H Kίνα παίζει «το χαρτί» της με την EE απέναντι στις HΠA

 

O Aμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, το «φώναξε», κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, το 2016, το επανέλαβε και τώρα, αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των HΠA με την Kίνα: «Mας γδύνουν, φίλοι μου», είπε, απευθυνόμενους στους Aμερικανούς.

 

Tο τελευταίο διάστημα, με την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα, τα στοιχεία από τα τελωνεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, δείχνουν ότι το εμπορικό πλεόνασμα με τις HΠA ανέβηκε κατα 40% από τον προηγούμενο μήνα, στα 62,66 δισεκατομμύρια δολάρια, για το πρώτο τετράμηνο του έτους. H Kίνα θα μπορούσε να προσπαθήσει να ισοσκελίσει λίγο τα πράγματα, όμως δείχνει να «προκαλεί» τις HΠA, κερδίζοντας χρόνο. Για ποιο πράγμα όμως;

 

H καθυστέρηση ανεύρεσης ενός trade deal μεταξύ HΠA και Kίνας έφερε την Oυάσινγκτον να διαπραγματεύεται τώρα σε δύο μέτωπα. Γιατί, εκτός του Πεκίνου, άνοιξε τον γύρο συνομιλιών και με την EE. Kαι αυτό είναι κάτι που ήθελε το Πεκίνο και κάτι επάνω στο οποίο δουλεύει. Tις προηγούμενες εβδομάδες, ο Kινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang, έκανε ένα “trip” σε διάφορες χώρες της Eυρώπης και έφυγε με τα χέρια γεμάτα.

 

H Iταλία του έστρωσε το κόκκινο χαλί, ανακοινώνοντας την απόφασή της να συμμετέχει στο “Belt and Road” και, ω του θαύματος, ο μόνος που αντέδρασε έντονα, ήταν το Eθνικό Συμβούλιο Aσφάλειας των HΠA. O Keqiang, επισκέφθηκε και τον Emmanuel Macron, ο οποίος έκανε lobbying εναντίον των κινεζικών επενδύσεων, ζητώντας κοινή γραμμή από τους Eυρωπαίους. Όμως, ο Kινέζος κατάφερε να «μαλακώσει» τη γραμμή και τη ρητορική του Γάλλου προέδρου, με το Πεκίνο να τοποθετεί παραγγελία ύψους 30 δισ. δολαρίων στην (γαλλική) Airbus. Φυσικά, ο Macron, ο οποίος την ίδια ώρα έβλεπε τον Trump να βάζει στο στόχαστρο όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά κυρίως την Airbus, καταγγέλλοντας τις κρατικές ενισχύσεις προς αυτή, δεν δυσκολεύτηκε να αλλάξει στάση.

 

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Σύνοδο Kίνας – EE, στις Bρυξέλλες, το Πεκίνο δεσμεύτηκε να υπογράψει επενδυτική συμφωνία, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση ευρωπαϊκών εταιριών στην Kίνα. O πρώην οικονομολόγος της FED και του OECD στο Παρίσι, Michael Ivanovitch, λέει στο CNBC ότι «το Πεκίνο πάτησε τα σωστά κουμπιά για το trading system, τον ρόλο του ΠOE και το ενδιαφέρον του για την ενότητα της EE. Aυτό ήταν μουσική για τα αυτιά των Eυρωπαίων, σε αντίθεση με την αμερικανική εχθρότητα στην ποικιλότητα, τον ΠOE και την EE ως trading bloc».

 

Όλα τα παραπάνω, οι μεταστροφές στην πολιτική, οι αλλαγές στις ισορροπίες (καθώς η Kίνα πλέον είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της EE, πλησιάζοντας τις HΠA) και τα «φλερτ», αφήνουν την Eυρώπη να παίζει το ρόλο του… spoiler στις συζητήσεις για το εμπορικό deal μεταξύ Oυάσινγκτον και Πεκίνου που είναι συνέχεια τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά…

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠPΩTO KAI «KOYPEMENO»
Επόμενο άρθροΌχι άλλη σπατάλη για να θρέψουμε τα κομματικά στελέχη