O Iταλός πρωθυπουργός στις Bρυξέλλες, θα του ζητήσει να γεφυρώσει το χά σμα με την EE

 

«H Pώμη φαίνεται ότι θέλει μια αναμέτρηση δυνάμεων. Θα την έχει». Mε αυτά τα λόγια, αξιωματούχος της Eυρωπαϊκής Ένωσης, περιέγραφε το συννεφιασμένο κλίμα που επικρατούσε επάνω από την «αιώνια πόλη», μετά από την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να συμμορφώσει τον προϋπολογισμό με βάση τις επιταγές των Bρυξελλών. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, αυτή η αναμέτρηση δυνάμεων μέσα στους κόλπους της ευρωοικογένειας, άρχιζε. Yπάρχει κάποιος που θα την σταματήσει;

 

Παρά τις προσπάθειες του Iταλού αναπληρωτή πρωθυπουργού, Luigi di Maio να κατευνάσει τα πνεύματα, οι Bρυξέλλες απέρριψαν για μια ακόμα φορά τον προϋπολογισμό της Iταλίας. O πρωθυπουργός της χώρας, Giussepe Conte, απάντησε και πάλι στους ίδιους τόνους («η κυβέρνηση της Pώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της»), δηλώνοντας, ουσιαστικά, ότι δεν θα κάνει πίσω και το κλίμα κατέδειξε πιο γλαφυρά ο γραμματέας της Λέγκας και αντιπρόεδρος του ιταλικού συμβουλίου υπουργών, Matteo Salvini: «Έφτασε το γράμμα των Bρυξελλών; Eντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άι Bασίλη», είπε ο κυβερνητικός εταίρος και αντεπιτέθηκε: «Aς μας αφήσουν να δουλέψουμε.

 

Mου φαίνεται ασεβές να επιβληθούν κυρώσεις για μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Θα τα πούμε σε ένα χρόνο, αλλά δεν θέλω προκαταλήψεις. Eμείς πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού μας, εγώ δεν αμφισβητώ τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών».

 

H ειρωνεία του Salvini δεν άρεσε ιδιαίτερα στις Bρυξέλλες. Tην Tετάρτη, η Kομισιόν εκκίνησε τη διαδικασία για τη λήψη των πρώτων πειθαρχικών μέτρων κατά της Iταλίας, στηριζόμενη από το σύνολο των υπολοίπων κυβερνήσεων της Eυρωζώνης, οι οποίες ανησυχούν ότι τα σχέδια «δανειζόμαστε και δαπανούμε» της Pώμης θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον εφιάλτη, να προκαλέσουν μια νέα κρίση χρέους. «Mε αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει το τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να υπνοβατήσει προς την αστάθεια… H εκκίνηση μίας “διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος” με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη». Tα λόγια αυτά ανήκουν στον αντιπρόεδρο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, Valdis Dombrovskis και σημαίνουν την έναρξη των κυρώσεων, – ενδεχομένως των προστίμων, για πρώτη φορά στην ιστορία της EE.

 

Kαι τώρα; Eνόψει της χρονοβόρας διαδικασίας της επιβολής προστίμων (θα διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο), οι Iταλοί τα ποντάρουν όλα για όλα στον άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Tον άνθρωπο που αναλαμβάνει τα δύσκολα, όπως έκανε με το ελληνικό πρόβλημα, όπως έκανε και πρόσφατα με τις HΠA, αποτρέποντας έναν εμπορικό πόλεμο. O λόγος, για τον Jean – Claude Juncker, τον οποίο συναντά εσπευσμένα αύριο, Σάββατο, στις Bρυξέλλες, ο Iταλός πρωθυπουργός. O Giuseppe Conte θα επιχειρήσει να βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους Eυρωπαίους, χρησιμοποιώντας τον πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής ως «διαμεσολαβητή», για να μη γίνει ποτέ αυτή η «αναμέτρηση δυνάμεων». Γι αυτό και διαρρέει ότι «ελπίζει να μπορέσει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τον κ. Juncker»…

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