Αναλυτικές οδηγίες και ένα εύχρηστο φυλλάδιο από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λιβαδειάς, βοηθούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρόνια κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς Ιωάννης Ηλίας:

«Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

1. Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα Μαθητές είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
Δυσκολία στην αναπνοή
Μυαλγίες
Ρίγος
Πονοκέφαλος
Δυσκαταποσία
Ρινική καταρροή/συμφόρηση
Ναυτία / εμετός
Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

2. Οδηγίες ατομικής υγιεινής
Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό.
Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα.
Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
Οι μαθητές δεν πρέπει να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια. Συστήνεται η χρήση ατομικού μπουκαλιού ή παγουριού από το κάθε παιδί.

Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Θα ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την πρώιμη αναγνώριση συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εμφάνισης ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη COVID-19 (π.χ. βήχας, πυρετός, πονόλαιμος, γαστρεντερικά συμπτώματα) παραμονή στο σπίτι και ενημέρωση των υπευθύνων. Η ένδειξη για διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου θα τίθεται κατά περίπτωση ανάλογα με την κρίση του θεράποντος ιατρού και τα επιδημιολογικά δεδομένα σε επίπεδο τμήματος, σχολείου ή/και γεωγραφικής περιοχής.

3. Σε ποιους μαθητές συστήνεται, από τον ΕΟΔΥ, η μη χρήση μάσκας;
Μαθητές για τους οποίους συστήνεται η ΜΗ χρήση μάσκας:
Μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς.
Μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους

4. Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές;
Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να έχουν στην τσάντα τους:
Μολύβι
Στυλό
Γόμα
Ξύστρα
1 πακέτο μαρκαδόρους
1 πακέτο ξυλομπογιές
1 πακέτο μωρομάντηλα
4 τετράδια 50 φύλλων διαφορετικού χρώματος, (μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο)
Τις προστατευτικές μάσκες, την καθεμιά σε διαφορετικό σακουλάκι (πολυμπάγκ)
Παγουρίνο, ή μπουκαλάκι για το νερό.

5. Σε ποιες περιπτώσεις δικαιολογείται η απουσία μαθητή;
Η απουσία μαθητή δικαιολογείται αν νοσεί από τον κορωνοϊό ο ίδιος ή κάποιος που κατοικεί μαζί του, ή αν ο μαθητής ανήκει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ομάδων αυξημένου κινδύνου, όπως περιγράφονται στη συνέχεια. Στην περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό, απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, ενώ στην περίπτωση που ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, απαιτείται προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Στους μαθητές που θα απουσιάζουν σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα παρέχεται τηλεκπαίδευση.

Μαθητές στους οποίους δίνεται η γενική σύσταση μακροχρόνιας αποχής από το σχολείο και χρήσης τηλε-εκπαίδευσης λόγω σοβαρού υποκείμενου νοσήματος:

Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της.
Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες.
Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες.
Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIVκαι CD4<500)
Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή Μαθητές με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.
Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε το έντυπο

6. Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, υπάρχει δυνατότητα άδειας για τον γονέα του;
Προβλέπονται ρυθμίσεις προκειμένου στην περίπτωση που μαθητής εμπίπτει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (μέχρι την Γ’ τάξη του Γυμνασίου), ο ένας από τους δύο γονείς να δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει για γονείς που εργάζονται και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

7. Σε ποιες περιπτώσεις θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση;
Η τηλεκπαίδευση θα παρέχεται:
σε περίπτωση απουσίας μαθητή για ειδικό λόγο που συνδέεται με τον κορωνοϊό (όταν νοσεί ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί μαζί του, ή όταν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου),
σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος ή σχολείου λόγω κορωνοϊού.
Περισσότερες απαντήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: https://www.minedu.gov.gr/domes#12-an-o-mathitis-anikei-se-omada-afksimenou-kindynou-yparxei-dynatotita-adeias-gia-ton-gonea-tou
Παραμένουμε στη διάθεση των γονέων και των κηδεμόνων των μαθητών και των μαθητριών μας για οτιδήποτε σχετικό με την εκπαίδευση και την υποστήριξή τους».

Σχετικές ειδήσεις:

Έρχεται στην Αθήνα ο «Πράσινος Λέοντας» από τη Λιβαδειά

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς

ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς: Μένουμε ενεργοί-Μένουμε σε επαφή-Δραστηριότητες για τους μαθητές μας

«Ιστορίες από το Περίπτερο στη γιορτή του ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς

Μαθήματα ανθρωπιάς και αρμονικής συνύπαρξης στο ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς

Παίζουμε μπάλα και μουσική για το ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροο διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας της Alpha Bank επιστρέφει!
Επόμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: Υπέρ του διαλόγου χωρίς προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες (video)