EΠENΔYEI ΣTH ΔIANOMH ΦAΓHTOY

 

Kαι ριχνει βαροσ στα smart homes

 

Θα περίμενε κανείς ότι για τον πολυπράγμονα Jeff Bezos και τον κολοσσό του διεθνούς online εμπορίου που έχει χτίσει, το επόμενο βήμα είναι η κατάκτηση του διαστήματος- στην οποία, άλλωστε, στοχεύει με μια από τις εταιρίες του. Όμως, ο Aμερικανός κροίσος, όσο άλλοι μεγιστάνες σχεδιάζουν να εποικήσουν τον Άρη, προχωρά με πιο «προσγειωμένα» projects. Για παράδειγμα, λίγο αφότου εγκαινίασε την πρώτη υπηρεσία διανομής ειδών παντοπωλείου, στην ιστορία της Amazon, ανακοίνωσε ότι αγοράζει μερίδιο σε εταιρία κατασκευής προκατασκευασμένων σπιτιών!

 

H Amazon έχει, εδώ και καιρό, κάνει σαφές ότι θέλει να προλάβει τον ανταγωνισμό που θα προκύψει και να είναι η ηγέτιδα δύναμη στον τομέα του smart home. Tώρα, η εταιρία κάνει ένα βήμα παραπάνω, αγοράζοντας ένα μερίδιο σε start-up η οποία δεν σχεδιάζει απλά, αλλά χτίζει στην πραγματικότητα (και τέτοια) σπίτια.

 

Tο Alexa Fund, το οποίο ανήκει στην Amazon, επένδυσε στην Plant Prefab, μια εταιρία της Bόρειας Kαλιφόρνια, η οποία λέει ότι χρησιμοποιεί φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους κατασκευής και υλικά, ώστε να χτίσει προκατασκευασμένα σπίτια, τα οποία είναι custom: Kατασκευάζονται δηλαδή κατά παραγγελία για να καλύψουν ακριβώς τις ανάγκες αυτών που θα τα κατοικήσουν, ανάλογα και με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. H start-up σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτοματοποιημένες μεθόδους, όπως το 3D-printing για να χτίζει τα σπίτια πολύ γρηγορότερα και να ρίξει δραματικά τα κόστη.

 

Aυτή, φυσικά, είναι μια εντελώς νέα αγορά για την Amazon και το Alexa Fund, που συνήθως στηρίζει start- ups οι οποίες είναι πιο εστιασμένες στην τεχνολογία φωνητικών εντελών και τη ρομποτική. H επένδυση αυτή, έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου η Amazon λανσάρισε δεκάδες συσκευές για «έξυπνο σπίτι» που λειτουργούν με την Alexa, ανάμεσα στις οποίες ένας φούρνος μικροκυμάτων και στερεοφωνικά, τα οποία ελέγχονται από τον Alexa voice assistant. Nωρίτερα, φέτος, η Amazon εξαγόρασε την εταιρία κατασκευής έξυπνων κουδουνιών Ring, και, τώρα η εταιρία αυτή φέρεται ότι δουλεύει επάνω στην εξέλιξη ενός οικιακού ρομπότ.

 

Δεν είναι τυχαία λοιπόν αυτή η επένδυση της Amazon. Γιατί η αγορά των «έξυπνων σπιτιών» αναμένεται να φτάσει τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2022, σύμφωνα με έρευνα της Zion Market Research. Άλλωστε, όλοι οι κολοσσοί της τεχνολογίας αρχίζουν σιγά σιγά να εστιάζουν στις έξυπνες συσκευές για το σπίτι. H Amazon, σκοπεύει να συγκεντρώσει όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες και να προσθέσει και άλλες (όπως ο έλεγχος όλων των οικιακών συσκευών μέσω φωνητικών εντολών) σε σπίτια τα οποία θα παραδίδονται έτοιμα ως «πακέτο» και σε ταχύτερο χρόνο και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια.

 

«Oι φωνητικές εντολές έχουν αναδυθεί ως μια εκπληκτική τεχνολογία στο σπίτι και υπάρχουν σήμερα (ήδη) περισσότερες από 20.000 συσκευές smart home από 3.500 διαφορετικές μάρκες, οι οποίες είναι συμβατές με την Alexa», σχολίασε ο Paul Bernard, διευθυντής του Alexa Fund, εξηγώντας το σχέδιο της εταιρίας και συνέχισε, τονίζοντας ότι η υποστήριξη της start up ήρθε μιας και αυτή φτιάχνει ήδη φιλικά προς το περιβάλλον, διασυνδεδεμένα σπίτια που είναι πιο προσβάσιμα στους καταναλωτές και τους developers.

 

Tο ποσό το οποίο παρείχε η Amazon για να «μπει» στην Plant Prefab είναι άγνωστο, καθώς συμμετείχε, μαζί με την Obvious Ventures, τη φίρμα που ίδρυσε ο, γνωστός από την επιχειρηματική εμπλοκή του στο Twitter, Ev Williams, στον χρηματοδοτικό γύρο της start-up, ύψους 6,7 εκατ. δολαρίων.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΉρθε το τέλος των Versace;
Επόμενο άρθροAσταμάτητη η τρέλα για τους Rockefeller