Το πρώτο τρίμηνο του 2024 προγραμματίζεται να είναι έτοιμη για λειτουργία η πλωτή Μονάδα Εισαγωγής, Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) «ΑΡΓΩ», που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον Βόλο η Mediterranean Gas, όπως ανέφερε χθες σε εκδήλωση της εταιρείας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Βασίλης Πετκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετκίδη, μετά τη χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η εταιρεία προχωρά τις τεχνικές μελέτες για την οριστικοποίηση του τεχνικού σχεδιασμού, καθώς και τις μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθούν, ώστε να ξεκινήσει το Market Test, που θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID).

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για την υποδομή θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του 2022. Ως συνέπεια, σε μία διετία αργότερα, θα είναι έτοιμη να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

«Παράθυρο» για αλλαγή της χωροθέτησης
Ο κ. Πετκίδης άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το σημείο εγκατάστασης της πλωτής μονάδας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες για τη θέση που έχει επιλέξει η εταιρεία έχει εκφράσει αντιρρήσεις το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο υποστηρίζει ότι το master plan που έχει εκπονηθεί για την αναβάθμιση του λιμένα δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός FSRU.

«Αξιολογούμε παράλληλα εμπορικά και τεχνικά εναλλακτικές γεωγραφικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για την καλύτερη χωροθέτηση του FSRU, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Mediterranean Gas υπογράμμισε ότι το έργο θα μπορεί να παράσχει έως 4,6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, καλύπτοντας τις ανάγκες βιομηχανιών και υπόλοιπων καταναλωτών. Τροφοδοτώντας την εγχώρια αγορά και την ευρύτερη περιοχή, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, καθώς και στην προώθηση του ανταγωνισμού, για την εξασφάλιση καυσίμου σε προσιτές τιμές.

Μπαρκίντο (ΟΠΕΚ): Τα ορυκτά καύσιμα μέρος της λύσης
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Jay Song Αντιπρόεδρος του τμήματος LNG Market Development της ExxonMobil, με την οποία η Mediterranean Gas έχει προχωρήσει σε Στρατηγική Συμφωνία, ώστε ο αμερικανικός κολοσσός να αξιοποιεί την υποδομή, για την εισαγωγή στην Ελλάδα LNG από τα κοιτάσματά του στις ΗΠΑ. Το στέλεχος της ExxonMobil επισήμανε πως η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, παρέχοντας μία αειφόρα λύση για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ), Μοχάμεντ Σανούσι Μπαρκίντο, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε ότι η επένδυση της Mediterranean Gas έρχεται στην κατάλληλη συγκυρία, όπου η μεταβλητότητα της ενεργειακής αγοράς είναι οξυμένη. Ο κ. Μπαρκίντο επισήμανε ότι τα ορυκτά καύσιμα (μεταξύ των οποίων και το φυσικό αέριο), θα συνεχίσουν για χρόνια να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών των κοινωνιών, «φωτογραφίζοντας» με αυτό τον τρόπο την εκτίμηση ότι υπάρχει «χώρος» για νέες υποδομές αερίου, όπως το FSRU «ΑΡΓΩ».

Όπως πρόσθεσε, τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στη μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά και στη διασφάλιση της ευημερίας των κοινωνιών. Για αυτό τον σκοπό, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τεχνολογίες που μειώνουν την απελευθέρωση CO2 στην ατμόσφαιρα, όπως το «μπλε» υδρογόνο και η δέσμευση & αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Dioxide Capture and Storage — CCS).

Προηγούμενο άρθροΝέες αποκαλύψεις για την περιουσία Τράγκα – Η μαγευτική βίλα στην Κέρκυρα με την ιδιωτική παραλία
Επόμενο άρθροΚιμ Καρντάσιαν: Νέες φωτογραφίες δείχνουν πώς «καταστράφηκε» το φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε