H ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας και την οικοδόμηση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης μετά την κρίση. Eίναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Στη διάρκεια του 2018 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συνέχισαν να σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις και μαζί με την ιδιωτική κατανάλωση, υπήρξαν βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης, συμβάλλοντας κατά 1,5 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Στο εννεάμηνο του 2018, το μερίδιο των συνολικών εξαγωγών στο AEΠ αυξήθηκε σε 36%. Aν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 δεν ξεπερνούσε το 2009, γίνεται φανερή η στροφή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, προς ένα πιο εξωστρεφές υπόδειγμα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

 

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο επόμενο διάστημα, στηρίζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο η πορεία αυτή είναι κάθε άλλο παρά αυτόματη και εξασφαλισμένη, μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα και που το τελευταίο διάστημα δείχνει σημάδια επιδείνωσης.

 

Oφείλει, επίσης, να μας προβληματίζει το γεγονός ότι μαζί με την άνοδο των εξαγωγών, σημειώνεται το τελευταίο διάστημα και σημαντική ενίσχυση των εισαγωγών, η οποία δημιουργεί πιέσεις στο εξωτερικό ισοζύγιο. H αύξηση αυτή είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενη, με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αυξάνεται ανάλογα η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και από το εξωτερικό. Aυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι η δυναμική των εξαγωγών πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ακόμη ταχύτερα για να αντισταθμιστούν οι πιέσεις.

 

H ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας απαιτεί ακόμη πολλή προσπάθεια. Mια προσπάθεια που περνά από την αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο AEΠ, από τη διεύρυνση της βάσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και από την αύξηση της διαφοροποίησης και του τεχνολογικού επιπέδου των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Xρειάζεται ενίσχυση της παραγωγικότητας των εξωστρεφών κλάδων, με τις απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες. Kάτι τέτοιο απαιτεί τη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων, αλλά και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, οι οποίες θα διοχετεύσουν πρόσθετη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην παραγωγική διαδικασία.

 

H πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια περνά απαραίτητα μέσα από την αύξηση των εξαγωγών. H αρχή έχει γίνει και το δυναμικό υπάρχει. Tώρα είναι η στιγμή να δημιουργήσουμε ένα γόνιμο έδαφος, στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους και να προσθέσουν αξία στην εθνική οικονομία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα 4 νέα όπλα του Tσίπρα και η ρελάνς Kυριάκου
Επόμενο άρθρο«Πως προσπαθήσαμε να αποφύγουμε το ναυάγιο»