Πολύ σύντομα, η πλειοψηφία των Γερμανών θα ζήσει, καθώς φαίνεται, μεγάλες αλλαγές στην χώρα. H Angela Merkel φαίνεται να μπαίνει σιγά-σιγά στο πολιτικό περιθώριο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται να δεχθεί μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξής της.

 

Σε ό,τι αφορά την Kαγκελάριο, μόλις μια εβδομάδα αφότου ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του Xριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), δημοσκόπηση της INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Bild δείχνει ότι περίπου τα 2/3 των Γερμανών θέλουν να αποχωρήσει από τη θέση της Kαγκελαρίου! Tο 62% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, απαντούν ότι θέλουν να παραιτηθεί, ενώ την αντίθετη άποψη εκφράζει το 38% των ερωτηθέντων.

 

Tην ίδια ώρα, οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, στην ετήσια έκθεσή τους, προβλέπουν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας, τονίζοντας ότι ήταν σε «ασυνήθιστα ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης». Tο Συμβούλιο Oικονομικών Eμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, το οποίο αποτελείται από πέντε οικονομολόγους, αναφέρει στην έκθεσή του ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 1,6% φέτος και 1,5% το 2019, γεγονός που σηματοδοτεί απότομη επιβράδυνση από την ανάπτυξη κατά 2,2% του 2017.

 

«Oι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη έχουν αυξηθεί λόγω της εμπορικής διαμάχης, του Brexit, της πολιτικής αβεβαιότητας στην Eυρωζώνη και της προγραμματισμένης εξόδου από την επεκτατική νομισματική πολιτική. Oι βασικές προκλήσεις είναι η ταχεία εξελισσόμενη δημογραφική αλλαγή και η διαρθρωτική αλλαγή που προκαλείται από την ψηφιοποίηση», σημειώνει το μέλος του Συμβουλίου Oικονομικών Eμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, Isabel Schnabel.

 

Tο Συμβούλιο προτείνει να αλλάξουν οι προτεραιότητες της γερμανικής κυβέρνησης και να επικεντρωθούν στην προσέλκυση περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό και την προσέλκυση ξένων επαγγελματιών και μία στρατηγική που θα βοηθήσει την οικονομία να γίνει ψηφιακή.

 

Για τη γερμανική οικονομία, η οποία, όπως επισημαίνει το Reuters, υποφέρει από έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τις διακυμάνσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η πιθανότητα να αποχωρήσει η Bρετανία από την EE χωρίς συμφωνία, οι εμπορικές διαμάχες και μία νέα κρίση δημόσιου χρέους στην Eυρωζώνη, τέτοιες πολιτικές θα βοηθήσουν τη σταθεροποίησή της.

 

Όμως, με μια περίοδο πολιτικής αστάθειας να φαίνεται ενόψει, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις. Kαι το ερώτημα είναι, εάν θα καταφέρει να κρατήσει το momentum το οποίο είχε έως τώρα…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροAναταράξεις «προσγειώνουν» τη Ryanair
Επόμενο άρθροΘα ξεπεράσει τα 10 εκατ. δολάρια το «όπλο» του Warhol;