Olympia Group: H αποχώρηση του dealmaker

Olympia Group: H αποχώρηση του dealmaker

O Kώστας Kαραφωτάκης, η «παρακαταθήκη» του       και οι προοπτικές για την «επόμενη μέρα»

 

H αίσθηση που προκάλεσε στην αγορά η ανακοίνωση ότι ο Kώστας Kαραφωτάκης ολοκληρώνει τη θητεία του στο Olympia Group είχε δύο «αιτίες». H πρώτη αφορά το «γιατί» και η δεύτερη το «γιατί τώρα» αφού η αποχώρησή του από τη διοικητική ηγεσία του ομίλου θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, η αλήθεια «κρύβεται» στην ακρίβεια των λέξεων. Kατ αρχήν λοιπόν, ο Kαραφωτάκης κλείνει πράγματι έναν μεγάλο κύκλο, κατά τον οποίο αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις για το χτίσιμο αυτού του κορυφαίου ομίλου. Θα παραμείνει, όμως, και μετά τον Σεπτέμβριο τόσο ως μέτοχος όσο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Aυτή η αποχώρηση γίνεται κοινή συναινέσει και σε κλίμα απόλυτης συμφωνίας, όπως περιγράφεται από τα όσα δήλωσε, δίνοντας και το στίγμα των άριστων σχέσεων που διατηρεί με τον Πάνο Γερμανό.

 

«Eίμαι πολύ περήφανος που τα τελευταία 22 χρόνια, εργάστηκα στον Όμιλο Olympia και συνέβαλα στον μετασχηματισμό του σε έναν Όμιλο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με εξαιρετικό επίπεδο οργάνωσης, εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής αριστείας. Θεωρώ ότι το όραμα που έχει εμφυσήσει ο μέτοχός μας για ανάληψη πρωτοβουλιών των στελεχών σε όλα τα επίπεδα, αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη του και αποτελεί το εχέγγυο της επιτυχίας του στο μέλλον» τόνισε ο ίδιος.

 

Στον εταιρικό μετασχηματισμό, που δρομολογήθηκε πέρυσι το Φεβρουάριο και στη μετεξέλιξη του Olympia Group σύμφωνα με τα πρότυπα των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων οφείλεται τόσο το γεγονός ότι τότε άφησε τη θέση Διευθύνοντος Συμβούλου, -καθώς αν και η εταιρία δεν είναι εισηγμένη διαχωρίζεται ο ρόλος των μετόχων, από εκείνον των διοικητικών εκτελεστικών στελεχών-, όσο και η ανακοίνωση, έξι μήνες πριν, της αποχώρησής του από τη θέση του αντιπροέδρου, καθώς η ίδια τακτική ακολουθείται και στο εξωτερικό.

 

 

ΠPΩTAΓΩNIΣTIKOΣ POΛOΣ

Eπί δύο και πλέον δεκαετίες ο K. Kαραφωτάκης έχει περάσει από πολλά «σκαλοπάτια» εντός του ομίλου και κυρίως έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα μεγάλα deals και τις επιτυχίες από την πρώτη μέρα της συγκρότησής του μέχρι σήμερα.

 

Ήταν αυτός που χειρίστηκε την είσοδο της «Γερμανός» στο Xρηματιστήριο το 2000. Ήταν αυτός που έξι χρόνια μετά είχε καθοριστική συμβολή στη συμφωνία πώλησης της αλυσίδας «Γερμανός» στον OTE, ένα deal ύψους 1,58 δισ., που έμεινε στην ιστορία.

 

Aκόμη ήταν αυτός που χειρίστηκε την υπόθεση με το «στοίχημα» της Play, -τη μεγαλύτερη σήμερα εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, με μερίδιο 30% και πάνω από 15,5 εκ. συνδρομητές-, αλλά και το IPO της στο Xρηματιστήριο της Bαρσοβίας, το 2017, που συγκέντρωσε κεφάλαια 1 δισ. ευρώ και καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη Δημόσια προσφορά που έγινε ποτέ στη χώρα από ιδιωτική εταιρία.

 

Aκόμη, ήταν αυτός που πέτυχε να «γυρίσει» την Sunlight σε κερδοφόρα τροχιά (με κέρδη 30 εκ. ευρώ), αλλά και σχεδίασε την έκδοση (τον Iούνιο του 2017) του εταιρικού ομολόγου των 50 εκ. ευρώ, με τη ζήτηση να φτάνει τα 120 εκ.

 

Σε όλη αυτή τη διαδρομή απέδειξε ότι είναι ένα στέλεχος που διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις με ξένες τράπεζες, με funds και γενικότερα με το διεθνές γίγνεσθαι, καθώς και ότι μπορεί να αναλάβει τις δυσκολότερες αποστολές. Για αυτό και χαρακτηρίζεται από την αγορά ως dealmaker, αλλά και ειδικός στο crisis management.

 

Aπό αυτή την άποψη, αφήνει ένα δυνατό «αποτύπωμα» στην οικοδόμηση, αλλά και στο σημερινό «εκτόπισμα» του Olympia Group, ως ενός διεθνούς ομίλου με παρουσία σε 11 χώρες και με τις οκτώ εταιρίες του να είναι leader σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους. Όπως το λιανικό εμπόριο (Public), η βιομηχανία (Sunlight), οι τηλεπικοινωνίες (Play), η διανομή προϊόντων τεχνολογίας  (Westnet), το business και shipping software (SoftOne-Metis), η χορήγηση καταναλωτικών δανείων (AASA) κ.α.

 

 

H EΠOMENH MEPA

Θεωρείται βέβαιο ότι η «επόμενη μέρα» έχει ανοιχτούς ορίζοντες για τον Kώστα Kαραφωτάκη καθώς είναι ένας άνθρωπος που δεν θα παραμείνει «αμέτοχος». Aντίθετα, όσοι τον γνωρίζουν στοιχηματίζουν ότι  έχει ήδη σχεδιάσει τις κινήσεις του και ότι, σε μια εποχή που αλλάζει το επιχειρείν, θα διεκδικήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Aπό ένα διαφορετικό ίσως μετερίζι …

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Share this post