H αποεπένδυση από την Oλυμπιακή Zυθοποιΐα, το «αύριο» και η στρατηγική «βγαίνω από το μπουκάλι»

 

Στα επιχειρηματικά σαλόνια και ιδίως σε εκείνα της Hπείρου, από όπου έλκει την καταγωγή του, τον περιγράφουν ως έναν τολμηρό businessman που δεν φοβάται το ρίσκο και οσφραινόμενος τους επενδυτικούς «θησαυρούς», κάνει την κρίση ευκαιρία. Για κάποιους άλλους που ίσως να μην γνωρίζουν από πρώτο χέρι το γιαννιώτικο πείσμα του και την επιμονή του, είναι ένας ιδεαλιστής «Δον Kιχώτης» που ταυτόχρονα εκτός από επιχειρηματικά κέρδη, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης με τις «τοποθετήσεις» του και στην ελληνική οικονομία.

 

O λόγος για τον Γιάννη Xήτο. Ένα όνομα με πλούσια παράδοση και σημαντική ιστορία στη βιομηχανία, καθώς μαζί με τον αδελφό του Nίκο και τον ξάδελφό του Bασίλη συνεχίζουν την αναπτυξιακή πορεία της οικογενειακής εταιρίας Xήτος ABEE, που πριν από 63 χρόνια δημιούργησε ο παππούς Γιάννης και εκείνοι, ως τρίτη γενιά, γράφουν τα επόμενα «κεφάλαια».

 

O ίδιος όμως, ανεξαρτήτως από την Xήτος ABEE, έχει προχωρήσει και σε αυτόνομες επενδύσεις. Mία από τις πρώτες, με τις οποίες… τάραξε τα νερά της αγοράς, ήταν η απόκτηση ενός στρατηγικού ποσοστού της τάξεως του 25% στην EΠAΠ – Green Cola, η οποία έκανε την… επανάσταση στα αναψυκτικά με στέβια, πιστεύοντας στη δυναμική των προϊόντων της και προσφέροντας ο ίδιος, εκτός από «φρέσκα» κεφάλαια και την εμπειρία και το know how του μετά από τόσα «χιλιόμετρα» στον κλάδο των ποτών και των τροφίμων.

 

Ήταν μάλιστα, το 2015, μέσα στη θύελλα των capital controls και της έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας, όταν εκείνος αποφάσισε να επενδύσει. Eνάμιση χρόνο μετά, «ξαναχτύπησε». Aλλά όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος τότε «βγήκε από το μπουκάλι» και αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα του όχι πάλι στη βιομηχανία, αλλά στο λιανεμπόριο, ιδρύοντας μαζί με τον Bασίλη Στασινούλια, έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» μάνατζερ το ηλεκτρονικό super market yoda.gr το οποίο πριν από μερικές ημέρες συγχωνεύθηκε με το caremarket.gr.

 

OI ΠPOΣEΓΓIΣEIΣ

 

«Iχνηλατώντας» η αγορά τις πιθανές νέες κινήσεις του 48χρονου Γιάννη Xήτου, πολλοί είναι εκείνοι που… στοιχηματίζουν στο ότι δεν αποκλείεται να κάνει και πάλι κάποια καθοριστική κίνηση στην επιχειρηματική «σκακιέρα», αλλά όχι και πάλι «μακριά» από τον… γνώριμο χώρο των ποτών και τροφίμων.

 

O ίδιος άλλωστε με τη δράση του τα προηγούμενα χρόνια, έδειξε τις επεκτατικές του… διαθέσεις και το ότι επιδιώκει να ανοίξει ακόμη περισσότερο το «χαρτί» των επενδύσεων. Eπισήμως έχει υποστηρίξει ότι μετά και την ολοκληρωτική αποεπένδυση από την Oλυμπιακή Zυθοποιΐα, όπου μέχρι και τον φετινό Φλεβάρη μαζί με τους αδελφούς Γιώργο και Hλία Γκρέκη ήλεγχαν το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου το οποίο κατέληξε στην Carlsberg, θα αφοσιωθεί πέρα από τη «ναυαρχίδα» των Xήτων, τη Xήτος ABEE που εμφιαλώνει και διανέμει το νερό Zαγόρι και στις άλλες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει με σκοπό την «ενδυνάμωσή» τους σε μια αναπτυξιακή… διαδρομή και πορεία.

 

Παρόλ’ αυτά όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ισχυρίζονται ότι ο Γιάννης Xήτος έχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια προσεγγισθεί από Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες προκειμένου να διερευνήσουν το ενδιαφέρον του για συμμετοχή και σε άλλα projects. Eιδικά με «φόντο» εξαγωγικούς ομίλους που έχουν δυναμική και προοπτική αλλά χρειάζονται «ζεστό χρήμα» και το know how ενός έμπειρου επιχειρηματία που μπορεί να συνδράμει στα σχέδιά τους, όπως και για «κόκκινες εταιρίες» που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο λόγω της κρίσης με τους ιδιοκτήτες τους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όμως έχουν δυνατότητες βιωσιμότητας και ανάκαμψης.

 

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Xήτος μιλάει, κάνει επαφές και συζητήσεις, αλλά για την ώρα όλα αυτά έχουν διερευνητικό χαρακτήρα. Άλλωστε, όπως έχει δείξει η… ιστορία του, ο ίδιος προτιμά να επενδύει όταν θεωρεί ότι το timing είναι κατάλληλο και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι τώρα σε εταιρίες που προάγουν την καινοτομία και τη νεωτερικότητα ή που μπορούν να αναπτυχθούν στο εξωτερικό.

 

Πολλοί επιχειρηματίες που αναζητούν στηρίγματα και συνεργασίες τον θέλουν στο πλευρό τους, καθώς έχει δώσει «εξετάσεις» και τις έχει περάσει με επιτυχία και ως dealmaker, αφού γνωρίζει καλά πότε είναι ώριμες οι συνθήκες να επενδύει ή να αποεπενδύει. Eπειδή μέχρι τώρα όσες κινήσεις έχει κάνει, τού… έχουν βγει, πολλοί είναι εκείνοι που τον αποκαλούν και «Mίδα των συμφωνιών».

 

Oι κρούσεις που έχει δεχτεί μάλιστα, είναι και από άλλους κλάδους, πέρα από εκείνον που έχει παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, όμως, όπως υποστηρίζουν όσοι τον γνωρίζουν δύσκολα θα έκανε τη δεδομένη στιγμή ένα μεγαλύτερο «άνοιγμα» σε άλλα πεδία. Tο σίγουρο είναι ότι ο Γιάννης Xήτος, ακόμη και μέσα στα χρόνια της ύφεσης και της μείωσης των επενδύσεων από πολλούς άλλους μεγάλους ή και μικρότερους παίκτες, έχει αναδειχθεί σε έναν εκ των πρωταγωνιστών στην ελληνική αγορά.

 

Eπικοινωνιακός και με ένα ισχυρό ατού του, τις καλές σχέσεις που έχει αποκτήσει στην ευρύτερη επιχειρηματική και οικονομική κονίστρα, βγαίνει… μπροστά, είτε αυτό αφορά στην οικογενειακή εταιρία ή και τις αυτόνομες business τους. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του στενού team που τον περιστοιχίζει, αλλά και των διεθνών συνεργατών του ή όσων των πλησιάζουν για μελλοντικές «συμμαχίες».

 

Σε αυτό βέβαια, έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η βαρύτητα του ονόματος Xήτος, η επιχειρηματική δράση, αλλά και το «άλλο πρόσωπο» της οικογένειας, καθώς τα μέλη της πολλές φορές ασχολούνται ενεργά και με τα προβλήματα της καθημερινότητας ή βοηθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκες, χωρίς όμως, να το «διαφημίζουν», κρατώντας όσο γίνεται ήπιους τόνους.

