«Oύριος άνεμος» για τα σκάφη των ΜΚΟ η αθώωση της Καρόλα Ρακέτε

«Oύριος άνεμος» για τα σκάφη των ΜΚΟ η αθώωση της Καρόλα Ρακέτε

Δικαστήριο της Σικελίας αποφάσισε να άρει την εντολή κατ’ οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί στην πλοίαρχο Καρόλα Ράκετε, του πλοίου Sea-Watch 3, η οποία συνελήφθη αφού μετέφερε δεκάδες Αφρικανούς μετανάστες στην Ιταλία αψηφώντας τον θαλάσσιο αποκλεισμό. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απάντησε πως ήλπιζε για σκληρότερη απάντηση από το δικαστικό σύστημα και προειδοποίησε ότι θα απελάσει όσο το δυνατόν συντομότερα την 31χρονη Γερμανίδα πλοίαρχο.

Η Ράκετε κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τεσσάρων αστυνομικών που επέβαιναν σε ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, καθώς αψήφησε τις εντολές του πολεμικού ναυτικού και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζας με το πλοίο  Sea-Watch.

«Ούριος άνεμος» για τα σκάφη των ΜΚΟ έρχεται πάντως, από τις δηλώσεις του εισαγγελέα του Ακράγαντα (Αγκριτζέντο) Λουΐτζι Πατρονάτζο, ο οποίος εξήγησε πως δεν υπάρχουν υλικές αποδείξεις ότι υπάρχουν προσυμφωνίες «μεταξύ διακινητών ανθρώπινων υπάρξεων και ΜΚΟ» για τη διάσωση των μεταναστών, αψηφώντας έτσι τις απαγορεύσεις ελλιμενισμού πλοίων με μετανάστες που προωθεί η ακροδεξιά πτέρυγα της ιταλικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, πάνω από 60 πόλεις και κοινότητες στη Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμες να δεχθούν ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα».

«Οι λιβυκοί λιμένες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς λιμένες. Όταν κάποιος μιλάει για ασφαλείς λιμένες δεν εννοεί απλώς ένα λιμάνι όπου ο ναυαγός μπορεί να πατήσει γη, αλλά ένα λιμάνι όπου θα είναι εξασφαλισμένα για τους μετανάστες όλα τα δικαιώματα για τη ζωή του ανθρώπου», υπογραμμίζει ο εισαγγελέας, εξηγώντας πως ο κίνδυνος για την Ιταλία «δεν είναι τα φουσκωτά που έρχονται από τη Λιβύη», αλλά οι λεγόμενες «βάρκες φάντασμα», αφίξεις σε ιταλικό έδαφος που δεν εντοπίζονται.

Ο κίνδυνος σε αυτού του είδους τις αφίξεις –που προέρχονται κυρίως από την Τυνησία, με προορισμό τη Σικελία— εντοπίζεται στην «εθνική σύνθεση» όσων θέλουν να αποβιβασθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, διότι συχνά έχουν «δικαστικό μητρώο και σε ευρύτερο επίπεδο μπορούν να συσχετισθούν» με τρομοκρατικές ομάδες και τον ISIS, τονίζει ο Πατρονάτζο.

Ήδη, η Mediterranea Saving Humans ανακοίνωσε πως επιστρέφει στα διεθνή ύδατα πέριξ της Λαμπεντούζα, όχι πλέον με το γνωστό σκάφος Mare Jonio, αλλά με το ιστιοφόρο Alex, ενώ εντείνει τη δράση της και η ισπανική Open Arms.

Σε μήνυμά της η Mediterranea τονίζει πως επιστρέφει στις θάλασσες, όχι πλέον με το Mar Jonio «που παράλογα παραμένει δεμένο πίσω από κάγκελα στο λιμάνι, επειδή έσωσε τη ζωή 30 ανθρώπων», αλλά με το έως τώρα βοηθητικό σκάφος της Alex.

«Ακόμη μία φορά σαλπάρουμε στη θάλασσα για να σώσουμε ζωές, αλλά πλέον δεν είμαστε μόνοι γιατί οι Open Arms και Αϊλάν Κούρντι της Sea-Eye θα είναι μαζί μας», τονίζει ο οργάνωση.

«Θα φθάσουμε στη λεγόμενη Λιβυκή SAR, μία ζώνη που ελέγχεται από πολιτοφυλακές που συνδέονται με τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών, που η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης και της ΕΕ έχουν νομιμοποιήσει. Η παρουσία μας εκεί είναι το μόνο αποτρεπτικό μέσο», αναφέρει η ΜΚΟ.

«Ακόμη μία φορά», προσθέτουν στελέχη της, «πηγαίνουμε εκεί που δεν έπρεπε να βρισκόμαστε: σε εκείνη τη Μεσόγειο που σήμερα διακυβεύεται το μέλλον όλων μας, διότι σε εκείνη τη θάλασσα πνίγεται η ανθρωπιά μας, το καλλίτερο κομμάτι του νομικού μας πολιτισμού και η ελπίδα να ζούμε σε έναν κόσμο ελεύθερο και πιο δίκαιο».

Παράλληλα και η Sea Watch ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.

 

«Χρειάζεται πολιτική λύση, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν καταστάσεις αυτού του είδους», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Ρούμπεν Νόιγκεμπάουερν, υπαινισσόμενος την απαγόρευση κατάπλου του σκάφους της οργάνωσης και τη σύλληψη της Ρακέτε. Ο ίδιος πρόσθεσε: «είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη».

Η οργάνωση ενημέρωσε πως έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν τα νομικά και δικαστικά έξοδα της Καρόλα Ρακέτε.

Εξάλλου, το σκάφος Sea Watch 3 απέπλευσε από τη Λαμπεντούζα με προορισμό τον λιμένα της Λικάτα στη Σικελία, όπου θα υποβληθεί στους αναγκαίους ελέγχους των Αρχών.

Μοιράσου το άρθρο:ΠΗΓΗ

Share this post