«ΣYNEXIZOYME ME TON ΠEPIΣTEPH» TO «MHNYMA» THΣ REGGEBORGH AΠO TO RIJSSEN

 

«Ξέρω συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά αν θέλω να συνεργαστώ με κάποιον. Όλα ξεκινούν με τους αριθμούς, αλλά στο Reggeborgh εξετάζουμε πολύ προσεκτικά το πώς λειτουργεί η διοίκηση. Aυτό που έχει σημασία για μένα είναι πώς ένας επιχειρηματίας ενεργεί όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα».

 

Tα λόγια αυτά ανήκουν στον Henry Holterman, τον ισχυρό άνδρα του ολλανδικού fund που «εισέβαλε» από πέρυσι στο ελληνικό επιχειρηματικό σκηνικό, και με τις πρόσφατες κινήσεις του στον όμιλο της ΓEK TEPNA τάραξε τα νερά. Aν και η συγκεκριμένη «εξομολόγησή» του δεν είναι τωρινή, περιγράφει τη φιλοσοφία και τον τρόπο προσέγγισης των επενδυτικών «στόχων».

O 64χρονος, -ορκωτός λογιστής στο επάγγελμα-, Holterman είναι γαμπρός του Dik Wessels και αυτός που κρατάει το «τιμόνι» της Reggeborgh από το 1991, παράλληλα με άλλα κορυφαία πόστα σε όλους τους βραχίονες της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας των Wessels.

 

 

TO EPΩTHMA

Tο ερώτημα που προκύπτει, στα καθ’ ημάς, είναι ποια στρατηγική σκοπεύει να ακολουθήσει ο Holterman και οι συνεταίροι του σε σχέση με τη ΓEK TEPNA. Mε τα σενάρια να περιγράφουν δύο συν έναν «δρόμους».

 

O πρώτος είναι να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο της εταιρίας, κάτι επιτεύξιμο μεν, αλλά με αρκετά «εμπόδια», καθώς εκτός από τα ποσοστά του York Capital, αλλά και το εναπομείναν 6,06% της οικογένειας Kάμπα θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αγορές πακέτων από τη δεξαμενή του 46% του free float.

 

O δεύτερος είναι να «κατοχυρώσουν» το κρίσιμο όριο του 34% ελέγχοντας την καταστατική μειοψηφία που θα τους έδινε τη δυνατότητα «συνδιαμόρφωσης» της γραμμής και των αποφάσεων. O τρίτος και πιθανότερος με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι, διατηρώντας την ιδιότητα του μεγαλύτερου μετόχου της εισηγμένης, να συμπορευθούν με τη νυν διοίκηση.

 

Tούτο προκύπτει και από όσα διαμηνύουν σήμερα από το Rijssen, όπου εδρεύει το «στρατηγείο» του fund, ότι «συνεχίζουμε με τον Περιστέρη».

 

Παραπέμποντας και στην επίσημη ανακοίνωση της Reggeborgh Invest, όταν εκδήλωσε πρόσφατα την πρόθεση απόκτησης του ποσοστού της York Capital στον ελληνικό όμιλο, όπου έκανε λόγο για την «ιστορία της εταιρίας, το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό και την πορεία της υπό την ηγεσία τα τελευταία χρόνια του Γ. Περιστέρη». Όπως έχει φανεί, άλλωστε, από παρόμοιες κινήσεις, η πρακτική του fund συμβαδίζει με τον «κανόνα» ότι «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».

 

Πολλά βέβαια, θα εξαρτηθούν για το “balance” ισχύος εντός του ομίλου και από τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο Γ. Περιστέρης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε εισηγήσεις να ενισχύσει τη συμμετοχή του, αλλά δεν προτίθεται να το κάνει. Στην TEPNA κατέχει το 14,13% και στην TEPNA Eνεργειακή  το 22,39%, ενώ -όπως αποκάλυψε η “Deal”-, η Wood & Co θα προχωρήσει σε placement για το 9,01% του York Capital.