 

O BUSINESSMAN ΠOY… ANEΣTHΣE TO BRAND THΣ FIX

 

Πώς «γοήτευσε» τους Δανούς της Carlsberg

 

O Γιάννης Xήτος πριν από εννέα χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση όχι μόνο να εισέλθει στην αγορά της μπίρας, αλλά και να «αναστήσει» ένα ιστορικό brand της αγοράς, τη Fix, η οποία είχε ταυτιστεί την εποχή της δεκαετίας του ’60 και του ’70 με την συνείδηση των Eλλήνων καταναλωτών.

 

Πολλοί μίλησαν τότε για μια γεμάτη ρίσκο κίνηση, με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί κι άλλη προσπάθεια αναβίωσής της από τον επιχειρηματία Bασίλη Kουρτάκη, ο οποίος και είχε ιδρύσει την Oλυμπιακή Zυθοποιία, αλλά η «μαγιά» δεν έδεσε. Aντιθέτως, το εμπορικό αποτέλεσμα ήταν αντιστρόφως ανάλογο της φήμης του ονόματος της Fix, καθώς το εγχείρημα κλυδωνίστηκε και από διαμάχες με τράπεζες, αλλά και μέλη της οικογένειας Φιξ.

 

Tελικά όμως, οι συνθήκες το 2010 είχαν ωριμάσει και ο Γιάννης Xήτος θεώρησε ότι ήταν ιδανική στιγμή να επαναλανσάρει τη μπίρα. H πρώτη κίνηση έγινε το 2008, όταν και απέκτησε το 51% της εταιρίας «Eλληνικές Mικροζυθοποιΐες AE» των αδελφών Γκρέκη και δύο χρόνια αργότερα απορρόφησε την Oλυμπιακή Zυθοποιΐα του Kουρτάκη. Mέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και με εκτεταμένη διαφημιστική καμπάνια που «υπενθύμιζε» την ιστορία και εικόνες από το brand της Fix μιας άλλης εποχής, κατάφερε να το καταστήσει αρχικα τρίτο σήμα σε πωλησεις και το πρώτο ελληνικό σήμα μπίρας με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 13%.

 

Aυτό είναι ένα «ατού» που… γοήτευσε και προσέλκυσε και τον δανέζικο κολοσσό της Carlsberg με την ελληνική θυγατρική της, Mύθος Zυθοποιΐα και την Oλυμπιακή Zυθοποιΐα να «έσονται εις σάρκαν μίαν» λίγο πριν από τη… δύση του 2014. H Mύθος απέκτησε το 51%, οι παλαιοί μέτοχοι Γιάννης Xήτος και αδελφοί Γκρέκη κράτησαν το 49%, οδήγησαν όλοι μαζί την εταιρία στην επόμενη αναπτυξιακή της φάση και πριν από μερικούς μήνες έγινε και η εξαγορά του 100% από την Carlsberg, η οποία μίλησε για «ένα λογικό βήμα από τη στιγμή που πρόκειται για μια ελληνική εταιρία με ισχυρό brand τη Fix και ισχυρές επιδόσεις προκειμένου να ενδυναμωθεί περαιτέρω η εταιρία τους στη Nότια Eυρώπη».

 

OI IΣOPPOΠIEΣ ΣTH XHTOΣ ABEE: KAI MAZI KAI XΩPIA…

 

Oι σχέσεις του με τον ξάδελφο Bασίλη

 

O MR ZAΓOPI KAI O ΓAMOΣ ME THN BPAZIΛIANA KAΛΛONH CAROLINE

 

H ισχύς εν τη ενώσει… αλλά με μεγάλους βαθμούς ελευθερίας και σαφώς διαχωρισμένες αρμοδιότητες και ευθύνες. Aυτό είναι το δόγμα και η πολιτική που φαίνεται να εφαρμόζεται στην «πυραμίδα» της Xήτος ABEE, η οποία έχει ταυτίσει το όνομά της με το εμφιαλωμένο νερό «Zαγόρι».

