Μια νέα συμφωνία μεταξύ της Novartis και του Βρετανικού συστήματος υγείας NHS, για την κάλυψη καινοτόμου φαρμάκου της εταιρείας από το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αποτελέσει προπομπό ενός νέου είδους συμφωνιών των συστημάτων υγείας των χωρών με τις φαρμακευτικές, με τις οποίες θα μπορεί να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα επωφελούνται και οι ασθενείς από τη χρήση των καινοτόμων φαρμάκων.

Το καινοτόμο της συμφωνίας αυτής είναι ότι αφορά την προληπτική αναγνώριση και θεραπεία εκτεταμένης ομάδας πληθυσμού, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε βάθος χρόνου τριετίας, με προκαθορισμένη τιμή η οποία είναι εμπιστευτική.

Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές στους ρυθμιστικούς οργανισμούς που έφερε η ταχύτατη έγκριση των εμβολίων κατά του κοροναϊού, αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί, επιταχύνοντας στη συνέχεια και τη διαδικασία εγκρίσεων και άλλων σκευασμάτων που περιμένουν αξιολόγηση προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Τα δύο αυτά σημεία επεσήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas κ. Σουζάν Κοχούτ, στη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης της Έκθεσης αποτίμησης της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής επίδρασης της εταιρείας για το 2020, αλλά και τους στόχους για το 2025-2030 σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Η κ. Κοχούτ υπογράμμισε ότι η πανδημία ήταν καθοριστική για τις εξελίξεις στη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων διευκόλυνε την πρόσβαση σε δεδομένα, ενώ η επέκταση της ψηφιοποίησης θα δώσει νέα ώθηση με την τηλεϊατρική, τις αποκεντρωμένες διαδικασίες για τις κλινικές μελέτες κλπ. Αναφερόμενη στη χρονιά που πέρασε, σημείωσε πως η Novartis Hellas συνεισέφερε 149 εκατ. δολ. στο ΑΕΠ της χώρας, δημιούργησε περίπου 1.789 άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 200 (11%), σχετίζονται με την καινοτομία. «Η Novartis επενδύει σταθερά στην εγχώρια οικονομία, και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς και την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.

Κλινικές μελέτες

Στο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, βρίσκονται 159 φαρμακευτικές ουσίες υπό μελέτη, εκ των οποίων οι 51 σε κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, ενώ άλλες πέντε φαρμακευτικές ουσίες βρίσκονται σε στάδιο έγκρισης, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος κλινικών μελετών στη ελληνική θυγατρική κ. Βερονίκ Σάφ, η οποία σημείωσε πως συνολικά το 2020 η μητρική εταιρία διέθεσε περίπου 9 δις. δολ. για έρευνα συνολικά, από τα οποία, τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης αφορούν οκτώ θεραπευτικές κατηγορίες, με περίπου 90 νέα μόρια σε αρχικά στάδια έρευνας τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί με 2,6 δις. δολ. Μόνο στη χώρα μας, το 2020 επενδύθηκαν σε κλινικές μελέτες 6 εκατ. ευρώ, για 68 κλινικές μελέτες στις οποίες είχαν πρόσβαση πάνω από 820 ασθενείς. Οι κλινικές μελέτες αφορούν τους τομείς της ανοσολογίας, δερματολογίας, ογκολογίας, σπάνια νοσήματα κ.ά.

Η κ. Σαφ, επεσήμανε ότι εξαιτίας της πανδημίας, η χρήση ψηφιακών μέσων για τη διενέργεια των κλινικών μελετών, όπως η ηλεκτρονική συγκατάθεση των ασθενών, η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών στο σπίτι για τη χορήγηση των φαρμάκων και η τηλεϊατρική, συνέβαλλαν στο διπλασιασμό της ταχύτητας διενέργειας των κλινικών μελετών.

Πρόσβαση ασθενών

Η κ. Ντένα Νικολαϊδη, επικεφαλής του τμήματος πρόσβασης ασθενών και πολιτικής υγείας, υπογράμμισε πως βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η έγκυρη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τις υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, η μητρική εταιρεία δίνει έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα, το 2020, 4,3 εκατ. ασθενείς, είχαν πρόσβαση σε 100 θεραπείες οι οποίες είχαν κοινωνική επίδραση αξίας 657,6 εκατ. δολ. Σε ότι αφορά την φετινή χρονιά, εγκρίθηκαν τέσσερις νέες θεραπείες για ημικρανία, μελάνωμα, καρκίνο μαστού και γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, με τις δύο να έχουν ήδη ενταχθεί στη θετική λίστα, ενώ οι άλλες δύο άμεσα αναμένεται να ενταχθούν στη θετική λίστα που θα εγκριθεί σύντομα. Παράλληλα, υπό διαπραγμάτευση με την αρμόδια επιτροπή βρίσκονται θεραπείες για την οφθαλμολογία, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ογκολογία – αιματολογία και την ανοσοθεραπεία.

Αναφερόμενη στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, η κ. Νικολαϊδη τόνισε πως στους στόχους για την πενταετία 2025-2030 περιλαμβάνονται η ισότητα στην πρόσβαση και η καθιέρωση καινοτόμων μοντέλων αποζημίωσης των νέων θεραπειών, καθώς και η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, η διαλειτουργικότητα και η αξιοποίηση των δεδομένων για τη σωστή διαχείριση των παθήσεων.

Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις

Η επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας Φωτεινή Μπαμπανάρα, υπογράμμισε ότι η Novartis Hellas έχει ενσωματώσει τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της. Η εταιρία στοχεύει στην απελευθέρωση των ταλέντων των εργαζομένων της, αλλά και στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τα μισθολογικά χάσματα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μάλιστα οι τελευταίες καταλαμβάνουν το 60% των θέσεων ευθύνης της ελληνικής θυγατρικής. Στη διάρκεια του lockdown, η εταιρεία χρηματοδότησε μέσα από διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες την επιμόρφωση των εργαζομένων της σε θέματα ενδιαφέροντός τους, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη κλπ.

Παράλληλα η εταιρία έχει αναλάβει περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Μάλιστα οι δεσμεύσεις αυτές επεκτείνονται και στην εφοδιαστική της αλυσίδα, ενώ ως το 2030 προωθείται η περιβαλλοντική ουδετερότητα και στην εφοδιαστική της αλυσίδας με ρήτρες στις συμβάσεις με τους συνεργάτες της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟικονόμου – Οι ανακοινώσεις Τσίπρα απαλλάσσουν την efood από την άδικη συμπεριφορά της
Επόμενο άρθροΜε περίπατο στα προημιτελικά του Κυπέλλου ο Ολυμπιακός, 90-55 τον Ηρακλή