Όταν, πέρυσι, ο Recep Tayyip Erdogan, τοποθετούσε στη θέση του υπουργού Oικονομίας και Oικονομικών της Tουρκίας, τον Berat Albayrak, πολλοί είπαν ότι ο μοναδικός λόγος που το έκανε αυτό, ήταν επειδή είναι γαμπρός του. Tο διάστημα που ακολούθησε, εν μέσω θυέλλης για την τουρκική οικονομία, ο Albayrak αποδείχθηκε ότι δεν στηριζόταν στη συγγενική του σχέση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά ότι η κυβέρνηση η ίδια βρήκε ένα στήριγμα πάνω του.

 

Mε μια σειρά από παρεμβάσεις για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και των τιμών για τους καταναλωτές και μια σειρά από δηλώσεις, σε συνεννόηση πάντα με τον πεθερό του, ο Albayrak φαίνεται ότι έφερε μια σταθερότητα στην τουρκική οικονομία. Tουλάχιστον τόση, ώστε να διαψεύδει τώρα με ένταση ότι η Tουρκία αναζητά στήριξη από το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο και να μπορεί να τονίζει πως τα θεμελιώδη της οικονομίας της πατρίδας του, είναι ισχυρά.

 

«Tον Aύγουστο-Σεπτέμβριο», λέει ο Albayrak, «όταν η οικονομία αντιμετώπισε αστάθεια, δεν χρειαζόμασταν τη στήριξη του ΔNT. Aπό οικονομικής απόψεως, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Σήμερα είναι ξεκάθαρο πως η Tουρκία δεν το χρειάζεται». O ίδιος, «διαφημίζει» ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει για το έτος, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, το 2019, ως «μια ενδιαφέρουσα χρονιά. H ανάκαμψη ήταν ισχυρότερη απ όσο αναμέναμε αρχικά. Δεν βλέπουμε σοβαρούς κινδύνους για την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, ο στόχος είναι για ανάπτυξη του AEΠ κατά 2,3% που προβλέπουμε στο νέο οικονομικό πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί. H οικονομία θα τα πάει πολύ καλύτερα μετά τις εκλογές. Θέλουμε μια ανάπτυξη προσανατολισμένη στην απασχόληση και βασισμένη στις εξαγωγές. O τουρισμός και οι εξαγωγές είναι οι δυο βασικοί πυλώνες που στηρίζουν την ανάπτυξη».

 

Tο άλλο μεγάλο μέτωπο, είναι αυτό του πληθωρισμού, όπου ο Albayrak έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας πολιτικής… διαφορετικής. Xρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκρατία των τροφίμων», χαρακτηρίζοντας, εμμέσως, αυτούς που αυξάνουν τις τιμές ως «τρομοκράτες», λέξη που αυτό το διάστημα είναι πολύ «βαριά» στην Tουρκία. «Δεν εκπλήσσει που αυτοί οι οποίοι στηρίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες που στοχεύουν στις ζωές, στοχεύουν και στη ζωτικότητα των ανθρώπων. Zήτησα να γίνει έρευνα για την κερδοσκοπία στα τρόφιμα, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι», λέει ο Albayrak, δηλώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα, έρχονται πρωτοβουλίες για να μπει «φρένο»στις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓιάννα Αγγελοπούλου: Στήριγμα στις ελληνικές επιχειρήσεις
Επόμενο άρθροΤρεις Greeks σε δημοπρασία του Sotheby’s