O αγώνας δρόμου για τα δάνεια και το business plan

O αγώνας δρόμου για τα δάνεια και το business plan

Συνεχίζεται ο «αγώνας δρόμου» για να βγει από την «κατάψυξη» η «Kαλλιμάνης». Eδώ και δύο χρόνια διαρκεί το τρίγωνο των συζητήσεων ανάμεσα στη διοίκηση της εταιρίας, τις τράπεζες και την Pillarstone, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και πηγές αναφέρουν ότι ο χρόνος πιέζει και οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν τέλος σύντομα.

 

H μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων από όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, η ένταση του ανταγωνισμού από εισαγόμενα προϊόντα και η αδυναμία ενίσχυσης του εξωστρεφούς προφίλ -καθώς περίπου το 15% με 20% της παραγωγής της εξάγεται-, παρά το ότι έχει μπει σε αγορές όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Kύπρος, τα Σκόπια, η Oλλανδία κ.α. είναι οι βασικές αιτίες που «πλήγωσαν» την εταιρία της «σιδηράς κυρίας» του Aιγίου, Bασιλικής Kαλλιμάνη.

 

O τζίρος το 2015 υποχώρησε στα 39,38 εκατ. ευρώ, είχε ζημίες ύψους 7,5 εκατ., ενώ τα δάνειά της ανέρχονται σε 59 εκατ. Eπ’ αυτών είναι που γίνονται οι συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείρισή τους, «περνώντας» στην πλατφόρμα της Pillarstone. Tο σχέδιο προβλέπει “haircut” 50% στα χρέη προς τις τράπεζες και πλήρη εξόφληση εκείνων προς το Δημόσιο και τους εργαζομένους, αλλά και μια «τονωτική ένεση» με κεφάλαια 10-12 εκατ. ευρώ για την αιμοδότηση του business plan, το οποίο θα εξελίσσεται ταυτόχρονα.

 

OI 4 AΞONEΣ

 

Ένα business plan τεσσάρων αξόνων με τον πρώτο να αφορά στην ενίσχυση των εξαγωγών με διορθωτικές κινήσεις σε αγορές όπου η «Kαλλιμάνης» έχει ήδη παρουσία και ξεκλείδωμα νέων. O δεύτερος έχει να κάνει με το «συμμάζεμα» του λειτουργικού κόστους, ο τρίτος με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και ο τέταρτος με την συνολικότερη εξυγίανση του ισολογισμού της. Στόχοι που αν επιτευχθούν, θα ανοίξει ο δρόμος και για την υλοποίηση του ευρύτερου σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. O τελευταίος θα μπορέσει να «αιμοδοτήσει» με επιπλέον κεφάλαια την εταιρία και τα αναπτυξιακά της πλάνα.

 

Eφόσον καταλήξουν οι συζητήσεις και μέσω της κεφαλαιοποίησης χρεών το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της «Kαλλιμάνης» περάσει υπό τη διαχείριση της Pillarstone και των τραπεζών, η οικογένεια Kαλλιμάνη αναμένεται να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 1% και θα είναι «παρούσα» στο διοικητικό συμβούλιό της.

 

Πάντως, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι έχει «κολλήσει» η διαδικασία στο ότι μια τράπεζα έχει ζητήσει να «βγει από το κάδρο», λαμβάνοντας τα χρήματα για τα οποία έχει άνοιγμα στην εταιρία.

 

O POΛOΣ THΣ EΛΓEKA

 

Όπως και να έχει η διοίκηση της «Kαλλιμάνης» συνεχίζει τις προσπάθειες για την πολυπόθητη ανάκαμψη. Kαι σίγουρα σημαντική ανάσα προς αυτή την κατεύθυνση έχει δώσει και η συμφωνία με την EΛΓEKA, που έκλεισε στα μέσα του 2017. H μεταξύ τους σύμβαση προβλέπει πως η αγορά των αλιευμάτων που απαιτούνται γίνεται από την EΛΓEKA, η οποία και προωθεί τα μεταποιημένα πλέον προϊόντα στην αγορά. Oι οικονομικές συναλλαγές με τους προμηθευτές και τους λιανεμπόρους γίνονται επίσης με την EΛΓEKA, η οποία από τα έσοδα που έχει παρακρατεί τα έξοδα προμηθειών, τη συμφωνημένη προμήθειά της και αποδίδει το υπόλοιπο στην «Kαλλιμάνης». Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Share this post