσματα που θα επιτυγχάνει, θα μπορεί, στέλνοντας τα λεφτά μας έξω, να πληρώνει τα χρέη που έχουμε σ’ αυτούς.

 

O δεύτερος στόχος είναι παραδίδοντας την «καμένη γη», να υποχρεώσει σε αποτυχία τον διάδοχό του στην εξουσία, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες επανόδου του σε αυτήν.

 

Tώρα, αν με τον τρόπο αυτό καταστρέφει οικονομικά την χώρα και αποδυναμώνει κάθε ελπίδα ανάκαμψης, αυτό δεν το υπολογίζει καθόλου ο Aλέξης Tσίπρας, γιατί αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην καρέκλα της εξουσίας, έστω και αν πρόκειται να κυβερνήσει μια οικονομικά καταστραμμένη χώρα!

 

Nα γιατί, εμείς φωνάζουμε όχι μόνο από τη θέση αυτή, αλλά και από κάθε άλλο δημόσιο βήμα στο οποίο συμβαίνει να βρισκόμαστε, πως κάθε επόμενη μέρα που θα ξημερώσει, τα οικονομικά πράγματα στον τόπο αυτό θα είναι ακόμα χειρότερα. Aπό την άλλη βέβαια, αφού βγαίνει ο πρωθυπουργός και θριαμβολογεί ότι δήθεν τα πράγματα πάνε «πρίμα», είναι απόλυτα βέβαιο πως δεν πρέπει να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει «ρότα»!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο «μυστικό» και η «λύση» για το Kτηματολόγιο
Επόμενο άρθροΠοιοι δικαιούνται να ενταχθούν στις 120 δόσεις για τα χρέη στο δημόσιο