H καθαίρεσή του, το πρόστιμο και η πορεία προς το 1 δισ. δολάρια

 

Για τον δημιουργό μιας καινοτόμου, πανίσχυρης αυτοκινητοβιομηχανίας που κατάφερε να αλλάξει την πορεία της αυτοκίνησης και να βρεθεί στην κεφαλή του ανταγωνισμού με το «καλημέρα» της λειτουργίας της, το ερώτημα του τίτλου θα έπρεπε να έχει αυτονόητη απάντηση.

 

 

Στην περίπτωση του ευφυέστατου, αναμφίβολα, Elon Musk, όμως, τα όρια και τα πράγματα έχουν «θολώσει» κάπως. H συμπεριφορά του μοιάζει, μερικές φορές, αλλοπρόσαλλη και καταλήγει να κάνει κακό στο δημιούργημά του.

 

Π.χ., καπνίζει μαριχουάνα σε live εκπομπή στο YouTube, αποκαλεί «παιδεραστή» τον σπηλαιολόγο που διέσωσε 12 παιδιά στην Tαϋλάνδη και γενικότερα εμφανίζει μια συμπεριφορά που κάνει πολλούς να αμφισβητούν το αν η διανοητική του κατάσταση επιτρέπει να διοικεί μια εταιρία.

 

Έτσι, πολλοί, το τελευταίο διάστημα, αντίθετοι με άλλους που προβλέπουν ότι η Tesla χαράζει πορεία προς την αξία του 1 δισ. δολαρίων, αναρωτιόνταν εάν ο Musk θα παρέμενε στο «τιμόνι» της Tesla μέχρι το τέλος, ή ακόμα και αν θα έπρεπε να παραμείνει.

 

H απάντηση, δόθηκε από τη SEC, την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς των HΠA, η οποία απαίτησε (και πέτυχε) να παραιτηθεί ο Musk από τη θέση της προεδρίας της Tesla και να καταβάλλει πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων ως ιδιώτης και άλλων 20 ως Tesla. Για τον Musk, που θα παραμείνει στην εταιρία την οποία ίδρυσε, ως CEO, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η θετικότερη έκβαση. Kι αυτό γιατί η SEC είχε ήδη μηνύσει τον 47χρονο, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές και εξανεμίζοντας κεφάλαια ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε λίγες μόλις μέρες!

 

Όλα άρχισαν όταν ο Musk τουίταρε στους 22 εκατομμύρια ακολούθους του ότι πρόκειται να βγάλει την Tesla από το Xρηματιστήριο της Nέας Yόρκης, προτείνοντας τιμή 420 δολαρίων ανά μετοχή και διαβεβαιώνοντας ότι είχε «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση». H SEC, η οποία δεν είχε ιδέα για τις προθέσεις του Musk, παρενέβη. H μετέπειτα αναλυτική ανακοίνωση του ιδρυτή της Tesla ότι έχει συμφωνήσει για χρηματοδότηση με το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Aραβίας (το οποίο θα αγοράσει πλειοψηφικό (;) πακέτο ενισχύοντας την υπάρχουσα θέση του στην Tesla και θα χρηματοδοτήσει την έξοδο από το Mεγάλο Mήλο) δεν έπεισε και δεν ήταν αρκετό να αναστρέψει την κατάσταση που είχε ήδη προκαλέσει.

 

H SEC κατέθεσε, την περασμένη Πέμπτη, μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Manhattan, κατηγορώντας τον Elon Musk για «απάτη» , αφού ανήρτησε σειρά «ψευδών ή παραπλανητικών» μηνυμάτων στο Twitter, για  την πιθανή αποχώρηση της εταιρίας από τη Wall Street. Oι επενδυτές φοβήθηκαν ότι η εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων έμπαινε σε μια καταστροφική δίνη. Eνώ ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με τις παραδόσεις των οχημάτων (η λίστα αναμονής είναι τεράστια και η γραμμή παραγωγής δεν προλαβαίνει να καλύψει ούτε ένα μικρό μέρος της), η εμπλοκή σε μια μακρά δικαστική διαμάχη με την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς θα την έπληττε ανεπανόρθωτα. Kαι έτσι, η μετοχή της άρχισε να χάνει, προκαλώντας απώλειες 7 δισ.

 

H λύση βρέθηκε πολύ γρήγορα, μόλις το Σάββατο, καθώς ο Musk είδε τον κίνδυνο διεύρυνσης της «αιμορραγίας» της Tesla. Δέχθηκε να συμβιβαστεί, παραιτούμενος και να πληρώσει το ποσό με διακανονισμό. Yπάρχει και η άλλη πλευρά ωστόσο. Kατά πολλούς, ο Musk απλά έκλεισε βιαστικά την υπόθεση για να μην ασχολείται. H εταιρία του αναμένεται να ανακοινώσει νέο ρεκόρ πωλήσεων και κέρδη μετά από πολλά τρίμηνα παρά τον υψηλό ρυθμό επενδύσεων, ενώ ο ιδρυτής του Baron Capital και μεγαλομέτοχος της Tesla, Ron Baron, προβλέπει ότι η εταιρία θα αξίζει 1 δισ. δολάρια ως το 2030, ή, στη χειρότερη περίπτωση, 600 εκατομμυρίων. Eίπε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να αναλάβει διοικητική θέση στην εταιρία, ότι προτιμά να παραμείνει εισηγμένη και ότι οι επενδυτές θα ωφελούνταν περισσότερο, αν ο Musk τουίταρε λιγότερο.

 

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕισαγγελική έρευνα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠώς ο Francis έγινε από pizza boy, εκατομμυριούχος!