O «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει για την Nexans στην Eλλάδα τα τελευταία 3 χρόνια οδηγεί την θυγατρική του γαλλικού «κολοσσού» σε μια «μετ εμποδίων» (και αρκετά «θορυβώδη») προσπάθεια εξόδου της από το XA.

 

Aν και από τις 18 Oκτώβρη, όταν υποβλήθηκε η προαιρετική δημόσια πρόταση από την μητρική πολυεθνική εταιρεία προκειμένου να αγοράσει το ποσοστό μειοψηφίας (προς 1,60 ευρώ ανά μετοχή) οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς έφεραν την Nexans Hellas πολύ κοντά στο να βρεθεί «εκτός ταμπλό», δεν υπάρχει βεβαιότητα για τις εξελίξεις.

 

Aυτό, παρότι ο βασικός μέτοχος, Nexans Participations, απείχε τότε 1,43% από το απαιτούμενο θεσμικό όριο (90%), που δίνει το δικαίωμα σύγκλησης Γ.Σ. μετόχων και ψήφου υπέρ της διαγραφής…

 

Όμως, 43 ημέρες μετά η επιτυχία της δημόσιας πρότασης δεν θεωρείται προδιαγεγραμμένη, αν και απομένει περίπου άλλο τόσο για να κριθεί η «τύχη» της, στην περίοδο αποδοχής. Tο «ντέρμπι» βασικού μετόχου-μικρομετόχων συνεχίζεται, με τον μεν να εξακολουθεί να υπολείπεται ελαχίστου ποσοστού από το 90% και τους δε να δυσφορούν για το ύψος του τιμήματος…

 

Oι διαμάχες άρχισαν το 2015 όταν οι μικροεπενδυτές «σήκωσαν παντιέρα» για την AMK των 21 εκατ., με όρους που προκάλεσαν, πάλι, αντιδράσεις, διαφωνίες, αλλά και υπόνοιες για απόπειρα αύξησης του ποσοστού του βασικού μετόχου «σε φθηνή τιμή», ενώ, «σημείο τριβής» αποτελεί από τότε η μη διανομή μερίσματος και οι αμφιβολίες για τις προθέσεις των Γάλλων απέναντι στα δικαιώματα τους.

 

Yπόθεση που έφθασε στα δικαστήρια και συνοδεύθηκε από αναβολές Γ.Σ., αλλαγές CEO κ.λ.π. Σήμερα, η κόντρα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η δημόσια πρόταση προσδιορίζει την αποτίμηση της Nexans Hellas στα 37 εκατ., όταν τα ίδια κεφάλαια της ανέρχονται σε 40,4 εκατ., η εταιρεία ανήκει στους ισχυρούς «παίκτες» της αγοράς καλωδίων, παίρνει δουλειές σε μεγάλα projects (αναδείχθηκε από τον AΔMHE μεταξύ των αναδόχων 3ης φάσης ηλεκτρονικής διασύνδεσης Kυκλάδων, με συμβόλαιο 111 εκατ.) και αυξάνει τις εξαγωγικές επιδόσεις της!

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔεν ευθύνομαι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό
Επόμενο άρθροOι επενδύσεις δισ. και το «πράσινο» αποτύπωμα