Η EBU εμμένει στην απόφασή της να μην επιτρέψει στην Ουκρανία να διοργανώσει τη Eurovision 2023, εκφράζοντας ανησυχίες για «αεροπορικές επιδρόμες και γενικότερες επιθέσεις» κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού, σε νέα ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει η βρετανική Metro, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) δεν αλλάζει τα σχέδιά της, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την «απογοήτευση» της Ουκρανίας και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το BBC για τη διοργάνωση της Eurovision 2023 στη Βρετανία, καθώς ήταν η χώρα που τερμάτισε στη 2η θέση.

«Είναι ευθύνη της EBU να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειας όλων όσων εργάζονται και συμμετέχουν στη διοργάνωση, ο σχεδιασμός της οποίας πρέπει να ξεκινήσει αμέσως στη χώρα που θα την υποδεχτεί», τονίζει η Ένωση στην ανακοίνωσή της.

Προσθέτει, παράλληλα, ότι «τουλάχιστον 10.000 άτομα είναι συνήθως διαπιστευμένα για να εργαστούν για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων, του προσωπικού και των δημοσιογράφων. Άλλοι 30.000 θαυμαστές αναμένεται να ταξιδέψουν από όλο τον κόσμο για να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Η ευημερία τους είναι πρωταρχικό μας μέλημα. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με ένα τόσο περίπλοκο ζωντανό τηλεοπτικό γεγονός να λαμβάνονται από επαγγελματίες της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και να μην πολιτικοποιούνται», σημειώνει η EBU.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκαν και οι επίσημοι κανόνες του διαγωνισμού, που ορίζουν ότι η Eurovision μπορεί να μετακινηθεί όταν υπάρχει «κατάσταση ανωτέρας βίας», όπως ένας συνεχιζόμενος πόλεμος, καθώς υπάρχουν «σοβαροί κίνδυνοι αεροπορικών επιδρομών/επιθέσεων από αεροσκάφη ή επιθέσεων από drones ή πυραύλους, που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες».

Η EBU ζήτησε και συμβουλές από εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια, οι οποίοι έκριναν ότι η βαθμολογία κινδύνου μαζικών απωλειών στην εκδήλωση λόγω του πολέμου είναι «υψηλή».

«Παράλληλα με τις ανησυχίες για την ασφάλεια, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία κάνει τις αντιπροσωπείες και τους συμμετέχοντες να διστάζουν να ταξιδέψουν στη χώρα. Σημειώσαμε επίσης τα σχόλια που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία “μπορεί να κρατήσει χρόνια”.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα φιλοξενίας του Διαγωνισμού σε συνοριακή τοποθεσία κοντά σε γειτονική χώρα [σ.σ. της Ουκρανίας], οι προδιαγραφές των προτεινόμενων χώρων και η έλλειψη της απαραίτητης περιβάλλουσας υποδομής δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Διαγωνισμού», προστέθηκε στην ανακοίνωση.

Η EBU σημείωσε επίσης ότι, με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες της, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συναυλία στην Ουκρανία το 2023 και κανένας καλλιτέχνης δεν τη συμπεριλαμβάνει στην περιοδεία του.

To άρθρο EBU για Eurovision 2023: «Δεν θα γίνει στην Ουκρανία – Φοβόμαστε για αεροπορικές επιθέσεις» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜετανάστες: Ολόκληρη η επιχείρηση διάσωσης τους, από τη νησίδα Μπαρμπαλιάς στη Λέσβο
Επόμενο άρθρο77χρονος πνίγηκε σε παραλία του Βόλου