Εμπορικοί πόλεμοι, φόβοι νέων εντάσεων, αναδυόμενες, πλήττουν την παγκόσμια οικονομία

Oσο φουντώνει η εμπορική διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, ενώ στο «στόχαστρο» μπαίνουν και άλλες χώρες, η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται. Η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, όχι μόνο λόγω των εμπορικών εντάσεων, αλλά και εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, όπως η κατάρρευση των αναδυόμενων οικονομιών (bailout της Αργεντινής), αλλά και –ακόμα πιο σημαντικό- το Brexit και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

 

Ήδη, τα πρώτα σημάδια στον ορίζοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης και του παγκοσμίου εμπορίου είναι ορατά. Όχι τόσο έντονα ώστε να προκαλέσουν τον άμεσο πανικό, αρκετά όμως για να καταδείξουν το μέλλον που έρχεται γρήγορα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σύμφωνα με το Reuters, προβλέπει ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου το 2018 και 2019 θα είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος (πριν ξεσπάσει ο εμπορικός πόλεμος). Παρόλα αυτά, ο ΠΟΕ τονίζει πως προς το παρόν, οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις του παγκόσμιου πολέμου είναι μέτριες.

 

Ο Οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη του παγκοσμίου εμπορίου αγαθών κατά 3,9% φέτος, λιγότερο από την εκτίμηση του Απριλίου για 4,4%.

 

Την επόμενη χρονιά αναμένεται στο 3,7%, μειωμένη από την προηγούμενη πρόβλεψη ύψους 4%.

 

Στο ίδιο κλίμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο, διατυπώνει τον προβληματισμό ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο εγγύς μέλλον και ο κίνδυνος μιας κλιμακούμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα.

 

«Βραχυπρόθεσμα, η παγκόσμια οικονομική δυναμική αναμένεται να μετριαστεί», αναφέρεται στο δελτίο της ΕΚΤ, που σε μεγάλο βαθμό συνάδει με τη δήλωση πολιτικής που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα μετά τη συνεδρίαση για τα επιτόκια στις 13 Σεπτεμβρίου. «Οι περαιτέρω αυξήσεις δασμών και οι αβεβαιότητες για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις πιθανόν να επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δυναμική στο μέλλον», προστίθεται στο δελτίο.

 

Την ίδια ώρα, έρευνα της Κομισιόν συμπεραίνει ότι λόγω του παγκοσμίου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και την αναταραχή στις βασικές αναδυόμενες αγορές, το παγκόσμιο κλίμα υποχωρεί, υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στις περισσότερες χώρες, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Η έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε στις 110,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 111,6 τον Αύγουστο. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μπορεί να έμεινε σταθερός στο 1,21 αντίθετα με τις προσδοκίες της αγοράς για πτώση στο 1,19, όμως παραμένει αρκετά μακριά από το peak του 1,62 που είχε φτάσει τον Ιανουάριο. Το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στο μείον 2,9 από μείον 1,9.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο «άλλο πρόσωπο» του ΔΝΤ
Επόμενο άρθροΗ ρωσική Gazprom πούλησε το μερίδιο της στην τουρκική Bosphorus Gaz