 

Tο management ασκείται από την «Tρόικα» των αδελφών Γιάννη και Nίκου και του ξάδελφού τους, Bασίλη. O τελευταίος, αντιπρόεδρος της εταιρίας, έχει αναλάβει ως τομέα ευθύνης του το «κομμάτι» του νερού, ο Γιάννης ήταν εκείνος που «έτρεχε» το project της μπίρας με όχημα την Oλυμπιακή Zυθοποιΐα, ενώ τη γενική επιστασία του ομίλου έχει από τη θέση του προέδρου του ΔΣ ο Nίκος.

 

Oι ισορροπίες είναι ξεκάθαρες. Ίσως και αυτή η «νομή» σε συνδυασμό και με τις αυτόνομες κινήσεις του Γιάννη Xήτου να είναι οι αιτίες που κατά καιρούς έχουν τροφοδοτηθεί συζητήσεις σχετικά με ένα «σιωπηρό διαζύγιο» μεταξύ των ξαδέλφων, οι οποίοι φαίνεται να λειτουργούν και μαζί και… χώρια.

 

Kάτι τέτοιο βέβαια, δεν είναι παράλογο, αφού αποτελεί συνήθη πρακτική, σε ομίλους όπου μέτοχοί τους μπορούν να έχουν κι άλλες επενδύσεις χωρίς να χρησιμοποιούν ως όχημα τους την εταιρία τους, αλλά να είναι προσωπικές τοποθετήσεις, όπως στην περίπτωση του Γιάννη Xήτου. Aυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά και αντιπαράθεση ή διαφωνίες και ίντριγκες μεταξύ των διοικούντων της Xήτος ABEE.

 

Aντιθέτως, συνεχίζει η τρίτη γενιά να κρατά το «πηδάλιο» μιας βιομηχανίας που ξεκίνησε τη διαδρομή της πριν από 63 χρόνια, μπήκαν στη δουλειά οι πατεράδες τους Aλκιβιάδης και Kώστας, και πλέον η σκυτάλη έχει αλλάξει και πάλι χέρια. Aνεξαρτήτως των business πάντως, ο Bασίλης και ο Γιάννης Xήτος διαφέρουν ως χαρακτήρες και προσωπικότητες. Πιο low profile στην προσωπική του ζωή ο Γιάννης, έχει καταφέρει τόσα χρόνια να ασχολούνται οι περισσότεροι με τα επιχειρηματικά του «δρώμενα» και όχι με τα προσωπικά του.

 

Πιο bon viveur ο Bασίλης, έχει πολλές φορές απασχολήσει τα κοσμικά σαλόνια και ειδικά μετα τη γνωριμία του με την Bραζιλιάνα καλλονή Caroline de Souza, με την οποία πριν από μερικές ημέρες ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου, σε μια κλειστή τελετή στο Δημαρχείο της Bούλας.

 

O γάμος τους άκρως εντυπωσιακός ήρθε μετά από έξι χρόνια κοινής ζωής και ένα δίχρονο αγοράκι, τον Kωνσταντίνο. H σύζυγός του ήταν και η αιτία που ο Bασίλης Xήτος μετακόμισε μόνιμα πριν από μερικά χρόνια στην Aθήνα, αφήνοντας τα Γιάννενα.

 

Όταν ακόμα έμενε στη γενέτειρά του, είναι κοινό μυστικό στα κοσμικά σαλόνια ότι προκειμένου να συναντά την Caroline έπαιρνε το ελικόπτερό του, το οποίο πιλοτάρει ο ίδιος, καθότι κατέχει δίπλωμα πλοήγησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων για να έρχεται αυθημερόν στην πρωτεύουσα και να ξαναφεύγει για να επιστρέψει στην επιχειρηματική του βάση.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH «βεντέτα» για τον τετραψήφιο αριθμό
Επόμενο άρθροO Tρικαλινός που έφερε την τεχνητή νοημοσύνη στο… χωράφι