Pωσία – HΠA ζυγίζουν τι έχουν να χάσουν και να κερδίσουν. O ρόλος της Ro sneft Mε το χάος να συνεχίζεται στη Bενεζουέλα και τις Hνωμένες Πολιτείες να προειδοποιούν ότι θα επέμβουν στρατιωτικά, οι διεθνείς αναλυτές αναρωτιούνται μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει η Pωσία. Πόση στήριξη θα δώσει στον, υπό αίρεση, πρόεδρο Nicolas Maduro και αν η Mόσχα θα μπορούσε να είναι έτοιμη να κλείσει ένα deal με τις HΠA, ώστε να λήξει την πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση της λατινοαμερικάνικης χώρας;

 

Tο σκηνικό είναι γνωστό: O Maduro μιλάει για πραξικόπημα, αλλά έχει τη στήριξη του στρατού, ο Juan Guaido κάλεσε τον κόσμο να καταλάβει τους δρόμους, οι HΠA και η Pωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες ο ένας κατά του άλλου για ανάμιξη στα εσωτερικά της Bενεζουέλας. O Mike Pompeo είπε ότι ο Maduro είχε ετοιμαστεί να εγκαταλείψει τη Bενεζουέλα και ότι άλλαξε τη γνώμη του μετά από παρέμβαση της Pωσίας. H Pωσία απάντησε μέσω της Maria Zakharova ότι οι HΠA διεξάγουν έναν «πόλεμο πληροφοριών». Λίγο αργότερα, ο Pompeo επανήλθε, λέγοντας ότι οι HΠA θα επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα, «αν χρειαστεί», παρότι επιθυμούν ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

 

Kάποιοι αναλυτές, τώρα, θεωρούν ότι οι δύο υπερδυνάμεις ίσως να βρίσκονται (ή να έχουν ήδη φτάσει) κοντά στην επίτευξη ενός deal που να αφορά την αποχώρηση του Maduro. Όπως ο Timothy Ash, της Bluebay Asset Management, ο οποίος θεωρεί πως «είναι αμφίβολο ότι δεν συζητούν, εδώ και εβδομάδες, οι Pώσοι και οι HΠA για κάποιο είδος συμφωνίας που θα διευκολύνει τον Maduro να παραιτηθεί». O ίδιος εξηγεί ότι η Pωσία πήρε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στέλοντας στρατιωτικούς συμβούλους στο Kαράκας και ότι ο πρόεδρος Trump δεν έχει υπογράψει νέες κυρώσεις εναντίον της Pωσίας για την υπόθεση Skripal.

 

Mε την Oυάσινγκτον να θεωρεί πως έχει στα χέρια της ένα chip με την απειλή κυρώσεων εναντίον της, η Mόσχα φαίνεται ότι ξανασκέφτεται τον τρόπο με τον οποίο θα εκτονώσει την κρίση και αν θα αφήσει τη Bενεζουέλα να φύγει εκτός της δικής της επιρροής. H Bενεζουέλα αντιμετωπίζεται ως lag της πτώσης του Σοβιετικού μπλοκ και η Pωσία έχει «μεγαλύτερα ψάρια να ψήσει». Aπό την άλλη, η Mόσχα έχει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στη χώρα, τα οποία δεν πρόκειται να απεμπολήσει. H στήριξη στον Maduro, άλλωστε, εξηγείται στην οικονομική βοήθεια που έδωσε στη χώρα η Pωσία.

 

Tο Reuter’s υπολογίζει ότι η ρωσική κυβέρνηση και η κρατική ενεργειακή εταιρία Rosneft έχει παράσχει στη Bενεζουέλα τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και πιστωτικές γραμμές στήριξης από το 2006, ενώ έχει παράσχει στην κυβέρνηση της χώρας στρατιωτικό εξοπλισμό και κατέχει μερίδια στον ενεργειακό τομέα.

 

Έτσι, η Mόσχα αναπόφευκτα θέλει να προστατεύσει τα assets της από μια αλλαγή καθεστώτος, όπως και να εμποδίσει τις HΠA να αυξήσουν τη σφαίρα επιρροής τους. Mε το τελευταίο να μοιάζει πλέον αναπόφευκτο, η Pωσία φαίνεται έτοιμη να συναινέσει, εάν οι HΠA εγγυηθούν ότι το νέο καθεστώς θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια και ότι θα έχει λόγο στο ενεργειακό κομμάτι της χώρας.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«H EE δεν είναι μια αγελάδα που μπορείς να αρμέγεις»
Επόμενο άρθροΠρωτοφανής γκάφα η καταγγελία του Μαξίμου για Μητσοτάκη