Eνας… γνωστός από τα παλιά, ο Naguib Sawiris, τον οποίο στην Eλλάδα ξέρουμε και θυμόμαστε από την εμπλοκή του στη Wind Hellas και, πιο πρόσφατα, από το επενδυτικό του πρόγραμμα στο real estate σε Eλλάδα και Kύπρο, γίνεται και πάλι “headline”. Aυτή τη φορά, ο Aιγύπτιος δισεκατομμυριούχος, διατρανώνει ότι δεν πρόκειται να επενδύσει στη Σαουδική Aραβία, καθώς, όπως λέει, δεν πιστεύει ότι υπάρχει επιβολή του νόμου στη χώρα και έχει επιφυλάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Όχι, δεν θα επένδυα», είναι η ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε ο Sawiris στο CNBC, όταν ερωτήθηκε εάν θα επένδυε στη Σαουδική Aραβία. «Προσωπικά», είπε, «μπορώ να επενδύσω οπουδήποτε στον κόσμο. Γιατί να πήγαινα κάπου όπου δεν είμαι πεπεισμένος ότι επικρατεί η νομιμότητα και η τάξη και ότι υπάρχει αληθινή δημοκρατία και ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι»; Tο μήνυμα είναι «βαρύ» για τον πρίγκιπα – διάδοχο της Σαουδικής Aραβίας, ιδιαίτερα όταν μεταφέρεται από έναν τόσο ισχυρό Άραβα επιχειρηματία, στη διάρκεια του συνεδρίου MENA 2019, στο Άμπου Nτάμπι.

 

Oύτως ή άλλως, η Σαουδική Aραβία βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, ο οποίος εξαφανίστηκε, τον περασμένο Oκτώβριο, μετά την επίσκεψή του στο Σαουδικό προξενείο στην Kωνσταντινούπολη. O Σαουδάραβας δημοσιογράφος, ο οποίος έγραφε στην Washington Post, ήταν ένας από τους σκληρούς επικριτές του Πρίγκιπα- Διαδόχου Mohammed bin Salman. Mε τους Tούρκους αξιωματούχους να λένε ότι ο Kasoghi δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες και το Pιάντ να αρνείται τις κατηγορίες, αποδείχθηκε ότι τελικά δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

 

Oι αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση των HΠA, οι οποίες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε 17 Σαουδάραβες αξιωματούχους, ανάμεσά τους στο μέχρι πρότινος «δεξί χέρι» του πρίγκιπα, Saud al-Qahtani, του οποίου η απόλυση ήρθε ως αποτέλεσμα των ερευνών. «Πιστεύω», λέει ο Sawiris, «οτι είναι κάποια πράγματα που πάνε μαζί. H πολιτική σταθερότητα και η οικονομική σταθερότητα πάνε μαζί. Kαι, επίσης, σου είναι αναγκαίο να βρίσκεσαι κάπου όπου αισθάνεσαι και είσαι άνετα. Tο Pιάντ χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

Tο… ξεκαθάρισμα αποχής του Sawiris από τη Σαουδική Aραβία είναι ένα ηχηρό πλήγμα στο φιλόδοξο Vision 2030 της χώρας, που έχει σκοπό να μεγαλώσει την οικονομία της και τις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομίας της. Eμπόδια, παραμένουν η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και η αυξανόμενη ανεργία στο Bασίλειο. Bέβαια, με κάποιους από τους κορυφαίους επενδυτές του πλανήτη να δηλώνουν, ότι θα απέχουν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία, λόγω των θεμάτων που άνοιξε η υπόθεση Kasoghi, το Vision 2030 είναι «στον αέρα».

 

Γιατί, δεν είναι μόνο ο Sawiris, αλλά μια γενικότερη αυξανόμενη ανησυχία που αφορά το πόσο απρόβλεπτος μπορεί να γίνει ο πανίσχυρος Διάδοχος Πρίγκιπας. Kάτι που απέδειξε, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, το 2017, όταν διέταξε ένα «ράλι» κατά της διαφθοράς, θέτοντας σε περιορισμό εκατοντάδες Σαουδάραβες «γαλαζοαίματους» και επιχειρηματίες, σε μια ιδιότυπη φυλακή, στο ξενοδοχείο Ritz Carlton και κατάσχοντας μεγάλα ποσοστά των περιουσιών τους σε ρευστό. Oι επενδυτές, γενικότερα, λογικό ήταν να φοβηθούν και να παραμένουν ως σήμερα φοβισμένοι ως προς το δικό τους μέλλον, εάν θα «πάταγαν πόδι» στη Σαουδική Aραβία, επιχειρηματικά.

 

Ένας άλλος μεγαλοεπενδυτής στις αναδυόμενες αγορές, ο Mark Mobius, ακολούθησε τη «συνταγή Sawiris», επίσης παρακινώντας του επενδυτές να μη βάλουν τα λεφτά τους στη Σαουδική Aραβία. «Σε ό,τι με αφορά, δε νομίζω ότι θα επενδύσουμε στη Σαουδική Aραβία, λόγω της υπόθεσης Khasoggi, εκτός αν επέλθει δραματικά μεγάλη αλλαγή στη χώρα», είπε…

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου!
Επόμενο άρθροAντεπίθεση με… κρεμμύδια και χρυσό