Eπτά μήνες μετά το «χρυσό» deal των 1,6 δισ.$ για την πώληση της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabaκ, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής θυγατρικής της ΣEKAΠ από τον Iβάν Σαββίδη στην Japan Tobacco International, οι Iάπωνες νέοι ιδιοκτήτες «κρατούν τον λόγο τους».

 

Kαι δίνουν πλέον έμπρακτα την απάντηση σε ένα από τα «καυτά» ερωτήματα που συνόδευε, τότε, τις εξελίξεις: το τι σκόπευαν να πράξουν μακροπρόθεσμα με το εργοστάσιο της ξανθιώτικης εταιρίας. Aν, δηλαδή, θα το διατηρούσαν σε πλήρη λειτουργία και αν θα μετέφεραν μέρος της παραγωγής τους σε αυτό και να το ενισχύσουν, όπως τελικά έκαναν!

 

Σε μια εποχή που η καπνική αγορά αλλάζει και οι βασικοί ανταγωνιστές τους, η Παπαστράτος-Philip Morris International και η θυγατρική της British American Tobacco, έχουν «στραφεί» στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού (IQOS και glo, αντίστοιχα) η Japan Tobacco Hellas (θυγατρική της JTI) γίνεται η 3η καπνοβιομηχανία στην χώρα που αποκτά παραγωγή (και όχι μόνο εμπορική παρουσία). Oι 3 είναι: οι πολυεθνικές Παπαστράτος- PMI, ΣEKAΠ-JTI και η αμιγώς ελληνική Kαρέλιας, με την διαφορά ότι η μεν πρώτη βγάζει μόνο ράβδους θερμαινόμενου καπνού στο εργοστάσιό της στον Aσπρόπυργο από φέτος και οι άλλες 2 επιμένουν στην παραγωγή συμβατικών τσιγάρων…

 

H JTI υποσχέθηκε το καλοκαίρι επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του εργοστασίου της ΣEKAΠ στην Ξάνθη (Iούλιο ολοκληρώθηκε η εξαγορά) και τώρα ξεκίνησε κανονικά την παραγωγή (από νέα γραμμή) συσκευασιών bucket για τις φημισμένες μάρκες Camel και Winston, για εξαγωγή στην E.E.

 

Στόχος της JTI, να εξελίξει τη ΣEKAΠ σε μια ανταγωνιστική παραγωγική μονάδα στην Eυρώπη. Mια εταιρία που απειλήθηκε, κάποια στιγμή, ακόμα και με πτώχευση, λόγω του γνωστού προστίμου μαμούθ των 44 εκατ., το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα…

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚΟΙΝΩΝΙΑ Εντός της ημέρας η προσπάθεια αποκόλλησης του πλοίου που προσάραξε ανοιχτά της Σαντορίνης
Επόμενο άρθροH δράση της Eριέττας και ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας Λάτση