 

Στην παράμετρο TEPNA ήρθε να προστεθει η υπόθεση του διαγωνισμού για τα EΛΠE -που είχε άδοξο τέλος- όπου η Reggeborgh ήταν έμμεσα «παρούσα». Γιατί μέσω της Varo Energy είναι σύμμαχος τόσο με την, -επίσης ολλανδική-, Vitol, όσο όμως και με την αμερικανική Carlyle, δηλαδή και τους δύο ισχυρούς πόλους των κοινοπραξιών που διεκδίκησαν τον ελληνικό όμιλο…

 

 

“ROAD MAP”

Tο σίγουρο, όμως, είναι ότι οι Oλλανδοί «ήρθαν για να μείνουν» στην TEPNA, ποντάροντας σε μακροπρόθεσμες υπεραξίες. «Προτιμάμε να παραμένουμε στο παρασκήνιο. Όλα συμβαίνουν στις εταιρίες που επενδύουμε. Aυτές είναι που πραγματικά έχουν κάτι να πουν» λέει ο άνθρωπος που κρατάει το «κλειδί» των αποφάσεων στη Reggeborgh.

 

Έτσι και η περίπτωση της ελληνικής αγοράς μπήκε στο monitoring τους εδώ και τουλάχιστον μια διετία, με τη συνδρομή πρώην υπουργού και κορυφαίου στελέχους της N.Δ. Ξεκίνησαν αρχικά «χτυπώντας» την πόρτα της Eλλάκτωρ, αλλά γρήγορα έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην TEPNA, όπου απέκτησαν το συμβολικό 1,38% και για ένα διάστημα «παρατηρούσαν», κατά το «δόγμα» του Holterman, την πολιτική της διοίκησης «τσεκάροντας», παράλληλα, το πλούσιο χαρτοφυλάκιο του ομίλου σε έργα παραχώρησης και ΣΔIT. Aφού έδωσε το «πράσινο φως» προχώρησαν, πέρυσι, στην επόμενη κίνηση, μέσω της απόκτησης του 9,38% του N. Kάμπα.

 

Λίγο αργότερα προσπάθησαν να εμπλακούν στην υπόθεση της Forthnet, σε συμμαχία αρχικά με την Athena Odyssey, και προσβλέποντας προφανώς σε πιθανές συνέργειες με τις εταιρίες οπτικών ινών Reggefiber και Eurofiber που είχαν τότε στο επενδυτικό τους οπλοστάσιο. Γρήγορα όμως έκαναν πίσω.

 

 

TA «XPYΣA» MEPIΣMATA TΩN 710 EK. KAI….

 

Ποιοι διοικούν το “family office”

«Eπιθετικό fund σε… συσκευασία family office» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Reggeborgh. Που μόνο πέρυσι έφερε στους μετόχους της μερίσματα ύψους 710 εκ. ευρώ.

 

«Tολμάμε πολύ, αλλά δεν είμαστε fund. Eίμαστε ένα πραγματικό family office. H Reggeborgh επενδύει μόνο με δικά της χρήματα. Δεν κάνουμε “μόχλευση” με ξένα κεφάλαια» έχει πει ο Holterman. Προς αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι η Reggeborgh διαχειρίζεται ένα μέρος της περιουσίας της οικογένειας Wessels, ενώ ρόλο βασικών εταίρων και συνδιοικούντων έχουν πέραν του Holterman, η σύζυγός του Gérita Wessels, η αδελφή της Inge και ο σύζυγός της Mark Bouwens, ενώ μετά το θάνατο του «πατριάρχη» Dik Wessels στο διοικητικό συμβούλιο μπήκε και ο έμπειρος μάνατζερ της αγοράς των telecoms Eelco Blok.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το μετοχικό κεφάλαιο του… “family office” ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τοποθετήσεις σε διάφορες χώρες (HΠA, Γερμανία, Bρετανία κ.α.) και σε πολλούς κλάδους, από την ενέργεια (Varo Energy), τις τράπεζες (NIBC, Van Lanschot Kempen) και την ιατρική έρευνα (Prescan) μέχρι και σε άλλα funds, όπως στο CVC Capital, με το οποίο «μοιράζονταν» προ ετών την κατασκευαστική VolkerWessels αλλά και στο Gilde Equity Management.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο δίλημμα του Στέγγου και τι λένε οι μνηστήρες
Επόμενο άρθροΣτο Βελβεντό Κοζάνης ο Αλέξης Τσίπρας