Καμπανάκι για ελληνικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2019 κρούει η Capital Economics, σημειώνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων, ενώ θα απειλήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές.

 

Η κυβέρνηση παρουσίασε δύο σενάρια για το 2019, τα οποία τοποθετούν το πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ, στόχο τον οποίο έχουν ήδη θέσει οι δανειστές.

 

Το ένα σενάριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις, προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 4,1%.

 

Το δεύτερο, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι περικοπές, το πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 3,6%.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μολονότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 δείχνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρά τους δημοσιονομικούς στόχους σε σύγκριση με την Ιταλία, μία πιο προσεκτική ματιά στα προτεινόμενα μέτρα καταδεικνύει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος θα μπορούσε να ενταθεί κοντά στις εκλογές του επόμενου έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας εκτόξευσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

 

Επιπλέον, οι προβλέψεις για το 2019 βασίζονται σε πιο ρεαλιστικές παραδοχές για την ανάπτυξη από τις αντίστοιχες προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης στον δικό της προϋπολογισμό. Η εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 2,1% για φέτος και 2,5% για το 2019 είναι στα ίδια πλαίσια με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν. Ωστόσο η Capital Economics δηλώνει επιφυλακτική για το αν ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορέσει να διατηρηθεί.

 

Ο κλάδος “κλειδί” που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό, αναμένεται να υποστεί πλήγμα από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ η αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου (χαμηλές καταθέσεις, δείκτης NPLs στο 46%) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, η Capital Economics εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2% για το 2018, ενώ για το 2019 εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί στο 1,9%.

 

Αυτή η εξέλιξη από μόνη της δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά σε μη επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, ωστόσο υπάρχει ξεκάθαρα κίνδυνος περαιτέρω δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

 

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, συνεπώς ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί ισχυρή πίεση να προχωρήσει σε περαιτέρω παροχές, σχολιάζουν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚαμμένος κατά Μ. Σπυράκη: Η καφενόβιος πράκτωρ ΘΟΥΒΟΥ…
Επόμενο άρθροΕντός, εκτός και επί τα αυτά ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Σκοπιανό