Ακίνητο στον Πτελεό για την στέγαση Λαογραφικού Μουσείου- Βιβλιοθήκης θα αγοράσει ο Δήμος Αλμυρού, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, ορίστηκε μέλη στην Επιτροπή Εκτίμησης Αξίας Ακινήτου, ενώ η Οικονομική Επιτροπή θα καταρτίσει τους όρους της δημοπρασίας.
Η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αρετή Μπέη – Σταματίου στην εισήγησή της αναφέρθηκε σε όσα προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με την αγορά ακινήτων από τους Δήμους, και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 του άρθρου 186 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας του από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ως προϋπόθεση για την κατάρτιση της σύμβασης μεταβίβασης της κυριότητας.
Σχετικά με την αναγκαιότητα εξεύρεσης χώρου για την στέγαση Λαογραφικού Μουσείου- Βιβλιοθήκης, επισημάνθηκαν τα εξής:
«Η Τοπική Κοινότητα Πτελεού του Δήμου Αλμυρού, διαθέτει ιστορία που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Στα Ομηρικά έπη και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα αναφέρεται η προϊστορική Πτελεός, ως μία από τις πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.
Στην περιοχή υπάρχει έντονη Λαογραφία καθώς οι κάτοικοι του ανέπτυξαν παραδοσιακά έντονη κοινωνική δράση η οποία αποδεικνύεται μέσα από πλήθος υλικών που αφορούν είτε στην κατασκευή σπιτιών, είτε στην παραγωγή της περιοχής, είτε στις τοπικές ενδυμασίες, στον πνευματικό βίο, στους αρχαίους αλλά και λαϊκούς μύθους, στις παραδόσεις, στις ντοπιολαλιές και στα έθιμα, τα παιχνίδια, σχολική ζωή κ.α. Υπάρχουν πολλά στοιχεία, βιβλία, υλικά για την ζωή των κατοίκων του Πτελεού που αναφέρονται στον τρόπο που κατασκεύαζαν τα σπίτια τους, στον τρόπο ύδρευσης, στις βαρκάδες των παραλιών.
Πολλά στοιχεία υπάρχουν και από τη κοινωνική ζωή των Φτελιανών. Τα τελετουργικά των γάμων αποδεικνύουν την αφοσίωση και τον σεβασμό των Φτελιανών στις παραδόσεις, με οργάνωση προικιών, έκθεση και μεταφορά τους, με μουσικά όργανα, βλάμηδες και πομπή της νύφης στην εκκλησία ακόμη και με βροχή!
Όπως κάθε τόπος έτσι και ο Πτελεός έχει τα δικά του έθιμα και στις περιόδους των εορτών. Επίσης υπάρχουν και σώζονται ακόμη και οι παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, κάποιες μάλιστα βρίσκονται σε βιτρίνες στο παλαιό Δημαρχείο Πτελεού.
Για όλα τα παραπάνω, υπάρχει πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού να δημιουργηθεί ένας χώρος μουσειακός, όπου θα μπορούν να εκτεθούν εκθέματα που θα ενδεικνύουν τον τρόπο ζωής των Φτελιανών και μέσα από αυτό θα παραμείνουν ζωντανές οι παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκος τόνισε ότι «η δημιουργία μουσείων συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές δράσεις του Δήμου μας και οφείλουμε να προωθούμε πολιτικές που αναδεικνύουν και διασώζουν τον πολιτισμό μας. Άλλωστε, ο Πτελεός αποτελεί μία από τις περιοχές του Δήμου μας με έντονη τουριστική δραστηριότητα και επισκεψιμότητα ιδίως τους θερινούς μήνες, επομένως η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου θα προσδώσει μεγάλο όφελος στην περιοχή, καθιστώντας ακόμη περισσότερο αναγνωρίσιμη και προσφέροντας μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης».
Μέλη της επιτροπής εκτίμησης του προς αγορά ακινήτου ορίστηκαν ο αντιδήμαρχος Γ. Γουργιώτης ως πρόεδρος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Πτελεού Κων. Μπουκοβάλας ως μέλος.

Προηγούμενο άρθροΞεκινούν εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου
Επόμενο άρθροΣτο Βόλο για την παρουσίαση βιβλίου η δημοσιογράφος Βίκυ Χατζηβασιλείου