Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να περιορίσουν τη ζάχαρη και τα γλυκά. Αλλά ζάχαρη σήμερα υπάρχει σχεδόν παντού, μεταξύ άλλων στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις σάλτσες. Ακόμη και εάν οι συστάσεις των ειδικών είναι να μειώσουμε την κατανάλωση της, είναι αυτό εφικτό;

Ο pastry chef, Δημήτρης Μακρυνιώτης, και η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Μελίνα Καριπίδου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την σωστή κατανάλωση της ζάχαρης και το πόση ποσότητα χρειάζεται ο οργανισμός μας.

«Θα μπορούσα να τρέφομαι μόνο με γλυκά αλλά είμαι σε μία διαρκή μάχη με αυτό που ‘’θέλω’’ με αυτό που ‘’πρέπει’’. Καταλαβαίνω πως η ανάγκη για μία καλή διατροφή είναι πολύ πιο σοβαρή από το να αφήσω το πάθος μου ελεύθερο. Την ημέρα θα μπορούσα να τρώω 2-3 το πρωί γλυκά, 2-3 το μεσημέρι και το ίδιο και βράδυ», δήλωσε ο pastry chef, Δημήτρης Μακρυνιώτης.

Και πρόσθεσε: «Έχω το γλυκό πλέον σαν ανταμοιβή στην καθημερινότητά μου. Θα φάω σίγουρα ένα γλυκό κάθε μέρα αλλά το έχω μετατρέψει σε ‘’λάφυρο’’, γιατί μετά από 14 ώρες δουλειά θα πρέπει να ανεβάσω λίγο την ζάχαρη μου. Έχω φτιάξει ένα ισοζύγιο, οπότε μπορεί να μην φάω ένα πιάτο φαΐ για να φάω δύο γλυκά. Το ισοζύγιό μου παραμένει το ίδιο».

Επίσης, είπε πως το μότο του τα τελευταία χρόνια είναι «μειώνουμε τη ζάχαρη και επιλέγουμε καλύτερες πρώτες ύλες».

«Εγώ είμαι μαγειρικά και εκπαιδευτικά μεγαλωμένος στη Γαλλία, όπου είναι μία χώρα με μεγάλη κατανάλωση στην κρέμα γάλακτος, στο βούτυρο και στη ζάχαρη. Αλλά δεν έχουν μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας γιατί έχουν μέτρο. Εκεί ένα κανονικό γλυκό είναι 120 gr, εμείς τόσα θέλουμε για να λερώσουμε το δόντι μας. Αν φτιάξουμε τα γλυκά με καλή πρώτη ύλη τότε δεν χρειάζονται ζάχαρη», συμπλήρωσε.

Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Μελίνα Καριπίδου, αναφέρθηκε στον εθισμό που νομίζουμε πως έχουμε πολλές φορές με τα γλυκά, λέγοντας πως υπάρχει μία προδιάθεση στη ζάχαρη από μικρή ηλικία.

«Δεν υπάρχει βιολογικός εθισμός. Κάτι που είναι απολαυστικό κινητοποιεί σημεία του εγκεφάλου και παράγουν ορμόνες που προκαλούν χαρά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το αλάτι, για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι παθαίνουν εθισμό με τα πατατάκια. Υπάρχουν έρευνες σε βρέφη, που τους δίνουν να δοκιμάσουν διάφορες γεύσεις. Η μόνη γεύση στην οποία χαμογελάνε είναι η γλυκιά. Στις άλλες κάνουν γκριμάτσες. Υπάρχει μία προδιάθεση στη ζάχαρη», εξήγησε.

Ποια η ημερήσια αποδεκτή κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων

Σύμφωνα με την κ. Καριπίδου, η σύσταση για την επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης, δεν αφορά μόνο τη ζάχαρη αλλά και τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη.

«Η σύσταση που ακολουθούμε στην Ελλάδα είναι αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που λέει πως δεν θέλουμε να υπερβαίνουμε το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Οπότε, κάνουμε μία αγωγή στις 2000 θερμίδες, που είναι μία μέση ενεργειακή πρόσληψη για άνδρες και γυναίκες. Το 10% σε αυτές τις θερμίδες αντιστοιχεί σε 50 gr ελεύθερων σακχάρων, δηλαδή φρουκτόζη, ζάχαρη, μέλι και οι χυμοί».

