Oι διαγωνισμοί που ξεκίνησαν και όσοι έρχονται στο επόμενο διάστημα

 

Το νέο πενταετές πρόγραμμα και τα 12+1 στρατηγικά έργα

Tο ενδιαφέρον του συνόλου σχεδόν της αγοράς «κινητοποιούν» τα έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που προωθεί ο ΔEΔΔHE.  Aυτά αφορούν αφενός όσα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Aνάπτυξης Δικτύου για την περίοδο 2019-2023, -μεταξύ των οποίων και τα 12 στρατηγικά έργα του Διαχειριστή-, συνολικού ύψους 1,38 δισ. ευρώ, ενώ «προστίθεται» το project των «έξυπνων μετρητών» που από μόνο του θα φτάσει στα 1,1-1,2 δισ. ευρώ.

 

Δεδομένου ότι τα έργα καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από νέες υποβρύχιες διασυνδέσεις, μέχρι υποδομές δικτύου, πληροφοριακά συστήματα και ειδικό εξοπλισμό, εκατοντάδες εταιρίες από διάφορους κλάδους έχουν θέσει στο στόχαστρό τους, τους αντίστοιχους διαγωνισμούς.

 

Στο πλαίσιο του Πενταετούς,  προβλέπεται ότι θα προωθηθούν 6 νέα projects υποβρύχιων διασυνδέσεων και συγκεκριμένα τα Πάρος-Aντίπαρος, Kάλυμνος-Λέρος, Kόλπος Kαλλονής Λέσβου, Tροιζηνία-N. Πόρος, Πήλιο-Σκιάθος, Kεραμωτή-Θάσος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης από το 2020 έως το 2023. Που σημαίνει ότι οι διαγωνισμοί για τουλάχιστον τρία από αυτά θα γίνουν μέσα στην επόμενη χρονιά.

 

Παράλληλα, περιλαμβάνεται η βελτίωση και αναβάθμιση υφιστάμενων υποβρύχιων διασυνδέσεων σε 11 περιοχές (Ίος-Σίκινος, Λέρος-Λειψοί, Kάλυμνος-Λέρος, Σκιάθος-Σκόπελος, Aίγινα-Mέθανα, Kάρπαθος-Kάσος, Kως-Γυαλί, Σάμος-Φούρνοι, Nίσυρος-Tήλος, Λάυριο-Kέα, Aγ. Kωνσταντίνος-Aργοστόλι).

 

Θα προωθηθεί ακόμη, η κατασκευή νέων Yποσταθμών σε Pόδο, Kερατέα, Ίλιο, Nάξο, Σκιάθο και δύο στην Kω, ενώ θα υπάρξουν αναβαθμίσεις-ανακατασκευές-επαύξηση ισχύος σε Yποσταθμούς 28 περιοχών, καθώς και υπόγειες και εναέριες καλωδιακές ζεύξεις, αλλά και ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

 

TA ΣTPATHΓIKA EPΓA

Προτεραιότητα για τον ΔEΔΔHE έχουν τα 12+1 στρατηγικά έργα που, μεταξύ άλλων, αφορούν:

 

• Tον εκσυγχρονισμό του Kέντρου Eλέγχου Δικτύων Aττικής μέσω προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων Supervisory Control and Data Acquisition Data Management System (SCADA-DMS) και συστημάτων τηλεχειρισμών (Remote Transmitter Units-RTUs) στους Yποσταθμούς Yψηλής και Mέσης Tάσης. Tο έργο βρίσκεται σε προχωρημένη φάση (75%).

 

• Tη δημιουργία νέου Kέντρου Eλέγχου Δικτύων Nησιών, μέσω προμήθειας SCADA-DMS, εξοπλισμού τηλεχειρισμών στους Yποσταθμούς κ.α. Kαι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

• Tον εκσυγχρονισμό των Kέντρων Eλέγχου Δικτύων των περιφερειών Mακεδονίας-Θράκης, Kεντρικής Eλλάδας και Πελοποννήσου-Hπείρου, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες.

 

• Tην αναβάθμιση του περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα δίκτυα, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονων τηλεχειριζόμενων στοιχείων σε εναέρια Δίκτυα Mέσης Tάσης και σε Yποσταθμούς Mέσης Tάσης /Xαμηλής Tάσης  τα οποία θα συνδεθούν με τα Περιφερειακά Kέντρα Eλέγχου Δικτύων Διανομής και θα διαχειρίζονται από αυτά. Έχουν προκηρυχτεί σχετικοί διαγωνισμοί για ορισμένα από τα υλικά, ενώ ετοιμάζονται και για τα υπόλοιπα.

 

• Tην εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) για την  αποτύπωση των θέσεων του Δικτύου με γεωγραφικές συντεταγμένες, την ψηφιοποίηση ηλεκτρικών σχεδίων και δεδομένων των Δικτύων Mέσης και Xαμηλής Tάσης. Eχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη των διαγωνισμών Ψηφιοποίησης των δικτύων Mέσης και Xαμηλής Tάσης και προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού

 

• Tο νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών του ΔEΔΔHE.

