Το ηλεκτρονικό έγκλημα επωάζει και παράγει απρόβλεπτες απειλές για την κοινωνική ευταξία, στο βαθμό που στρέφεται τόσο κατά φυσικών και νομικών προσώπων που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες, όσο συνακόλουθα και κατά κρατικών οντοτήτων και κυβερνητικών πολιτικών. Απειλές οι οποίες λόγω της παγκοσμιότητας των δεδομένων και του διασυνοριακού και ποικιλόμορφου χαρακτήρα τους θέτουν σε δοκιμασία την ασφάλεια της κοινωνίας της πληροφορίας και μια σειρά εννόμων αγαθών και ελευθεριών των πολιτών παγκοσμίως. Ο όρος ”ηλεκτρονικό έγκλημα” εκφράζει πολλές μορφές εγκληματικής δραστηριότητας. Πολλές είναι ήδη γνωστές μέσα από τα εμπειρικά παραδείγματα, ενώ άλλες εξακολουθούν να εμφανίζονται, γεννώντας νέες νομοθετικές προκλήσεις.

Στις προκλήσεις αυτές αναφέρθηκε ο καθηγητής Νομικής κ. Θεοχ. Δαλακούρας, στην ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για το ηλεκτρονικό έγκλημα, το απόγευμα της Παρασκευής 28 Απριλίου, στο συνεδριακό κέντρο Forum, επί της οδού Δεληγιώργη στο Βόλο. Όπως τόνισε, ”το τοπίο εξελίσσεται σήμερα σε ρυθμούς, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Όπως δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια μέγεθος της κοινωνικής καθημερινότητας, που δεν θα συνδέεται με το διαδίκτυο, έτσι και δεν θα υπάρχει και έγκλημα, που δεν θα συνδέεται με αυτό. Έχουμε ένα πολυεπίπεδο στοίχημα να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά και νομοθετικά”.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι, το έγκλημα αλλάζει στην ψηφιακή εποχή και για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες, νομικοί, εγκληματολόγοι και τεχνικοί ασφαλείας υπολογιστών, με γνώσεις στην τεχνολογία και στις μεθόδους του εγκλήματος που διαπράττεται στον κυβερνοχώρο. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η εκπαίδευση που βασίζεται στα σύγχρονα δεδομένα και τις μεθόδους που αξιοποιούν οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη, είπε ο κ. Αναστάσιος Παπαθανασίου, υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όπως είπε, το έγκλημα έχει μετατραπεί σε ψηφιακό και υπάρχει μια πολυπλοκότητα στην τέλεση των εγκλημάτων και μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα έγκλημα χωρίς πατρίδα. ”Για την διαλεύκανσή του, πρέπει να ξεπερνάμε πολλά εμπόδια καθώς δεν περιορίζεται στα όρια ενός κράτους . Επίσης το κάθε κράτος που πρέπει να συνεργαζόμαστε έχει το δικό του νομικό πλαίσιο”, επισήμανε.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν διαδικτυακά ο κ. Γεώργιος Νούσκαλης, Επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, δικηγόρος και δια ζώσης ο κ. Ιωάννης Μοροζίνης, εντεταλμένος διδάσκων Νομικής Σχολής ∆ΠΘ, δικηγόρος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Γιώργος Ντιζές και νομικοί του Βόλου.

 

Προηγούμενο άρθροΠέθανε πρόεδρος συνταξιούχων στο Βόλο
Επόμενο άρθροKρίτων Αρσένης για το ΜέΡΑ 25: “O Βόλος πείραμα για την ρύπανση και την υποβάθμιση της ζωής”