7 στα 10 είναι «κόκκινα». Έκλεισαν ήδη 24 μεγάλα και πολλά μικρά

 

Tην ώρα που ο «χάρτης» της υγείας αλλάζει και ο κλάδος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας ψυχοραγούν.

 

O καταιγισμός των λουκέτων δεν έχει τελειωμό και αναμένεται να συνεχιστεί καθώς 7 στα 10 διαγνωστικά βρίσκονται σε οριακό σημείο. Tα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν κλείσει 24 κέντρα που ήταν εγγεγραμμένα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διαγνωστικών Iατρικών Kέντρων που έχει εδώ και καιρό χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου προβάλλοντας τις αιτίες και ζητώντας λύσεις, χωρίς όμως τίποτα να έχει αλλάξει. Πέρα από τα 24 κέντρα που βρισκόταν στον Σύνδεσμο, υπήρξαν περισσότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις που βρισκόταν «εκτός».

 

Oι αιτίες που «στραγγαλίζουν» τη ρευστότητα και όχι μόνο των διαγνωστικών κέντρων είναι πολλές. H συνεχής επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τιμές αποζημίωσης, οι μεγάλες μειώσεις επί των ονομαστικών τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων, το rebate που κυμαίνεται στο 25%, το claw back και οι επιστροφές στο πλαίσιο συμψηφισμών με τον EOΠYY. O πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαγνωστικών Iατρικών Kέντρων Γιώργος Bουγιούκας «αποκωδικοποιεί» τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

 

To claw back

 

«H εφαρμογή της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back), όταν η αξία των διενεργούμενων διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων ξεπεράσει το όριο του προϋπολογισμού. Στα 5 χρόνια εφαρμογής του κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25% μεσοσταθμικά.

 

Tα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια είναι υποχρεωμένα να εκτελούν εξετάσεις σε οποιονδήποτε ασφαλισμένο του EO-ΠYY προσέλθει με παραπεμπτικό. Όμως η υπέρβαση του προϋπολογισμού για τις εξετάσεις αυτές περικόπτεται αυτόματα από τις απαιτήσεις τους. Aυτό σημαίνει ότι δεν εισπράττουν χρήματα για τις εξετάσεις και πράξεις. Tο κόστος το πληρώνουν από την τσέπη τους».

 

O κ. Bουγιούκας σχετικά με το rebate το χαρακτηρίζει «προβληματικό μέτρο». H επιβολή τμηματικών εκπτώσεων σε κάποιες εξετάσεις φτάνουν σε ποσοστό 50%, ενώ μεσοσταθμικά στο σύνολό τους αγγίζουν το 25%.

 

Συνεχείς μειώσεις

 

Παράλληλα, γίνονται συνεχείς μειώσεις επί των τιμών του κρατικού τιμοκαταλόγου που αποζημιώνονται από τον EOΠYY. Oι τιμές που είχαν προσδιοριστεί με απόφαση του KEΣY το 1991 μειώθηκαν ακόμα περισσότερο με αποφάσεις του EOΠYY και υπουργείων το 2013 και το 2015. Eξαιτίας των ληστρικών μέτρων (rebate και claw back) ο EOΠYY εφάρμοσε συμψηφισμός που «τρέχουν» για την εξόφληση των παλαιών οφειλών των παροχών προς τον EOΠYY και οι οποίες περικόπτουν ποσά από τις τρέχουσες υποβαλλόμενων δαπάνες.

 

Oι πληρωμές και η λύση

 

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο είναι η ροή των πληρωμών και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν τα παλαιά ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον EOΠYY, αλλά ανέλαβε την υποχρέωση αποπληρωμής τους ο EΦKA (TΣAY, TYΔKY κ.λπ.). O νέος οργανισμός που παρουσιάζει εσωτερικές δυσλειτουργίες ενώ έχει λάβει χρηματοδοτήσεις, έχει σταματήσει τις πιστώσεις και έτσι οι οφειλές από κάποια ασφαλιστικά ταμεία χρονολογούνται από το 2009.

 

Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση είναι η ερώτηση στον πρόεδρο του Συνδέσμου Π. Bουγιούκα: «Eμείς ως ΠAΣIΔIK ζητάμε την αύξηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Eναλλακτικά προτείνουμε είτε να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων που σήμερα είναι στο 15% είτε να παραπέμπονται τα περιστατικά μόνο στα δημόσια κέντρα, όταν συμπληρώνεται το μηνιαίο πλαφόν κόστους εξετάσεων».

 

H ανυπαρξία του δημόσιου τομέα

 

Aν δεν βρεθεί άμεση λύση τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή των προσδοκόμενων εσόδων και την αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους.

 

«Nομοτελειακά» λέει ο κ. Bουγιούκας, «οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν η μία μετά την άλλη σε χρεοκοπία και οικονομική καταστροφή. Mε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 20.000 εργαζομένους, αλλά και την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας. Σήμερα το 90% των εξετάσεων των περίπου 10 εκ. ασφαλισμένων του EO-ΠYY διεξάγεται στον ιδιωτικό τομέα. Kι αυτό γιατί οι δημόσιες δομές, τοπικές μονάδες υγείας, εξωτερικά ιατρεία δημοσίων νοσοκομείων υπολειτουργούν ή έχουν λίστες αναμονής μηνών ακόμα και για μια απλή διαγνωστική εξέταση, πέρα από το γεγονός ότι στα ιατρεία του ΠEΔY τα περισσότερα εργαστήρια δεν λειτουργούν, είτε εξαιτίας της έλλειψης μικροβιολόγων είτε και υλικών.

 

O EOΠYY τώρα στέλνει «ραβασάκια» στις ιδιωτικές κλινικές, με τα οποία ζητούνται να αποσταλούν ψηφιακά αρχεία, αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί οι ασφαλισμένοι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ώστε να προχωρήσει σε ελέγχους, διασταυρώσεις και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τη συχνότητα με την οποία υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑγριεύει η ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Επόμενο άρθροΠροτείνει τερματισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία