Μέχρι τέλους φαίνεται ότι πάει την υπόθεση ανάκλησης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Γερμανός ιστορικός Χάινς Ρίχτερ, προσπαθώντας να ανακτήσει τον τίτλο που του αφαιρέθηκε το 2018 και δίνοντας συνέχεια σε μια αντιπαράθεση που σοβεί επί σχεδόν 10 χρόνια. Ο Γερμανός ιστορικός, συγγραφέας και σύμβουλος του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στα θέματα των γερμανικών οφειλών κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας και του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε επικυρώσει την ανάκληση του τίτλου του. Η κλήση από το ΕΔΔΑ προς την Ελληνική Δημοκρατία κοινοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου.

Πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, τον Μάρτιο του 2018, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε κάνει δεκτή την απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για την ανάκληση του τίτλου επίτιμου διδάκτορα που είχε απονεμηθεί στον Γερμανό καθηγητή. Σύμφωνα με την απόφαση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έλαβε υπόψη «την απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημόσια τοποθέτηση του καθηγητή H.A. Richter, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, η οποία δεν είναι ανεκτή, προσβάλλει το ίδρυμα και έχει συνέπεια την τρώση του κύρους του». Επί εκείνης της απόφασης ο Γερμανός ιστορικός προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την επιστροφή του τίτλου, ωστόσο τον Ιούνιο του 2020 η προσφυγή του απορρίφθηκε και έτσι τώρα προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Γερμανός καθηγητής είχε προκαλέσει την ελληνική κοινή γνώμη όταν το 2011 κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης, στο οποίο έκανε λόγο για «βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές» όχι μόνο από τις μονάδες εισβολής αλλά και από τους «άτακτους Κρήτες», οι οποίοι σκότωναν αρχικά μόνο τους τραυματισμένους αλεξιπτωτιστές, επειδή δεν είχαν όπλα, προκαλώντας (και δικαιολογώντας κατ’ αυτόν) τα αντίποινα των Γερμανών. Μιλώντας αργότερα στη γερμανική Bild αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές, ο καθηγητής χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση», «καθαρό λαϊκισμό» και «βλακεία» τη διεκδίκησή τους από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ, εξισώνοντας θύτες και θύματα, είχε τονίσει εμφατικά: «Η Μάχη της Κρήτης είναι αφ’ ενός η τελευταία “καθαρή” στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφ’ ετέρου η αφετηρία ενός “βρόμικου” πολέμου, ο οποίος περιλαμβάνει επιθέσεις ανταρτών και αντίποινα». Μάλιστα σε συνέδριο στη Γερμανία το 2016 είχε φτάσει να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που έπρεπε να επιστρέψει στη Γερμανία το ποσό των 4.000 λιρών μετά τη λήξη του πολέμου.

Πάντως και η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, όπως η παραπομπή του καθηγητή σε δίκη το 2014, από την Εισαγγελία Ρεθύμνου, έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν από παραστρατιωτικούς κύκλους αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, με προεξάρχοντα τον τότε γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη. Η δίκη που ακολούθησε για «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» προκάλεσε τη διεθνή έκθεση της χώρας, που φάνηκε να διώκει την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων, με πλήθος πανεπιστημιακών να τονίζουν τότε πως οι ανακρίβειες και τα ψέματα του κ. Ρίχτερ πρέπει να κριθούν στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και όχι στις δικαστικές αίθουσες.

Τελικά ο Ρίχτερ αθωώθηκε καθώς το δικαστήριο έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου, με βάση τον οποίο είχε παραπεμφθεί σε δίκη. Εκμεταλλευόμενος την αθώωσή του ο κ. Ρίχτερ προσπαθεί από τότε να ανακτήσει και τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα κυρίως ως μια νίκη γοήτρου έναντι της Ελλάδας και υπέρ των αναθεωρητικών του απόψεων.

Πηγή: efsyn.gr

Προηγούμενο άρθροΑλτσχάιμερ: Στα μάτια τα πρώτα σημάδια της νόσου –  Γρηγορότερη διάγνωση πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Επόμενο άρθροΥπό επιτήρηση αστυνομικός που έκανε άσεμνες χειρονομίες στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός