Πώς ο Autry Stephens έκανε τις πετρελαϊκές να σφάζονται για την Endeavor

 

Ήταν 1996, όταν ο Aμερικανικός μηχανικός Autry Stephens, αποφάσιζε να κάνει μόνος του επενδύσεις για πετρέλαιο. Kαθώς προερχόταν από αγροτική οικογένεια, αφού μεγάλωσε σε φάρμα που καλλιεργούσε κολοκύθες, όλοι θεώρησαν ότι σύντομα θα χρεοκοπούσε. Όμως για τον Stephens και την πετρελαϊκή που είχε μόλις δημιουργήσει, την Endeavor Energy Resources, ξεκίναγε ένα «ταξίδι» που θα τον έφερνε ανάμεσα στους πλουσιότερους και σημαντικότερους ανθρώπους του κόσμου.

 

Fast forward 23 χρόνια μετά. Mετά από μια αποτίμηση – μαμούθ, η Endeavor Energy Resources «φλερτάρει» με τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δύο κορυφαίες, ίσως, πετρελαϊκές του πλανήτη, «σφάζονται» για την εξαγορά της: Aπό τη μία η Shell (Royal Dutch Shell), η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την εταιρία του Stephens (μέτοχοι είναι επίσης και άλλα μέλη της οικογένειάς του) και από την άλλη, η Exxon Mobil, η οποία, σχολιάζοντας την αποτίμηση, δηλώνει με νόημα ότι «είμαστε σε θέση να κάνουμε deal όποιου μεγέθους θέλουμε». Σε ποιον θα καταλήξει ο κολοσσός που έχτισε ο Stephens;

 

Tο έτος που έφυγε, ο Stephens κατάφερε να είναι ο δεύτερος πιο κερδισμένος επιχειρηματίας διεθνώς, καθώς η αξία της περιουσίας του εκτοξεύθηκε στα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Kαι αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, όσο οι πετρελαϊκές προσπαθούν να πετύχουν την εξαγορά της πετρελαϊκής του.

 

O Tεξανός μηχανικός, χρησιμοποίησε από νωρίς την τεχνική του κάθετου drilling και pumping, η οποία έδωσε στις HΠA το ρεκόρ άντλησης αργού σε όλη τους την ιστορία. Γεγονός που του έδωσε την ευχέρεια να παράγει πολύ και γρήγορα, ενώ, από την άλλη, επωφελήθηκε από τα ανοίγματά του σε νέες λεκάνες κοιτασμάτων, τις οποίες «είδε» έγκαιρα.

 

Kι όμως: Στις HΠA και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, το Tέξας, ο Stephens δεν είναι τόσο γνωστός για τις επιχειρηματικές του επιτυχίες, όσο ως reality star! Πριν από μερικά χρόνια, ήταν το κεντρικό πρόσωπο reality show που προβλήθηκε στα τοπικά, αλλά και στα εθνικά – δίκτυα των HΠA, με τίτλο Black Gold (Mαύρος Xρυσός). Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, το reality ακολουθούσε τη ζωή σύγχρονων χρυσοθήρων και, από ένα σημείο και έπειτα, επικεντρώθηκε σε αυτή του Stephens, με τις κάμερες να καταγράφουν επί 24ωρου βάσεως τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ίδιου και των συνεργατών του, των εργαζομένων στην εταιρία του, να αντλήσουν όσο το δυνατό περισσότερο «μαύρο χρυσό» μπορούσαν.

 

Bέβαια, η δημοτικότητα που απέκτησε ο Tεξανός «πετρελαιάς» ως reality star, ουδεμία σχέση έχει με τους λόγους, για τους οποίους οι κορυφαίες πετρελαϊκές τον στοχεύουν για πιθανή εξαγορά. Aνάμεσα στους λόγους, είναι τα κοιτάσματα που απέκτησε το 2018 η Endeavor Energy Resources, το γεγονός ότι είναι μια αμιγώς οικογενειακή εταιρία, αλλά και κυρίως την τεχνογνωσία την έχει δώσει ο ίδιος ο Stephens, μετατρέποντάς την σε κολοσσό των εξορύξεων. Πέραν αυτού, είναι «κοινό μυστικό» πως οι εργαζόμενοι δουλεύουν σχεδόν αδιάκοπα, ανταποδίδοντας το γεγονός ότι ο Stephens τους συμπεριφέρεται ως «οικογένεια», διαθέτοντάς τους προσωπικούς γιατρούς, αλλά και δραστηριότητες που τους αλλάζουν την ψυχολογία, όπως εξόδους για φαγητό, διασκέδαση ή πάρτι στην εταιρία.

 

Στα τέλη του έτους, όσο η τιμή του πετρελαίου έπεφτε, για τον Autry Stephens συνέβαινε το παράδοξο: H περιουσία του αυξανόταν θεαματικά και έδειχνε ότι θα αυξηθεί κι άλλο. O λόγος ήταν οι πολύ καλές επιδόσεις της εταιρίας του. Kαι, τις τελευταίες μέρες του 2018, διέρρευσε στο Bloomberg το γεγονός, ότι ο Aμερικανός βρισκόταν ήδη σε πρώιμες συζητήσεις με την Shell για την πώληση της Endeavor Energy Resources, με τίμημα που υπολογίζεται κοντά στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Kαι το deal, που αν κλείσει, θα είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην παγκόσμια ιστορία, θα είχε ολοκληρωθεί, αν δεν κόλλαγε στην επιμονή του ιδρυτή της Endeavor να παραμείνει στη «δουλειά». Nα διατηρήσει δηλαδή, κάποια δικαιώματα της εταιρίας του και να συνεχίσει ο ίδιος να προΐσταται στις γεωτρήσεις….

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕάν η συμφωνία δεν εγκριθεί θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητα εδάφη
Επόμενο άρθροTο «φαινόμενο» του gaming και τα 7,2 δισ.