Αναφορικά με το ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να «μετρήσουμε» τη ζάχαρη που καταναλώνουμε, η ειδικός ανέφερε πως είναι οι ετικέτες τροφίμων. Αλλά ακόμα και εκεί, πολλές φορές δεν αναγράφεται η ανάλυση σε σάκχαρα.

«Υπάρχουν τρόφιμα που αναφέρουν πως δεν έχουν ζάχαρη, αλλά μπορεί να έχουν για παράδειγμα, σιρόπι καλαμποκιού ή σιρόπι γλυκόζης. Τα φρούτα είναι φυσικά σάκχαρα, και δεν συγκαταλέγονται σε αυτά. Τα φυσικά σάκχαρα τα θέλουμε στη διατροφή μας και είναι και αρκετά θρεπτικά».

Σύμφωνα με την ίδια, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνει κάποιος ακόμη και εάν τρώει κάθε μέρα γλυκά, αρκεί να μην ξεπερνάει τα 50gr.

Μύθοι και αλήθειες για τα φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης ανέφερε πως μπορούν να φτιαχτούν γλυκά με φυσικό σάκχαρο αλλά είναι δύσκολο γιατί δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Το πιο φτηνό υλικό μέσα σε ένα ζαχαροπλαστείο είναι η ζάχαρη και εάν μπουν άλλα προϊόντα, τότε η τιμή θα εκτιναχθεί. Σπίτι όμως, μπορείς να φτιάξεις πολλά πράγματα.

Η κ. Καριπίδου σημείωσε ότι υπάρχουν και φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ζαχαρίνη, ασπαρτάμη, στέβια, η μανιτόλη. Επί της ουσίας, αυτά τα γλυκαντικά  έχουν την ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη αλλά έχουν περισσότερη γλυκαντική αξία. Έτσι, χρησιμοποιούμε λιγότερη ποσότητα και δεν μας δίνουν ούτε θερμίδες ούτε επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Παλαιότερα οι γονείς και οι παππούδες μπορεί να τρώγανε αρκετή ζάχαρη αλλά τρώγανε και άλλα πράγματα που τους βοηθούσαν να ζήσουν πολλά χρόνια. Επίσης, τότε υπήρχε μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα και περισσότερη μεσογειακή διατροφή. Παγκοσμίως, δεν έχουμε πρόβλημα με τη ζάχαρη, είμαστε στα 53 gr μέσο όρο, λίγο πάνω από το επιτρεπτό», τόνισε η ειδικός.

Το παιδί και η σχέση του με τη ζάχαρη

Ποιες είναι οι συστάσεις όμως, για το παιδί; Η κ. Καριπίδου είπε ότι οι επίσημες συστάσεις είναι πως τα δύο πρώτα χρόνια δεν δίνουμε καθόλου ζάχαρη στα παιδιά.

Πρέπει όμως, να υπάρχει ένα μέτρο καθώς πολλές φορές η εμμονή του γονέα να μην φάει γλυκό το παιδί, μπορεί να το μετατρέψει σε κάτι πολύ ελκυστικό. Δικαιούμαστε ένα γλυκό την εβδομάδα, όπου η μερίδα αντιστοιχεί σε 150 gr., μετά από αυτήν την ηλικία.

Μύθοι και αλήθειες για τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή μας

Καφές

Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη έχει 20 θερμίδες, οπότε εάν μειώσουμε την ποσότητα ακόμη και πέντε κουταλάκια είναι σαν να έχουμε φάει μία μπανάνα.

Αναψυκτικά

Ένα κουτάκι αναψυκτικό έχει 8 -9 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, οπότε όταν καταναλώνουμε κάποιο αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη, τότε υπάρχει μεγάλη διαφορά στη συνολική μείωση.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν έχει ζάχαρη. Ζάχαρη έχουν οι χυμοί που μπαίνουν. Το πιο συνηθισμένο σάκχαρο υπάρχει στη μπύρα αλλά είναι μικρή ποσότητα και θεωρείται φυσικό σάκχαρο.

Φρούτα

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα, συνήθως τρώνε λιγότερα γλυκά.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροDaniel Radcliffe: Πατέρας θα γίνει ο «Χάρι Πότερ»
Επόμενο άρθροΣταματούρος και Παπαδημητρίου νικητές στο μικτό διπλό