Με αφορμή των Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης που εορτάζεται στις 24 Μαρτίου, αυτό το Σάββατο 18 Μαρτίου, θα γίνει ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη Λάρισα, από την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και το Θεσσαλικό Θέατρο, όπου θα υπάρχουν επιστημονικές ομιλίες, αφηγήσεις νοσούντων από φυματίωση και τραγούδια.

Θα υπάρξουν τρεις επιστημονικές ομιλίες και αμέσως μετά, με ηθοποιούς του Θεσσαλικού Θεάτρου, θα διαβαστούν κείμενα που έχουν σχέση με την ιστορία .

Αρχικά θα διαβαστούν κείμενα του δημοσιογράφου Κώστα Τούρνου, που γεννήθηκε στη Ζαγορά και ήταν αρχισυντάκτης στην εφημερίδα του Βόλου «Πρόοδος» και συνέχισε την καριέρα του σε εφημερίδες της Αθήνας. Ο Πηλιορείτης δημοσιογράφος νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Σωτηρία και μέσα από τα σκληρά κείμενά του περιγράφει τη ζωή στο «Σωτηρία», προ φαρμάκων, το 1936.

Έπειτα θα διαβαστούν κείμενα ενός Λαρισαίου πνευμονολόγου, ο οποίος έφτιαξε το Σανατόριο εξόριστων στην Ικαρία. Πήγε στην Ικαρία ως εξόριστος, είδε την ανάγκη να νοσηλεύονται ασθενείς με φυματίωση και ουσιαστικά έφτιαξε με πρωτόγονα μέσα, μηχανήματα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, όπως, πως να κάνουν παρακεντήσεις. Τις εμπειρίες του τις περιγράφει σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική το 1999.

Την αφήγηση των κειμένων θα ακολουθήσουν ρεμπέτικα τραγούδια με θέμα τη φυματίωση, αλλά και ηχητικά αποσπάσματα από τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος νοσηλεύτηκε κι εκείνος με φυματίωση στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Λάρισα στο Θέατρο Κώστας Τσιάνος στις 10:30 το πρωί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://fb.me/e/45JnvepW5

Προηγούμενο άρθροΟ.Υ.Α. «Γροθιά στο στομάχι ». Στους 69 οι νεκροί στην τραγωδία των Τεμπών . Ιδού οι αποδείξεις .
Επόμενο άρθροΨαράς έπιασε σφυρίδα 24 κιλών!!!!!!!