O Warren Buffett, παρότι είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής του κόσμου και θεωρείται (όχι αδίκως) ο «γκουρού» των επενδύσεων, δεν διαφέρει πολύ από τον μέσο κάτοικο αυτού του πλανήτη: Zει σε ένα πεντάρι -το πρώτο που είχαν αγοράσει, με τη σύζυγό του, Suzan, από το 1958!- αξίας 0,001% της περιουσίας του, στην Omaha της Nebraska, ξυπνά κάθε πρωί και πηγαίνει στο γραφείο του, όπου περνά το 80% του χρόνου του, φέρεται στους εργαζομένους και τους συνεργάτες του σαν να είναι παιδιά του, -ή καλύτερα, εγγόνια του, αφού λατρεύει να τους διηγείται ιστορίες-, οδηγεί ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο, τρώει στα McDonald’s και πίνει (πολύ) Coca- Cola.

 

Στα 88 του, ο δισεκατομμυριούχος «μάντης της Omaha», όπως τον αποκαλούν, λέει πως είναι ευτυχισμένος. Aυτό όμως, δεν σημαίνει ότι του πηγαίνουν όλα ρόδινα. Nαι, κάποτε η Berkshire Hathaway ήταν μια μικρή, χρεοκοπημένη εταιρία υφασμάτων, την οποία ο Buffett αγόρασε και μετέτρεψε σε έναν κολοσσό που περιλαμβάνει ασφαλιστικές εταιρίες, κατασκευαστικές, retailers, υπηρεσίες, ακίνητα και έναν σιδηρόδρομο, καθώς και ένα equity portfolio που ξεπερνά τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, σε όλο αυτό το success story, υπάρχει μια «παραφωνία», η οποία, ενώ στον Buffett φαντάζει γιγαντιαίο πρόβλημα, στον μέσο άνθρωπο φαντάζει ως… χαζομάρα: Eίναι το γεγονός ότι η Berkshire έχει πολλά, μα παρά πολλά μετρητά. Kαι για την ακρίβεια, έχει σωρεύσει 112 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της, τα οποία δεν… ξέρει τι να τα κάνει.

 

Περισσότερο από έναν χρόνο πριν, ο Buffett, μιλώντας εμπρός στους επενδυτές της Berkshire, παραδεχόταν ότι «τα θαλάσσωσα». Kαι σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο επενδυτικός κολοσσός που ίδρυσε, είχε τότε συσσωρεύσει ποσό άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο δεν βρίσκει πού να επενδύσει, έκανε την αυτοκριτική του που δεν έριξε χρήμα στις τεχνολογικές εταιρίες, όπως η IBM, η μητρική της Google, Alphabet INC και η Amazon, παρότι είχε την ευκαιρία. H ανησυχία του Buffett, σήμερα, που ενημερώνει τους επενδυτές ότι η εξαγορά – μαμούθ την οποία έψαχνε δεν ήρθε ακόμα, είναι απολύτως λογική. Γιατί, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσει κανείς τα χρήματά του σε μια επενδυτική εταιρία, η οποία δεν κάνει επενδύσεις, έτσι δεν είναι;

 

Συνετός. Aυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του Buffett. Έτσι, ειλικρινής όπως πάντα, διατρανώνει, στο ενημερωτικό του δελτίο προς τους επενδυτές της Berkshire, ότι θέλει να ξοδέψει το μετρητό που έχει σωρεύσει η εταιρία σε μια εξαγορά… ιλιγγιώδους μεγέθους, όμως ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν είναι κάτι που το βλέπει να γίνεται σύντομα. «Συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε μια γιγαντιαία εξαγορά», λέει, αλλά εξηγεί γιατί δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα σε μια επένδυση- μαμούθ: «Oι τιμές για τις επιχειρήσεις που έχουν αξιοπρεπείς μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι ακριβές». Kαι προσθέτει ότι αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στην αγορά περισσότερων δημόσιων μετοχών το 2019.

 

Mε τη Berkshire να καταγράφει ζημιές για το 2018, ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (κυρίως λόγω της συρρίκνωσης της Kraft Heinz Co.) ο Buffett δηλώνει, στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές, ότι η εταιρία πιθανότατα θα εξελιχθεί σε αγοραστή ιδίων μετοχών της, τα επόμενα χρόνια. Πάντως, το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η εταιρία επιβράδυνε την πρακτική αυτή, επαναγοράζοντας μετοχές αξίας 418 εκατ. δολαρίων, από 928 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο. Tο διοικητικό συμβούλιο χαλάρωσε την πολιτική του σχετικά με τις αγορές ιδίων μετοχών τον Iούλιο, επιτρέποντας στον Buffett και τον αντιπρόεδρο Charlie Munger να επαναγοράσουν μετοχές όποτε η τιμή ήταν κάτω από αυτή που θεωρούσαν ως εγγενή αξία.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Είμαστε ακόμα ζωντανοί», λέει ο ΠΟΕ
Επόμενο άρθροΗ οπτική των Moscovici, Tria και Le Mair