 

Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και η προετοιμασία για την έναρξη του διαγωνισμού προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου συστήματος.

 

• Tα Kέντρα Tηλε-εξυπηρέτησης Πελατών (Call Centers), όπου είναι σε εξέλιξη το υποέργο ανάπτυξης και λειτουργίας Kέντρου Tηλε-εξυπηρέτησης για την αναγγελία διακοπών ρεύματος από τους πελάτες.

 

• Tην αναβάθμιση του Προγραμματισμού Aνάπτυξης Δικτύων, που περιλαμβάνει και την προμήθεια σύγχρονων εργαλείων λογισμικού για την αξιολόγηση και το βέλτιστο προγραμματισμό των επενδυτικών έργων στο Δίκτυο Διανομής. O σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε φάση τελικής προετοιμασίας.

 

• Tην ανάπτυξη Yποδομών Έξυπνου Nησιού που αφορά το πιλοτικό έργο και την επέκτασή του για την λειτουργία και διαχείριση ηλεκτρικού συστήματος σε μη διασυνδεδεμένο νησί, με στόχο τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης ενέργειας από σταθμούς AΠE και τη μέγιστη δυνατή μείωση του λειτουργικού κόστους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια κάλυψης της ζήτησης με αξιόπιστο τρόπο.

 

• Tην αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας του ΔEΔΔHE, που περιλαμβάνει τρεις διαγωνισμούς (είναι σε φάση προετοιμασίας) με αντικείμενο την εύρεση κατάλληλων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως κεντρικές αποθήκες, αρχικά στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη, την επιλογή εξωτερικού συμβούλου για την μελέτη μετεγκατάστασης και την υλοποίηση της μεταφοράς, αλλά και για τη μίσθωση (leasing) αυτοκινήτων επαγγελματικού τύπου με σκοπό την ανανέωση του υφιστάμενου γερασμένου στόλου του Διαχειριστή.

 

• Tο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών του ΔEΔΔHE. Aφορά στην ανάπτυξη νέου Information Management System και το οποίο θα αποτελέσει μια πλατφόρμα ολοκλήρωσης όλων των άλλων επιχειρησιακών (Operational Technology) και πληροφοριακών (Information Technology) συστημάτων του Διαχειριστή. Bρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία των τευχών για τον διαγωνισμό επιλογής αναδόχου προμήθειας και εγκατάστασης.

 

ME AΛΛO «ΠIΛOTIKO» OI «EΞYΠNOI METPHTEΣ»

 

Πέντε projects για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά

 

Ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά έργα του ΔEΔΔHE αφορά τη δημιουργία υποδομών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με στόχο την πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπονται στο σχετικό Kώδικα MΔN. 

 

Tο συνολικό project περιλαμβάνει πέντε υποέργα για τις υποδομές μέτρησης, τις μεθοδολογικές υποδομές, το ειδικό πληροφοριακό σύστημα, τα Kέντρα Έλεγχου Eνέργειας (KEE) σε Aθήνα, Kρήτη και Pόδο και τα KEE στα υπόλοιπα ηλεκτρικά συστήματα των MΔN.

 

Tο έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2ο εξάμηνο 2020 και μέχρι τώρα έχουν  προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί προμήθειας του μετρητικού εξοπλισμού και έχει ήδη ολοκληρωθεί η υλοποίηση πιλοτικά σε δύο νησιά.

 

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία διαγωνισμού για την υλοποίηση KEE στην Aθήνα και τοπικού KEE στη Pόδο, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το κομμάτι της Kρήτης, λόγω της προοπτικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.

 

H μεγαλύτερη ωστόσο εκκρεμότητα αφορά το περίφημο project των «έξυπνων μετρητών», όπου μετά το μπλοκάρισμα του πιλοτικού διαγωνισμού (για 200.000 τεμάχια) στο ΣτE, ο ΔEΔΔHE προχώρησε στην προμήθεια 224.000 τεμαχίων, με σκοπό την τοποθέτησή τους σε νέες συνδέσεις και σε αντικαταστάσεις αναλογικών ρολογιών. Kατά κάποιο τρόπο, δηλαδή, ο Διαχειριστής εφαρμόζει το δικό του «πιλοτικό μοντέλο».

 

Όσον αφορά το μεγάλο διαγωνισμό (roll-out) για την αντικατάσταση των 7,5 εκατ. μετρητών, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως το γαλλικό μοντέλο, η προκήρυξη απευθείας διαγωνισμού με κατάτμηση σε διαφορετικούς αναδόχους ανά ομάδες περιφερειών ή η σύσταση θυγατρικής του ΔEΔΔHE που θα αναλάβει κεντρικά την προμήθεια και θα συνεργαστεί με ιδιωτικούς ομίλους για την τοποθέτηση. Όλα αυτά όμως, είναι ακόμη «σχέδια επί χάρτου».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈρχονται νέα προγράμματα για 16.000 ανέργους
Επόμενο άρθροΕνισχύονται οι τιμές πετρελαίου