Μετά από μία περίοδο ηρεμίας ορισμένων μηνών οι εντάσεις επιστρέφουν ιδιαίτερα έντονες στο Αιγαίο όπου «Ελλάδα και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση διεθνών συνθηκών και ότι για απειλή της ειρήνης» γράφει η γαλλική εφημερίδα Figaro.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται για μία ακόμα φορά στα πρώτα θέματα του γαλλικού Τύπου, που δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις.

Η γαλλική Figaro παρατηρεί ότι μετά από λίγους μήνες ηρεμίας, η ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα αναζωπυρώνεται.

Σχολιάζει δε ότι ενώ οι προβολείς του ΝΑΤΟ είναι στραμμένοι στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία και η Ελλάδα, αμφότερες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, αύξησαν πρόσφατα τις στρατιωτικές ασκήσεις, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες.

Από τις αρχές Ιουνίου, σημειώνει η Figaro, η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε ανοιχτά τις ελληνικές αρχές ότι εξοπλίζουν τα νησιά του Αιγαίου.

Με ένα «εμπρηστικό tweet», αναφέρει η εφημερίδα, ο τοιυρκος πρόεδρος επικαλούμενος τα «δικαιώματα» (της Τουρκίας) και τις «διεθνείς συμφωνίες για την αποστρατικοποίηση των νησιών», αφού είχε δηλώσει,  απειλητικά: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα «να προσέχει, να μείνει μακριά». από όνειρα, ρητορική και πράξεις που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα».

Αυτή η αναφορά στον πόλεμο της τουρκικής ανεξαρτησίας δεν έπεσε στο κενό, τονίζει η Figaro. Για πολλούς Έλληνες, ανοίγει ξανά μια οδυνηρή πληγή που υπάρχει, όπως σχολιάσει, καρφωμένη στη συλλογική μνήμη: αυτή της «καταστροφής της Σμύρνης», όταν το 1922, με φόντο την ελληνοτουρκική σύγκρουση, μια φωτιά κατέστρεψε πολλές συνοικίες της πόλης. , οδηγώντας στο θάνατο χιλιάδων κατοίκων -κυρίως χριστιανών- και ωθώντας δεκάδες χιλιάδες Έλληνες να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ένα χρόνο αργότερα, το 1923, η Συνθήκη της Λωζάνης επικύρωσε τη νέα κατάσταση, οδηγώντας σε μαζική ανταλλαγή πληθυσμών και μέσα σε μήνες, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ 500.000 μουσουλμάνοι από την Ελλάδα οδηγήθηκαν στην Τουρκία.

Οι διαφορές είναι πολλές

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα παραβιάζει επί του παρόντος τις συνθήκες ειρήνης με την Τουρκία, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας «τον όρο που είχε τεθεί να μην στρατικοποιηθούν» (τα νησιά του Αιγαίου) στη συνθήκη της Λωζάνης.

Η Αθήνα ωστόσο το ακούει διαφορετικά, σημειώνει το δημοσίευμα και αναφέρει τη δήλωση της ελληνικής πλευράς, ότι «η Άγκυρα αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», και την καταγγελία των τουρκικών ισχυρισμών από την Αθήνα ως «αβάσιμους που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ή να υποκαταστήσουν το διεθνές δίκαιο».

Η Figaro κάνει αναφορά και σε δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, που συνδέουν την κλιμάκωση της έντασης με τις τουρκικές εκλογές.

Τονίζει δε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφωνίες και για τα όρια των θαλασσίων ζωνών και εναερίου χώρου, για το καθεστώς των νησιών, για το Κυπριακό. Για να μην αναφέρουμε – συνεχίζει η Figaro –  τη διαμάχη Ελλάδας – Τουρκίας, για το θέμα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ή το ζήτημα των προσφύγων, «ομήρων του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέστειλε και τις διμερείς συναντήσεις με την Αθήναεπανήλθε στις κατηγορίες κατά της Ελλάδας ανακοινώνοντας πάγωμα των διμερών συναντήσεων με την Αθήνα.

