Εκδήλωση στον Βόλο αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου, 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΤΕΕ

Ενα ξεχωριστό βιβλίο, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Μαγνησία, παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας (2ας Νοεμβρίου-Ξενοφώντος).

Πρόκειται για το συγγραφικό έργο του Πάνου Σκοτινιώτη, «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.

Τον πρόλογο έχει γράψει ο αείμνηστος, ομότιμος καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος και το εξώφυλλο έχει σχεδιάσει ο Βολιώτης εικαστικός-καθηγητής Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Η παρουσίαση διοργανώνεται από τον εκδοτικό φορέα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και διδάσκουσα στο ΕΑΠ, καθώς και ο συγγραφέας του, Πάνος Σκοτινιώτης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Χρήστος Στρατηγόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, και ο Γιώργος Τσιγκλιφύσης, πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε. Ο καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης, εκ μέρους των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας, θα συντονίσει τη συζήτηση.

«Στις σελίδες του βιβλίου», όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλό του, «πλέκονται πολλές από τις ψηφίδες της πολιτικής ιστορίας της Μαγνησίας, μιας περιοχής με πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορικές και πολιτικές ιδιομορφίες. Η μελέτη επικεντρώνεται, αλλά δεν περιχαρακώνεται, στη Μαγνησία – δεν νοείται, άλλωστε, τοπική ιστορία χωρίς την ενσωμάτωσή της στο ευρύτερο εθνικό πλαίσιο, ακόμη και στο διεθνές περιβάλλον. Γι’ αυτό και στο βιβλίο ο διάλογος και η διάδραση του τοπικού με το εθνικό είναι διαρκείς, όπως διαρκής είναι και η εναλλαγή μεταξύ Μικροϊστορίας και Ιστορίας.

Η μελέτη πραγματεύεται μια μακρά και διακεκαυμένη, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του έργου, χρονική περίοδο, η οποία εκτείνεται από το τέλος του Μεσοπολέμου έως την επιβολή της Χούντας των συνταγματαρχών. Είναι μια κομβική, αλλά και σχετικά υποφωτισμένη περίοδος της μαγνησιώτικης ιστορίας.

Η Πολιτική διατρέχει ολόκληρη τη μελέτη και οι εκλογές -βουλευτικές και δημοτικές- είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται. Η διερεύνηση, όμως, δεν είναι μονοδιάστατη, διότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάλυση και κατανόηση του πολιτικού και εκλογικού φαινομένου χωρίς σφαιρική, πολυεπίπεδη προσέγγιση. Γι’ αυτό και στη μελέτη συνεξετάζονται και συνεκτιμώνται -με σαφώς πιο συμπυκνωμένο τρόπο- οι οικονομικοί μετασχηματισμοί, οι κοινωνικές ανακατατάξεις και οι δημογραφικές εξελίξεις.

Το βιβλίο επιζητεί την αντικειμενικότητα στην κάλυψη των συμβάντων και των προσώπων, με σεβασμό στις πηγές της πρωτογενούς έρευνας, όπως και στα τεκμήρια που παρέχει η μεγάλη πρόοδος της ιστορικής επιστήμης. Παράλληλα διεκδικεί την «έντιμη υποκειμενικότητα» στον σχολιασμό, υποστηρίζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης χωρίς προκατασκευασμένα σχήματα. Παραδίδει, ταυτόχρονα, πλούσιο υλικό για περαιτέρω έρευνα, αφού τα ποικίλα πολιτικά και επιστημονικά ερεθίσματα που προσφέρει μπορούν να λειτουργήσουν ως μαγνήτης για νέους ερευνητές».

Προηγούμενο άρθροΚλεμμένα ποδήλατα περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας
Επόμενο άρθροΙδιώτης ζητά επανασύνδεση του Βόλου με το Πευκί και τις Σποράδες