Η βελτιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος της ελαιοκαλλιέργειας με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον στις προτεραιότητες των θεματικών του συνεδρίου για το Σαββατοκύριακο.

Αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 θα συνεχιστούν οι ακαδημαϊκές ομιλίες στο συνέδριο Elia Lesvos Confest που διεξάγεται στο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης.

Οι ομιλητές θα καταπιαστούν με περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι ελαιοφυτείες και η προσαρμογή στις νέες πραγματικότητες αναφορικά με τις περιβαλλοντικές σταθερές και τα συστήματα καλλιέργειας ακριβείας, η διαχείριση οικοσυστημάτων και η βελτιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος της ελαιοκαλλιέργειας με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και λύση βασισμένες στη φύση, μαζί με ζωντανά εργαστήρια ανοικτής καινοτομίας σε αγροτικές περιοχές της Μεσογείου.

Από όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες – καλεσμένους του συνεδρίου προκύπτει ότι οι Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγοί χρειάζεται να εκπαιδευτούν σε νέους τρόπους καλλιέργειας, ακόμη και σε αλλαγές ως προς την περίοδο συγκομιδής της ελιάς, ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, συγχρόνως με φροντίδα προς το φυτό, χωρίς δηλαδή να καταστρέφεται η ρίζα, τα κλαδιά ή τα φύλλα κατά τη συγκομιδή. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρόκειται να απασχολήσει στο άμεσο μέλλον ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγούς είναι το οργανικό λίπασμα κατά την καλλιέργεια της ελιάς.

Ο Ισπανός οικολόγος Κάρλος Ρουίζ, θα προτείνει τρόπους ανάκτησης της βιοποικιλότητας των ελαιώνων για τη βελτιώση της κερδοφορίας από την καλλιέργεια της ελιάς. Το συνέδριο Elia Lesvos Confest θα απασχολήσουν καινοτόμες καλλιέργειες ελιάς, με σεβασμό στον πλανήτη και τον άνθρωπο. Επάνω στο ίδιο πλαίσιο, θα αναπτυχθεί το θέμα της εναρμόνισης των περιβαλλοντικών μετάλλων και των μέτρων αναγέννησης χάρη στις ελαιοκομικές δραστηριότητες και θα γίνουν παρουσιάσεις για την παραγωγή ελαιολάδου με οικολογική συνείδηση και στόχευση στον ελαιοτουρισμό, αλλά και για την ενδεδειγμένη περιβαλλοντικά φιλική πολιτική στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων. Ο ιδρυτής του ελαιοτριβείου στο Σίγρι, Αντώνης Τιρπιντίρης, έχοντας φυτέψει 40.000 ελαιόδεντρα στο χωριό απ’ όπου κατάγεται, θα μιλήσει για τους ελαιώνες ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσα από αυτούς και γενικότερες παρεμφερείς πρακτικές.

Στρατηγικές μάρκετινγκ με άξονα τον τουρισμό για την περαιτέρω προώθηση του ελαιολάδου

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα κλείσει με παρουσίαση στρατηγικών μάρκετινγκ και ιδεών για την προώθηση του ελαιολάδου, όπως τουριστική προώθηση, προώθηση μέσω της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας, αλλά και αναψηλάφιση εναλλακτικών προϊόντων που προκύπτουν από την ελιά, όπως, για παράδειγμα, ανάπτυξη καλλυντικών με βάση το εκχύλισμα από τα φύλλα του ελαιόδεντρου.

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου για την ελιά, Elia Lesvos Confest, η Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες ελαιοτουρισμού, που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί της Λέσβου. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εξειδικευμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (influencers).

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Η αποχώρηση του Φέντερερ αφήνει ένα κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί»
Επόμενο άρθροΛεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Δευτέρα λόγω έργων