Σε μία προσπάθεια όπως σημειώνεται να τιμωρήσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο το Μάιο η οποία ερμηνεύθηκε από την Άγκυρα ως επιθυμία να αποτρέψει την Ουάσιγκτον από την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Υπενθυμίζει ακόμα την δήλωση του τούρκου προέδρου ότι «είπαμε ότι δεν θα τους ξανασυναντήσουμε μέχρι να έχουμε έναν έντιμο πολιτικό απέναντί ​​μας» αλλά και την δήλωση για τη βούληση Μητσοτάκη Άγκυρα και Αθήνα να επιστρέψουν σε ήρεμα νερά.

Αποστολή στην Κάλυμνο

Η Figaro στη σκιά των ελληνοτουρκικών εντάσεων φιλοξενεί και ρεπορτάζ από ειδική αποστολή της εφημερίδας στην Κάλυμνο, το οποίο όπως σημειώνει βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές.

Μιλώντας στη Figaro ένας 74χρονος ψαράς του νησιού, ο Γιώργος Κατσορούχης αναφέρεται στο καλοκαίρι του 2020 και έχει μαζί του μία φωτογραφία από εκείνο τον Άυγουστο. Είναι φωτογραφία με τα καΐκια των ψαράδων να υποχωρούν μπροστά στο Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό, που έστειλε η Άγκυρα ως εκφοβισμό, όπως τονίζει η εφημερίδα.

«Το έδειξα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό, που ήρθε να μας δει δύο φορές μέσα σε έξι μήνες», λέει στη Figaro ο Γιώργος Κατσορούχης και προσθέτει ότι «πριν από δύο χρόνια, το τουρκικό αυτό πλοίο συνοδευόταν από περίπου σαράντα πολεμικά πλοία. Ήταν συγκλονιστικό. Καταλάβετε ότι η απόσταση που μας χωρίζει είναι ελάχιστη. Σε μια στιγμή, όλα μπορεί να πάνε στραβά».

Υπερπτήσεις και παραβιάσεις

Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι ενώ οι σχέσεις με την Άγκυρα από το 2020 και μετά είχαν ηρεμήσει έως και βελτιωθεί θα μπορούσε να πει κανείς, τους τελευταίους μήνες η ένταση αυξάνεται με τουρκικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Έως και 40 φορές μέσα σε μία μέρα, όπως τονίζει το ρεπορτάζ, παραπέμποντας στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως επισημαίνει η Figaro ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο έγινε persona non grata για τις τουρκικές αρ΄χες που αποφάσισαν να διακόψουν τις διμερείς συνομιλίες. Όταν ένας τούρκος πρόεδρος λέει για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, «δεν θέλω να τον ξαναδώ, ούτε να τον χαιρετίσω» αυτό είναι ανησυχητικό, επισημαίνει στη Figaro ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, παρατηρώντας ότι ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει η ρητορική κλιμάκωση.

Το ρεπορτάζ της Figaro σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε και την περασμένη εβδομάδα την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται απέναντι από τις ακτές τους, σημειώνοντας ότι θέτει και ζήτημα κυριαρχίας για 16 από αυτά.

Μιλώντας στη Figaro ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Φίλης, αναφέρεται σε εκλογικούς ελιγμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού δεν μπορεί να σώσει την οικονομία.

Ο Διακομιχάλης που ήταν δήμαρχος και το 1996 στο επεισόδιο των Ιμίων, ενώ παρατηρεί όλο και συχνότερη παρουσία τούρκων ψαράδων γύρω από την Ψέριμο και δηλώνει σε επιφυλακή.

Ο δήμαρχος Καλύμνου σημειώνει και το ενδιαφέρον του για τις εκλογές στη Γαλλία, αφού όπως τονίζει στη Figaro ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο μόνος που παρενέβη στις απειλές από τα τουρκικά πλοία τον Αύγουστο του 2020. Σημειώνει δε τη σημασία του ενδιαφέροντος του γάλλου προέδρου, για να προσθέσει ότι η ΕΕ μπορεί να αυξάνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά δεν κάνει τίποτα απέναντι στην Τουρία, η οποία παραβιάζει το θαλάσσιο και εναέριο χώρο μας.

Και τονίζει ότι περιμένει η ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι ίδια με αυτή που έκανε στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός για φωτιά στην Παλλήνη
Επόμενο άρθροΕπισιτισμός: Υπεγράφη η απόφαση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας