Οι απεργίες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να διαταράξουν τα ταξίδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς ο αριθμός των επιβατών παγκοσμίως θα ανακάμπτει στα προ της πανδημίας επίπεδα, προκαλώντας νέο χάος στα διεθνή αεροδρόμια, ακυρώσεις πτήσεων και ταλαιπωρία για εκατομμύρια επιβάτες.

Από πέρυσι, οι απεργίες και οι ελλείψεις προσωπικού ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις για να αποφύγουν τις μεγάλες ουρές στα διεθνή αεροδρόμια.

Η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων AirHelp αναφέρει ότι οι ακυρώσεις πτήσεων και οι καθυστερήσεις άνω των τριών ωρών στην Ευρώπη αυξήθηκαν από το 2022 και το 2019 κατά την περίοδο 5-11 Απριλίου, η οποία συνέπεσε με τις διακοπές του Πάσχα των καθολικών.

Οι διαταραχές ήταν πιο έντονες στην Γαλλία και την Βρετανία.

Δείτε τα στοιχεία για τις απεργίες ανά χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters:

Βρετανία

Περίπου 1.400 υπάλληλοι ασφαλείας του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου θα πραγματοποιήσουν ακόμη οκτώ ημέρες απεργίας που έχουν προγραμματιστεί για τις 4 -6, 9-10 και 25-27 Μαΐου, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές.

Σημειώνεται ότι αυτές οι κινητοποιήσεις ακολουθούν μια 10ήμερη απεργία του προσωπικού ασφαλείας, που έληξε στις αρχές του μήνα.

Περισσότερα από 1.000 μέλη του Συνδικάτου Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS) στα περισσότερα γραφεία διαβατηρίων της Βρετανίας, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, το Λίβερπουλ και την Γλασκώβη, θα απεργήσουν από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, ανακοίνωσε το συνδικάτο.

Το προσωπικό των συνοριακών δυνάμεων αναμένεται να απεργήσει στις 28 Απριλίου, επηρεάζοντας ενδεχομένως τους χρόνους αναμονής στον έλεγχο των συνόρων.

Γαλλία

Η Ryanair ανέμενε ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων από και προς την Γαλλία μεταξύ 30 Μαρτίου και 8 Απριλίου, λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Michael O’ Leary δήλωσε στις 19 Απριλίου ότι η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να περικόψει το πρόγραμμα του Ιουλίου, επειδή αναμένει καθυστερήσεις σε περίπου 10 αεροσκάφη Boeing 737 MAX.

Γερμανία

Τα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και της Κολωνίας-Βόννης ήταν σχεδόν άδεια στις 20 Απριλίου, κατά την πρώτη ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στην αεροπορική ασφάλεια, που προκήρυξε το γερμανικό συνδικάτο Verdi.

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν.

Το αεροδρόμιο του Αμβούργου ανακοίνωσε ότι όλες οι αναχωρήσεις θα ακυρωθούν ή θα πραγματοποιηθούν χωρίς επιβάτες στις 20 και 21 Απριλίου λόγω της απεργίας.

Ισπανία

Οι πιλότοι της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Air Europa θα απεργήσουν την 1η, 2, 4 και 5 Μαΐου, εν μέσω διαμάχης με την εταιρεία για το μισθολογικό τους καθεστώς.

Επίσης, οι πιλότοι της ισπανικής Iberia Regional Air Nostrum ψήφισαν να προχωρήσουν σε απεργία επ’ αόριστον, για τους ίδιους λόγους.

Η Air Nostrum δήλωσε ότι οι πιλότοι κάλεσαν σε απεργία κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από τις 27 Φεβρουαρίου.

Οι εργαζόμενοι διακίνησης της Swissport είχαν επίσης καλέσει σε 24ωρη απεργία από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 13 Απριλίου κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη σε 17 ισπανικά αεροδρόμια, σύμφωνα με το συνδικάτο UGT.

Προσλήψεις και κίνητρα

Η Iberia, η ισπανική αεροπορική εταιρεία της IAG, σχεδίαζε να προσλάβει συνολικά 2.145 άτομα προσωπικό κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ταξιδιωτική έξαρση του Πάσχα και την καλοκαιρινή περίοδο.

Στην Ιταλία, η ITA Airways απέτρεψε τις απεργίες, μετά από μια άγνωστη συμφωνία αύξησης των μισθών με τα συνδικάτα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣύλληψη δυο 24χρονων στο Βόλο για ληστείες σε αρτοποιείο και ”καφέ”
Επόμενο άρθροΣτην Καρδίτσα ο Νίκος Ανδρουλάκης