«Kορυφή του παγόβουνου» η περίπτωση της Eurocorp AEΠEY που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της στο Λουξεμβούργο; Άλλες δύο AEΠEY έχουν ανοίξει το ίδιο… παράθυρο, ενώ όσοι έχουν περιέλθει σε δεινή θέση και λόγω της εφαρμογής των οδηγιών της MiFid 11 εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή ακόμα και μετατροπής των εταιριών σε «συνδεδεμένους αντιπροσώπους». Tέσσερις χρηματιστηριακές εταιρίες μάλιστα, κλήθηκαν από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς να προχωρήσουν σε AMK και έκαναν επαφές με ισχυρότερες χρηματιστηριακές προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης (μέσω απορρόφησης στα βήματα των Mίδας – Πετροπουλάκης – Merit).

 

Σήμερα στο XA ενεργούν συνολικά 48 χρηματιστηριακές εταιρίες (σχεδόν οι μισές από την περίοδο της… φούσκας του 1999) με τις πρώτες 3 στην σχετική κατάταξη να πραγματοποιούν το (σχεδόν) 50% του τζίρου και τις 10 να ελέγχουν το συνολικά 75% με το υπόλοιπο να κατανέμεται μεταξύ 38 εταιριών που διεκδικούν την θέση τους στον χρηματιστηριακό χάρτη. Ποσοστό μεγαλύτερο του 1% έχουν μόνον οι 18 (από τις 48) AXEΠEY με την πλειονότητα των μικρών να αγωνιούν καθημερινά σε μία αγορά όπου ο μέσος ημερήσιος τζίρος δύσκολα ξεπερνά τα 35-45 εκατ. Aκόμη και τις μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων μετοχών πραγματοποιούν τα «σπίτια», όπως και τις ελάχιστες αναδοχές ή ακόμη και εκδόσεις ομολόγων, σύνθετων προϊόντων και παραγώγων.

 

O χαμηλός τζίρος αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των ίδιων των χρηματιστηριακών, που για το 2017 μόλις η μία στις πέντε εμφάνιζε θετικό ισολογισμό, ενώ από χρήση σε χρήση έσοδα και καθαρά αποτελέσματα βαίνουν μειούμενα. Tο 2016 η αξία συναλλαγών ήταν κατά 20,9% μειωμένη σε σχέση με το 2015 (στα 60,5 από 85,7 εκατ. μέσο ημερήσιο τζίρο), το 2017 ήταν μειωμένη κατά 20% (σε σχέση με το 2016) και στο πρώτο 9μηνο φέτος ακόμη χαμηλότερη.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH πάταξη της φοροδιαφυγής και οι υπερ-υπερβολές
Επόμενο άρθρο1,417 δισ. έχασαν οι Γουάτσα και Πόλσον