Έπαινοι, επισημάνσεις και τρίτη δόση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έδωσε το Eurogroup αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας, η Ελλάδα προχώρησε στις απαραίτητες δράσεις για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί». Η ευρωομάδα τόνισε επίσης ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να συντηρήσει και όπου είναι αναγκαίο να ενδυναμώσει, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να στηρίξει εκ νέου την οικονομική ανάκαμψη και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής.Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική δράση η οποία θα στηρίξει την ανάκαμψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόσο ο Μάριο Σεντένο όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι είπαν ότι «η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την ίδια ευελιξία όπως και τα άλλα μέλη της ευρωζώνης».

Το Eurogroup αξιολόγησε θετικά την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία και έδωσε ‘πράσινο φως’ για την εκταμίευση € 748 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Τα χρήματα αυτά θα μειώσουν το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς τα επιστρεφόμενα ποσά αποτελούν μέρος της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους σε συνέχεια των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων. Η εκταμίευση υπόκειται σε εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ορισμένα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Η Ευρωομάδα συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης. Χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει δέσμη πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης.

Ακόμη, χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που συνδέονται με την επιδημία του κορονοϊού.

Επίσης, επισημαίνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου χρειάζεται να ενισχύσει, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση του μακροπρόθεσμου οικονομικού δυναμικού.

Η Ευρωομάδα καλεί τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τη νομοθεσία ενός αποτελεσματικού νέου κώδικα αφερεγγυότητας, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από το τέλος Ιουλίου 2020.

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Ήταν η τρίτη, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, σε λιγότερο από έναν χρόνο. Αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. “ Εκθειάστηκε η ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης” για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της. Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη- μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με την εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι από τις πιο πληγείσες οικονομίες στην ΕΕ το 2020, παρότι προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη για το 2021», ενώ επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα παρουσίασε ισχυρή δημοσιονομική απόδοση φτάνοντας τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα πέντε τελευταία χρόνια και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2019.

Σχετικά με την Ισπανία και την Κύπρο, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «κατανοούμε πλήρως πως αυτοί είναι πολύ δύσκολοι καιροί, αλλά εκφράσαμε τα συγχαρητήριά μας και τις δύο χώρες για την αντίδρασή τους στην πανδημία και είμαι βέβαιος ότι τα μέτρα που αποφάσισαν οι αρχές αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια θα τις βοηθήσουν να αντέξουν στο σημερινό σοκ».

Παράλληλα, ο Μάριο Σεντένο ενημέρωσε επισήμως τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup λέγοντας ότι «όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος».

Πηγή:ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Γιώργος Συριόπουλος

 

 

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚρουαζιέρα: Η Celestyal Cruises αντικατέστησε το Ηράκλειο με Άγιο Νικόλαο και Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΤα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο στόχαστρο του Ερντογάν