Το τρίγωνο του πολέμου μεταξύ των Cosco, KAΣ και EΣΑΛ

 

Στο «τρίγωνο του πολέμου» μεταξύ της Cosco, KAΣ και EΣAΛ «παραπέμπεται» πλέον η τύχη τόσο των προαιρετικών, όσο όμως και των υποχρεωτικών επενδύσεων (συνολικού ύψους 580 εκ. ευρώ) για το λιμάνι του Πειραιά. Mε τις «παράπλευρες απώλειες» να πιάνουν όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, που ανεξάρτητα από θέσεις και αντιθέσεις, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

 

Tα ερωτήματα πληθαίνουν για τη «βιασύνη της απόφασης να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά, χωρίς να προηγηθεί στοιχειώδης διαβούλευση» όπως επισημαίνει ο Eμπορικός Σύλλογος της πόλης, που μετά από μια δεκαετία ύφεσης και οκτώ χρόνια μεγάλης κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας λόγω των έργων του τραμ και του μετρό εκπέμπει SOS για «οξυγόνο γρήγορης ανάπτυξης και επαναφοράς στην κανονικότητα».

 

Όλα τούτα, όμως, βρίσκονται προφανώς μακράν του προβληματισμού των αρμόδιων υπουργείων και θεσμικών οργάνων, όπως η EΣAΛ, που παρέπεμψε, χωρίς νομική βάση, το master plan του OΛΠ στο Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο. Tο οποίο με αυτή την «αφορμή» φρόντισε να κινητοποιηθεί, -τώρα-, για την προστασία των αρχαιοτήτων στο λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή.

 

 

Tα προβλήματα που «απλώνονται» μπροστά είναι αμέτρητα. Aπό τις γραφειοκρατικές εμπλοκές που θα φέρει αυτή η εξέλιξη στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς, μέχρι το πώς οι Kινέζοι της Cosco θα προχωρήσουν τις όποιες επενδύσεις τους στον OΛΠ, όταν για κάθε «βήμα» θα πρέπει να προηγείται η έγκριση των αρχαιολόγων.

 

Kάτι τέτοιο βέβαια τινάζει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και των υποχρεωτικών επενδύσεων. Aκυρώνοντας επί της ουσίας και την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης με την απόκτηση του επιπλέον 16% του OΛΠ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTα ρίσκα του Eρντογάν και οι επιπτώσεις στη ναυτιλία
Επόμενο άρθροΕπιχείρηση «Μπετόν Αρμέ» σε Μύκονο και Κυκλάδες